Industriarbetarnas tidning

Skrev om farfar – kan få pris

15 oktober, 2021 - 11:06

Skrivet av

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Fackförbundspressen

Föreningen Fackförbundspressen samlar redaktionellt fristående tidningar utgivna av organisationer inom LO, Saco och TCO som har en redaktionellt självständig ställning. Föreningen delar varje år ut priser i ett tiotal kategorier. Vinnarna presenteras onsdagen den 27 oktober.

Grattis, Pontus Ohlin! Din text ”Nödår, strejker, slit – och äventyr” är nominerad i kategorin Bästa berättande text. Hur känns det?

– Tack, det känns kul och hedrande! Jag önskar att jag hade kunnat ringa farfar och berätta, men han är död sedan nästan tio år. Han skulle ha blivit glad. Men han skulle nog ha tyckt att jag borde skrivit mer om fotboll.

Den handlar om din farfar från Sandarne i Hälsingland, hans liv som ung och villkoren på bruken under den tiden. Hur kom du på idén till artikeln?

– Jag hade sparat en hel del brev, fotografier, räkningar, dagböcker och annat från farfar. Och så hittade jag det här brevet från brukspatron, som berättelsen tar avstamp i. Jag blev nyfiken och ju mer jag läste på, desto mer intressant blev det. Skotten i Sandarne 1932 var ju en väldigt dramatisk händelse, men inte lika känd som Ådalen.

– Jag fick möjligheten att åka till Hälsingland och träffa flera medlemmar i Kulturhistoriska föreningen i Sandarne. Några av dem mindes faktiskt brukspatron, även om de är födda senare än min farfar, och kunde berätta om hans spatserkäpp bland annat. En av dem brukade till och med klippa håret på min gammelfarfar. Det gjorde att det kom väldigt nära.

Vi har märkt att Dagens Arbetes läsare gillar historiska berättelser. Varför tror du att det är så?

– Folk i allmänhet är intresserade av sitt eget ursprung och hur det var förr, jag tror att det är så enkelt. Själv ser jag fram emot att få lyssna på min arbetskamrat Harald Gatus historiepodd som håller på att klippas nu – och som kommer på da.se lite senare i höst!

Läs också

Nödår, strejker, slit – och äventyr

Hur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Dagens Arbetes sajt, som gjordes om för cirka ett år sedan, är nominerad i kategorin Bästa digitala satsning ”för tidningens digitala magasinsjournalistik”. Lotta Holmström, digital utvecklingschef på tidningen, ser det som ett kvitto på att redaktionen har hittat rätt med journalistiken på sajten.

– Det är verkligen ett lagarbete. Det är naturligtvis roligt att bli uppmärksammad av annan branschmedia, men viktigast är att läsarna verkar uppskatta det vi gör. Bland annat kan vi se att de stannar längre på sajten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Bästa avslöjande, Bästa förklarande text och Bästa berättande text. Dagens Arbete har chans på storslam när Fackföreningspressen ska dela ut sina årliga priser.

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser: Årets design och årets journalist.

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.