Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Minimilönen har ett högt pris

10 november, 2021

Skrivet av

Krönika En europeisk minimilön kan verka vettig för att stärka arbetstagare i länder med svaga fack. Men priset kan bli högt för den svenska modellen – och för våra löner, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen har genom åren visat sig vara väldigt livskraftig. Det kan bero på modellen i sig. När starka parter reglerar löner och villkor är det en inneboende kraft i att de som ska leva med resultatet också tar ansvar för det. Faktum är att det inte finns en enda siffra i våra kollektivavtal som inte bestämts vid förhandlingsbordet.

Möjligen står den svenska modellen nu inför sin största utmaning hittills. Det pågår nämligen en process i EU med inriktningen att införa ett direktiv om europeisk minimilön. Mycket är fortfarande oklart, men oavsett detaljer skulle ett sådant direktiv dramatiskt förändra förutsättningarna för det svenska partssystemet. Ett direktiv förpliktigar nämligen medlemsländerna att införa lagstiftning som garanterar medborgarna det skydd som direktivet innehåller.

Skulle detta bli verklighet försvinner parternas självbestämmande och lagstiftaren tar över ansvaret för de lägsta lönenivåerna. Man behöver inte vara Einstein för att inse att incitamenten för ett fackligt medlemskap då sjunker drastiskt.

Diskussionen i EU har sin vällovliga utgångspunkt i det faktum att EU:s medlemsländer behöver stärka löntagarnas ställning. I många länder har partssystemen kraftigt försvagats de senaste åren. I många gamla östländer har man inte ens lyckats bygga upp fungerande partssystem sedan kommunismens fall.

Fackföreningar i Europa söker efter skydd för löntagare som blivit illa tilltufsade av de senaste årens nyliberala politik. Allt detta är fullt rimligt och något som alla i sann facklig solidaritet kan skaka hand på.

Problemet uppstår när lösningen (europeisk minimilön) riskerar att slå sönder ett av de få partssystem som fungerar i världen och som många sneglar avundsjukt på. Det priset är vi inte beredda att betala.

Just nu pågår det ett intensivt arbete från svensk fackföreningsrörelse för att i Bryssel avvärja detta systemkritiska hot mot svenska löntagare. Jurister, ombudsmän och fackliga ledare utkämpar denna strid lite i det tysta, tyvärr får inte löntagarnas villkor plats i den allmänna debatten. Jag är väldigt mån om att du som facklig medlem känner till detta. Det är bara vi tillsammans som kan försvara våra kollektivavtal.

Alltmedan det utkämpas en facklig strid i Bryssel kan vi dra vårt strå till stacken på hemmaplan. För varje ny medlem i facket stärker vi vårt självbestämmande över våra villkor. Högre organisationsgrad stärker vår modell och gör det svårare att slå sönder den.

Min enkla uppmaning till dig, kära läsare, är att ta del av den här fighten. Försvara din arbetsplats genom att se till att dina kompisar är organiserade! 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

EU riskerar i sin iver att reformera arbetsmarknaden, att äventyra välfungerande delar av densamma, skriver Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Vår framgång hänger på ditt stöd

Vår framgång hänger på ditt stöd

Att förhandla om avtal är en maktkamp och det går inte att vara neutral. Krasst uttryckt: den som inte är med i facket stöttar arbetsgivaren, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Fackens viktiga arbete i kriget

Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Mordet i Tallinn är ännu inte löst

Mordet i Tallinn är ännu inte löst

Alltför många frågor kvarstår. Estland och Sverige borde göra en ny oberoende utredning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S).

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Nu är det dags att visa vår styrka

Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Facket måste våga förändring

De unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.