Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vad SR-bossen borde ha sagt

25 november, 2020

Skrivet av

Krönika Sveriges Radio är inte en rasistisk arbetsplats. Men rasismen finns även där, skriver Alexandra Pascalidou.

Alexandra Pascalidou är journalist och författare.

Nyligen skrev 39 medarbetare på Sveriges Radio ett upprop mot rasismen, diskrimineringen och mångfaldsbristen. Det var vittnesmål om förminskande och misstänkliggörande på ett public service-bolag reglerat av ett sändningstillstånd som föreskriver att programverksamheten ska bedrivas utifrån ett mångfaldsperspektiv.

”Hur kan vi förvänta oss att andra ska våga bryta tystnads­kulturer när inte ens journalister ­vågar göra det?”

Radiochefen svarade att hon blev ”superledsen”, att uppropet innehöll ”faktafel” och att SR inte är ett rasistiskt företag. Hur kan det vara faktafel när medarbetare, som till vardags skildrar världen, vittnar om vad de själva utsatts för?

Med all respekt för radiochefen har jag skrivit svaret hon borde ha lämnat:

Kära modiga medarbetare, jag hör er. Jag ser er. Jag känner med er.

Jag sa att jag blev ledsen men jag antar att ni är ännu ledsnare eftersom ni skrev detta långa brev. Er uppgift är att leverera journalistik i världsklass, inte att utbilda oss andra i mångfald, inkludering, meritokrati och demokrati. Förlåt för att ni tvingats offra värdefull tid på att sammanfatta dessa nedslående erfarenheter som står i bjärt kontrast mot den arbetsplats jag vill forma och leda.

SR ska vara ett tryggt rum för alla. Även de som saknar majoritetens medfödda privilegier. Även om vi ska vara opartiska i rapporteringen står vi inte opartiska inför orättvisor. Här väljer vi sida enligt demokratiparagrafen 5:2. Vi värnar alla människors lika värde och vi tar avstånd från diskriminering och alla sorters rasism. Även om det ibland handlar om omedvetna fördomar vädrade vid kaffeautomaten.

Journalister är också människor med egna tillkortakommanden, sympatier och antipatier. Journalister präglas också av köns- och klasstillhörigheter, identiteter, uppväxtvillkor och allt som formar oss människor. Vi behöver alla fråga oss vilka destruktiva normer och fördomar vi bär på och hur vi behandlar varandra.

Det är inte ni som påtalar problemet som är problemet. Det är de som utsätter er. Alla som osynliggjort, förminskat, förödmjukat er. Alla som inte förmått blicka bortom er hår- och hudfärg, hemadress eller hemland. Å allas vägnar ber jag om ursäkt.

Bossen borde tacka både namnkunniga och anonyma som inte vågat signera med namn av rädsla för repressalier. Hur kan vi förvänta oss att andra ska våga vara visselblåsare och bryta tystnadskulturer när inte ens journalister vågar göra det?

SR är inte en rasistisk arbetsplats. Men rasismen finns även där. Precis som överallt. Eftersom public service har ett demokratiskt uppdrag som kräver att vi ska spegla Sverige, så borde bossarna borga för att alla ska behandlas och bemötas med den respekt de förtjänar.

Varenda redaktion borde bli varse om mekanismerna och mikroaggressionerna. Alla kompetenser och kapaciteter borde värderas och värdesättas rättvist. SR:s uppgift är ju att ge människor röster och låta sanningar sabba stämningen emellanåt.

Bossen borde också tacka för förtroendet. För att de vågar och visar på takhöjden. Förändring förutsätter mod. Modet att lyssna och lära.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vi sviker inte – vi kämpar”

”Vi sviker inte – vi kämpar”

I dag behöver vi lägga mer än en heltidstjänst för att någorlunda kunna möta våra medlemmars behov på Samhall, skriver IF Metalls Birgit Birgersson Brorsson.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Förändring börjar med en person som Thomas”

”Förändring börjar med en person som Thomas”

Skammen när bilden började spridas i skiftlaget var min. Men då lärde Thomas mig hur det ligger till, skriver Linda Forså.

Det gäller att vi håller ihop

Det gäller att vi håller ihop

Det är rätt enkelt. Vi måste vara många för att kunna påverka våra löner och villkor, skriver Per-Olof Sjöö.

Snabba cash i truck-Sverige

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

S: Samhall ska producera varor och tjänster som faktiskt efterfrågas – men vi måste utreda att det är rätt personer som anvisas dit.

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

SD: Samhall får inte bli en uppsamlingsplats för Sveriges misslyckade integrationspolitik.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.