Industriarbetarnas tidning

Skrev om farfar – kan få pris

15 oktober, 2021

Skrivet av

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Fackförbundspressen

Föreningen Fackförbundspressen samlar redaktionellt fristående tidningar utgivna av organisationer inom LO, Saco och TCO som har en redaktionellt självständig ställning. Föreningen delar varje år ut priser i ett tiotal kategorier. Vinnarna presenteras onsdagen den 27 oktober.

Grattis, Pontus Ohlin! Din text ”Nödår, strejker, slit – och äventyr” är nominerad i kategorin Bästa berättande text. Hur känns det?

– Tack, det känns kul och hedrande! Jag önskar att jag hade kunnat ringa farfar och berätta, men han är död sedan nästan tio år. Han skulle ha blivit glad. Men han skulle nog ha tyckt att jag borde skrivit mer om fotboll.

Den handlar om din farfar från Sandarne i Hälsingland, hans liv som ung och villkoren på bruken under den tiden. Hur kom du på idén till artikeln?

– Jag hade sparat en hel del brev, fotografier, räkningar, dagböcker och annat från farfar. Och så hittade jag det här brevet från brukspatron, som berättelsen tar avstamp i. Jag blev nyfiken och ju mer jag läste på, desto mer intressant blev det. Skotten i Sandarne 1932 var ju en väldigt dramatisk händelse, men inte lika känd som Ådalen.

– Jag fick möjligheten att åka till Hälsingland och träffa flera medlemmar i Kulturhistoriska föreningen i Sandarne. Några av dem mindes faktiskt brukspatron, även om de är födda senare än min farfar, och kunde berätta om hans spatserkäpp bland annat. En av dem brukade till och med klippa håret på min gammelfarfar. Det gjorde att det kom väldigt nära.

Vi har märkt att Dagens Arbetes läsare gillar historiska berättelser. Varför tror du att det är så?

– Folk i allmänhet är intresserade av sitt eget ursprung och hur det var förr, jag tror att det är så enkelt. Själv ser jag fram emot att få lyssna på min arbetskamrat Harald Gatus historiepodd som håller på att klippas nu – och som kommer på da.se lite senare i höst!

Dagens Arbetes sajt, som gjordes om för cirka ett år sedan, är nominerad i kategorin Bästa digitala satsning ”för tidningens digitala magasinsjournalistik”. Lotta Holmström, digital utvecklingschef på tidningen, ser det som ett kvitto på att redaktionen har hittat rätt med journalistiken på sajten.

– Det är verkligen ett lagarbete. Det är naturligtvis roligt att bli uppmärksammad av annan branschmedia, men viktigast är att läsarna verkar uppskatta det vi gör. Bland annat kan vi se att de stannar längre på sajten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser: Årets design och årets journalist.

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

DA:s fotograf prisas av Arbetets Museum

DA:s fotograf prisas av Arbetets Museum

David Lundmark har tagit emot Dokumentärfotopriset 2021. Han prisas för förmågan att skapa dialog och relation med betraktaren. Själv lyfter han fram mötet med människor som det mest givande i yrket.

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för sitt journalistiska arbete.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

Granskningen av knarket i industrin kan få Tidskriftspriset

Granskningen av knarket i industrin kan få Tidskriftspriset

Dagens Arbetes avslöjanden om knarket i industrin kan bli Årets granskning, i konkurrens med tre andra bidrag.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.