Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Sulfatfabriken i Sandarne där Sixten Ohlin, hans far, morfar och svåger arbetade. Foto: Okänd/Järnvägsmuseet

Nödår, strejker, slit – och äventyr

I farfars fotspår. Hur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Uppsägningsbrevet från 1938.

Brevet var daterat den 21 mars 1938. En måndag. Sixten Ohlin, en 26-årig pappersarbetare i byn Åsbacka strax utanför Söderhamn, sprättade upp kuvertet, vecklade ut innehållet och läste att brukspatron Ivan Gjöthner – han med spatserkäppen – var nöjd med honom.

Men det var inte allt. På grund av arbetsbrist hade han med detta brev också blivit uppsagd från sin anställning på Bergvik och Ala Nya AB:s sulfatfabrik i Sandarne. Bruket som han hade jobbat på i tio år och där polisen hade skjutit skarpt sex år tidigare.

Fast å andra sidan var väl uppsägning lika bra, tänkte Sixten. Visserligen var han gift nu, hade en fru att ta hänsyn till. Men en anställning innebar ju ingen som helst garanti för att det också fanns något egentligt arbete på bruket, än mindre någon lön att leva på.

Sedan en längre tid tillbaka hade det varit riktigt skralt med jobb. Bara några enstaka påhugg hade han fått. Mestadels som lastare i brukets hamn, för sextio öre i timmen.

Dessutom var det ändå lite bättre tider nu, våren 1938. Mycket bättre än när han var barn i alla fall. På tiotalet.

Då bodde han och familjen inackorderade i ett dragigt litet rum på nedre botten i en arbetarkasern och hade inte mycket annat än kålrötter och saltströmming att värma upp på vedspisen.

Elektricitet fanns inte, inte i Åsbacka. Om man behövde se eller hitta något hemma i dunklet fick man tända en fotogenlampa. Men Sixten var van, och hans enda leksaker – två små trähästar – visste han alltid var de var.

Sixtens far var i likhet med sin far sågare till yrket. Klampare. Men de 40 kronor som han kunde kvittera ut efter en 57 timmar lång arbetsvecka på byns sågverk räckte sällan till annat än det allra nödvändigaste.

Och de tillfällen som hans mor – liksom traktens andra så kallade ”splitvedsjäntor” – gavs möjlighet att tjäna en slant genom att stuva ved på skutorna som brukade trafikera kusten, de var få numera.

Dessutom hade hon ju hela hushållet, Sixten och hans två syskon att ta hand om.

Hälsingland 1918. Familjen Ohlin ser in i en kamera för första gången. Sixten, den sexåriga pojken i mitten, ska snart få veta hur det är att arbeta inom både trä- och pappersindustrin. Övriga på bild: mamma Gerda, pappa Vilhelm och lillebror Evert. Foto: Privat

Några år hade varit särskilt svåra. Som 1917. Det stora revolutionsåret. Usla skördar kombinerat med ett långt och utdraget storkrig nere på kontinenten hade medfört en allvarlig livsmedelskris i landet. Matransonerna räckte inte. Människor hungrade.

Det var då, en kall och grinig dag i april, som en grupp kvinnor här i lilla Åsbacka gick i spetsen för en protestmarsch mot hur livsmedlen fördelades. Den faktiskt första i raden av uppemot ett tjugotal hungerkravaller runt om i Sverige den våren.

Visst hade de känt sig orättvist behandlade förr, men inte på det här sättet. Att de, deras barn, deras familjer, hungrade medan stora delar av landets potatis gick till brännvin och krigförande tyskar, där gick gränsen.

Omkring tvåhundra kvinnor slöt upp i marschen, och ända till rådhuset i Söderhamn gick de. Sannolikt även Sixtens mor.

Hungermarschen i Söderhamn, 11 april 1917. Foto: Gustav Sahlin, Söderhamns stadsmuseum

Men allt det där var Sixten för ung att minnas. Året därpå, 1918, mindes han däremot. Inte allt. Inte att ransoneringarna nu hade hårdnat till bristningsgränsen. Eller att en väpnad revolution faktiskt hade varit nära att bryta ut även här i Sverige, något som oroat självaste kung Gustav V så till den grad att han hade låtit packa sina väskor och gjort sig beredd på att fly landet.

Till en början bodde vi i en liten stuga, men så en kväll exploderade karbidlampan och hela stugan brann ner.

Sixten Ohlin om sin barndom.

Men han mindes att det var det året som hans mormor föll offer för spanska sjukan. Hon och 37 000 andra svenskar. Han kom också ihåg att det var den vintern som familjen tillbringade i Bollnäs finnskogar någonstans. Tillfälligt bara, och på grund av att hans far hade fått ett arbete där. Ett arbete som i huvudsak gick ut på att bryta tjärstubbar åt en bonde från morgon till kväll. Men ändå. Ett arbete.

Sex år var han då.

– Till en början bodde vi i en liten stuga, men så en kväll exploderade karbidlampan och hela stugan brann ner. Jag minns än i dag hur pappa kastade ut mig och min bror i snön. Allt brann upp, även våra kläder, skulle han berätta många decennier senare.

Vintern därpå återvände hans far till Bollnäs igen. Men den här gången tog han sig dit ensam och inte för att arbeta, utan för att tigga. Någon annan utväg fann han inte. Mest hoppades han på potatis, för det fanns det nästan ingenting av hemma i Åsbacka. Och värre hade det blivit sedan polisen plötsligt hade bankat på dörren och upptäckt att familjen Ohlin minsann hade förvarat några kilon mer än vad som var tillåtet.

– Då fick farsan böta. Hur mycket minns jag inte.

Nödår, alltså. Armod. Misär. Men så levde många svenskar på den tiden – ur hand i mun – och inte minst i Åsbacka och i de andra små byarna utmed Söderhamns kustremsa.

Guldkusten, som det förr hade kallats i folkmun. För bara en eller två generationer sedan. På den tiden området härintill Bottenhavet beskrevs som en av landets starkaste tillväxtregioner. Ett slags arbetsmarknadens Eldorado. Med sågverk i nästan varenda vik och med arbetsgivare som skrek efter arbetskraft.

Många svenskar som inte ville eller inte hade råd att emigrera till Amerika hade då lockats upp hit till Hälsingekusten. Främst från Dalarna och Värmland kom de. Sixtens gammelfarfar, bland andra.

Men det var då, under ångans och industrialismens glansdagar. När sågspånen yrde och köpstarka intressenter från när och fjärran ständigt frågade efter sågade trävaror.

Nu fanns här ingenting som påminde om guld längre. Bara skog. Skog och vatten.

När tiotalet övergick i tjugotalet började det dock ljusna i flera avseenden. Pendeln svängde. Folk började få det bättre. Ekonomiskt, socialt, politiskt. Hungerupploppen upphörde. Den revolution som nyligen hade pyrt och hotat att flamma upp lite varstans hade nu slocknat och i stället gick demokratin segrande ur decenniet. Parlamentarismen och jämställdheten likaså. Allt det där som lade grunden och beredde vägen för folkhemmet och välfärdsstaten Sverige.

De goda tiderna märktes av även i Söderhamn med omnejd. Medan Sixtens mor äntligen hade fått rösträtt hade hans far inte bara fått åtta timmars arbetsdag, utan också arbete på den nystartade massafabriken i Sandarne. En fabrik som snabbt kom att lukta både sulfat och framtidstro och med kort gångavstånd från Åsbacka. För honom var det självklart; från dag ett gick han med i Svenska Pappers­industriarbetare­förbundet, som bildats helt nyligen. Avd 42, medlem nr 16481.

Den anställningen innebar inte bara att han fick lite mer pengar att lägga i hushållskassan. Med spillvirke som blev över efter bygget av fabriken – och med förmannens tillåtelse – kunde han så småningom också bygga ett hus åt familjen.

Litet och enkelt, men ändå – ett eget hus. Deras första riktiga hem. Med dass och vattenbrunn ute på tomten och med Hjalmar Brantings allvarliga nuna hängandes bakom glas och ram inne i huset.

Några år senare började Sixten själv arbeta. Att han bara var tretton år då, hade fått stora A:n i flit och ordning, liksom hyfsade betyg i folkskolans övriga ämnen, hjälpte inte. För barn i hans i samhällsklass var läroverket uteslutet.

– Nej, det var inte att tänka på, sa han.

”Märkbisen” Sixten (mitten) framför huset som hans far byggde. Foto: Privat

I likhet med många andra jämnåriga pojkar började han då jobba som ”märkbis” på brädgården hemma i Åsbacka. De kallades så, ”märkbisar”. Barnarbetarna som stod och exportstämplade allt virke som låg uppsågat.

– Varenda planka och bräda skulle märkas i ändarna. Ibland kunde det vara ganska jobbigt att hinna med, skulle han långt senare berätta för mig.

Ja, Sixten Ohlin, det var min farfar. Han hann fylla etthundra år innan han dog, våren 2012, och ibland frågade jag honom om hur det var då, under tio-, tjugo- och trettiotalen. Innan han fick det där brevet, i mars 1938, då han blev uppsagd. Som innebar slutet på en epok och början på en annan för honom.

Visst var det knapert, berättade han. Ibland ganska oroligt också. Med personalneddragningar, lönesänkningar, strejker. Längs hela Norrlandskusten var det så. Och arbetet i sig var inget annat än just arbete. Man gjorde det man blev tillsagd och tänkte inte mer på det. Huvudsaken man fick sin lön så att man kunde leva till nästa lön.

Men farfar pratade ogärna om sådant där. Om gamla tiders umbäranden och vanlig grå vardag. När gamla tider kom på tal ville han helst prata om glada minnen. Som när han fick smaka banan och glass första gången. Hur ”gott men samtidigt jäkligt konstigt” han tyckte att det smakade.

Eller när han spelade fotboll i Skärgårdens IF och lyckades vinna Uppsvenska serien några gånger.

Eller när han tog sparkstöttingen in till Söderhamn för att titta på Harold Lloyd och de andra stumfilmsstjärnorna på någon av stans två biografer. Filmer som oftast ackompanjeras av en pianist och en violinist längst fram i salongen.

– Tv fanns ju inte då, sa han en gång. Inga flygplan eller bilar heller för den delen. Men farsan skaffade oss en radio sedan, en sådan där med hörlurar för att man skulle kunna höra.

Kristallmottagare?

– Så hette de, ja. Och så minns jag när första bussen kom. En fyrkantig låda där man steg på i bak och som jag och mina kompisar brukade sula efter när det var vinter.

I dag önskar jag att jag hade frågat farfar om vad han mindes av 1932. Året när världsekonomin ännu deppade, när nazisterna i Tyskland valdes till landets största parti och när nästan var tredje arbetare här i Sverige stod utan arbete. När sågverk efter sågverk gick i graven.

Men framför allt hade jag velat fråga honom mer om lördagen den 9 juli. Det var nämligen då, en sen och solig eftermiddag, som polisen sköt skarpt mot arbetare där i lilla Sandarne. På hans arbetsplats.

Så här var det. Sedan några månader tillbaka hade farfar och avdelningens övriga medlemmar strejkat eftersom arbetsgivaren halverat lönerna för dem. Produktionen stod still. Då beslutade arbetsledningen att leja strejkbrytare till bruket, vilket gjorde många strejkande så upprörda att de gick dit för att protestera.

Området bevakades emellertid av polis och efter en del burop och stenkastning bedömde landsfogden denna situation som så hätsk och hotfull att han till slut beordrade eld.

Skarpt, knäståendes, rakt in i folkmassan.

Tre arbetare träffades av kulorna. I ryggen. Men till skillnad från de blodiga och liknande händelserna i Ådalen året innan, omkom ingen i Sandarne.

Och som tur var var han heller inte där då, farfar. Men kände han dem? De drabbade? Förvisso var de 340 anställda vid tidpunkten för skotten, men nog måste han väl ändå ha varit bekant med dem och pratat med dem någon gång? Alla kände ju alla på den tiden, som farfar brukade säga.

Fikapaus under cykelresan till Värmland, 1932. Sixten (till höger) tillsammans med syskonen Astrid och Evert. Notera porslinskopparna. Foto: Privat

Tyvärr hann jag aldrig ställa honom den frågan. Eller så gjorde jag det, men fick något annat till svar och tappade bort mig. För farfar innebar den där juli­dagen nämligen mest slutet på ett stort äventyr. Det dittills största han hade varit med om. Det kanske största över huvud taget.

En cykelresa till Värmland – tur och retur.

Det var en resa som han gjorde tillsammans med sina syskon och sin svåger – som också jobbade på fabriken – och som fyllde honom med lika många intryck som hos en nutida jordenruntresande tjugoåring. Hundra mil genom svensk högsommar. Den resan berättade han gärna om, vare sig man ville elle­r inte. Orterna och landskapen som de trampade förbi. Sjöarna, broarna, vädret. Alltid vädret.

Men skotten då? frågade jag honom ändå en gång.

– Jo, klart man blev orolig. Vi hörde om skotten på radion dagen efter, när vi var i Värmland, och då bestämde vi oss för att genast cykla hem igen. Framför allt min svåger var jävligt förbannad.

Farfar gick strejkvakt där sedan, och månaden senare blåstes strejken av. Samtidigt ställdes åtta arbetare inför rätta och dömdes till straffarbete med varierande längd. Ingen polis åtalades.

Vad farfar tyckte om den saken frågade jag inte, men jag frågade honom åtminstone hur han tyckte att det var att arbeta där på bruket.

– I pappsalen var det väl okej. Där fick man stå och ta emot stora pappstycken som man skulle pressa ihop och sedan vira runt med ståltråd. Ark som var en meter långa och sextio centimeter breda.

Vi hörde om skotten på radion dagen efter, när vi var i Värmland, och då bestämde vi oss för att genast cykla hem igen.

Sixten Ohlin om skottdramat i Sandarne.

– Men sodahuset, där man brände lut och  … Fy fan, att göra rent där inne var det värsta som fanns. Dammigt och jävligt hett var det, hela tiden. Träskor och varma kläder hade man på sig. Ibland var det så hett att det kändes som om det tog eld i byxbenen när man stod och gjorde rent.

Men så i mars 1938 fick han alltså sparken. Knappt tre månader innan riksdagen klubbade igenom två veckors betald semester, och endast nio månader innan LO och Saf undertecknade det där avtalet i Saltsjöbaden som satte punkt för då­tidens många gånger dramatiska arbetsmarknadskonflikter.

Men farfar misströstade inte. Av en vän fick han snart höra att det fanns en byggfirma i Avesta som var i behov av grovarbetare. Han åkte dit, fick jobbet och kort därefter flyttade han och hans fru dit.

– Du anar inte vad glad jag blev. I Sandarne hade jag ju bara sextio öre i timmen, men så kom jag hit till Avesta och fick en och tjugo. Kan du tänka dig, plötsligt fick jag dubbelt så bra betalt!

Vi satt i en lunchrestaurang i Avesta i december 1999 när han berättade det där, och eftersom jag har det på band kan jag än i dag höra hans skratt.

Jag kan också höra vad han sa när han hade ätit färdigt och lagt ifrån sig besticken.

– Jo, nog har livet varit rätt så fantastiskt ändå … Ingår det kaffe, tror du?

Stort tack till Rolf Eriksson och övrig­a på kulturhistoriska föreningen i Sandarn­e KULT.

Läs mer: DA Historia


po@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

”När jag spelar finns bara här och nu”

PROFILENFlöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

IF Metall håller kongress i Västerås

300 kongressombud får förbereda sig för att åka till Västerås i höst. Nu är det klart att IF Metalls kongress blir på Aros Congress Center den 23–27 november i år.

Vi ska klara krisen – tillsammans

KRÖNIKANu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.