Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

På teatern vaknar empatin

17 november, 2021

Skrivet av

Krönika I tider av växande murar behöver vi få liv i vår medmänsklighet, skriver Alexandra Pascalidou.

Alexandra Pascalidou är journalist och författare.

Redan de gamla grekerna – de som gav oss teatern, dramerna, tragedierna och komedierna – menade att teater var terapi för själen. Det var en kollektiv konstupplevelse ämnad att fostra, förhöja och förädla själen. I Antikens Aten fick därför de fattiga medborgarna gå gratis på teater.

Min senaste föreställning Mammorna föddes ur frustration. En frustration över alla de unga liv som släcktes på gator där hårt arbetande, lågavlönade mammor släpar tunga kassar fyllda med extraprismärkta blöjor och baljväxter. På gator där människor springer till bussar och tunnelbanor medan andra sover för att allt ska vara städat när de som sover har vaknat.

Frustrationen fick mig att leta efter redogörelser över vad dessa ungdomar hade levt för slags liv och vilka drömmar de drömt om en framtid de aldrig fick. Några notiser fann jag. Ung man skjuten till döds. Ofta följd av någon mening om misstanke om gängrelaterat våld. Så kunde tidningsläsaren bläddra vidare utan att drabbas, oroas och undra hur detta är möjligt i världens fredligaste land.

Jag började ringa runt till mammorna som förlorat sina barn. De som aldrig blev intervjuade om det värsta som kan drabba en förälder. De blev förvånade över att någon noterade deras förlust. Själv förvånades jag över att det knappt fanns någon rapportering eller forskning om mammorna som gav liv som inte riktigt räknades.

När jag lyfte fram förortsmammorna i ett stort reportage i DN 2015 var det som att öppna Pandoras ask. Ohörda och osynliggjorda människor ville berätta så jag skrev en bok och nu ett drama eller kanske snarare en tragedi som utspelar sig – inte där och då – utan här och nu. I vår tid och vårt gemensamma, offentliga rum.

Vi behöver bearbeta och vi behöver förstå och där kommer teatern in som kollektiv psykoterapi. Inte minst för att väcka empatin och medmänskligheten. Men också för att blottlägga de dubbla måttstockarna. De som värderar vissa liv som värdefulla medan andra anses värdelösa. För att mänskliggöra människor behöver vi se, höra och förstå varandra. Vi behöver mötas i en gemensam terapisession – vilket blir allt svårare i tider av växande murar och vallgravar.

På premiären satt jag bland hundratals hulkande och emellanåt skrattande människor och bad: Må mammornas röster bli väckarklockor som ringer runt landet och påminner oss om det vi glömmer – det kompromisslösa människovärdet. Det som inte ska styras av våra fördomar eller egendomar.

En kommentar till “På teatern vaknar empatin

  • Det finns även pappor!
    Som inte är arroganta, despotiska, känslokalla, våldsamma, kvinnoförminskande eller ens skitstövlar, utan alldeles vanliga hyggliga killar som lider samma kval.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kärleken har inga gränser

Kärleken har inga gränser

Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vad blev det av henne?, skriver Carl-Einar Häckner.

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.