Industriarbetarnas tidning

Stora Enso anmäls till FSC

1 november, 2021

Skrivet av

För andra gången i år har Stora Enso anmälts för brott mot FSC:s regelverk. Nyutbildade utländska maskinförare ska ersätta lokala entreprenörer som avverkat skog åt Stora Enso i många år.

FsC

FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell medlemsorganisation. Genom sitt certifieringssystem FSC stöttar de utvecklingen av lokalt anpassade, nationella standarder för skogsbruk som både är socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt.

FSC-certifierat skogsbruk i Sverige innebär bland annat att:

• Nyckelbiotoper, dvs områden där det finns eller kan tänkas finnas hotade djur och växter bevaras
• Gammelskogar bevaras och sumpskogar skyddas
• Kalhyggen och skogsbilvägar stoppas i obruten fjällnära skog
• Lövskogsarealen ökar, liksom andelen lövträd i barrskog
• Särskild hänsyn tas till vattenmiljöer
• Död ved ska lämnas kvar i skogen eftersom ved utgör en livsmiljö för många växter och djur

Källa: FSC, WWF

En FSC-märkning av en pappers- eller trävara ska vara en garanti för konsumenten att produkten kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, som tar hänsyn både till människor och miljö. För att få sätta märket på sina varor ska producenten leva upp till FSC:s regelverk.

Nu har Stora Enso skog för andra gången i år anmälts för att inte leva upp till regelverket. I vintras gällde det plötsligt förändrade krav på produktiviteten för maskinentreprenörer som avverkar skog för Stora Enso. Det slutade med att FSC uppmanade Stora Enso att korrigera de brister som fanns.

Nu har ett nätverk av entreprenörer i Mellansverige gått samman och lämnat in ett nytt klagomål. Detta för att Stora Enso har valt att inte förlänga kontrakten med lokala värmländska entreprenörer för att i stället ge uppdraget åt en entreprenör i Uppsala. Det är Magnus Thor AB, en stor aktör inom skogsvård och markberedning, som nu även ska slå sig in på avverkning av skog.

Enligt Ulf Sandström, ombud för maskinentreprenörernas nätverk, ska Stora Enso ha förklarat för de nuvarande entreprenörerna att deras kontrakt inte förlängs eftersom Stora Enso vill ”skapa ett utrymme för en ny entreprenör med ett nytt sätt att tänka och rekrytera maskinförare”. Enligt klagomålet till FSC ska Magnus Thor AB snabbutbilda utländsk personal.

Ett av FSC:s krav är att företaget ska bidra till att bibehålla eller förbättra lokalsamhällens sociala och ekonomiska välstånd. Genom att ersätta de lokalt förankrade arbetarna med förare utan lokal förankring, bryter Stora Enso mot detta krav, skriver Ulf Sandström i sin anmälan till FSC. Enligt regelverket ska lokal näringsverksamhet ha företräde, och ges möjlighet att komma med anbud.

Även fackförbundet GS överväger att göra en avvikelseanmälan till FSC, berättar Magnus Lindberg, ombudsman på GS.

– Hur kan en firma med säte i Uppsala vara lokal när de ska göra jobb i Värmland, och Stora Enso samtidigt har sagt upp samarbetet med de lokala entreprenörer som finns? Det är uppenbart att det handlar om att sänka kostnaderna, det fattar alla och det är larvigt att påstå att det handlar om något annat, säger han.

Stora Enso anser att de följer FSC-reglerna, skriver kommunikationschef Agnes Hejll i ett mejl till Dagens Arbete:

– Vi erbjuder alltid rimliga möjligheter till lokal sysselsättning, och vi letar också aktivt efter lokala entreprenörer. Alla entreprenörer vi anlitar är svenskregistrerade, och av de sammanlagt 160 maskinlag som arbetar i vår verksamhet består 156 av inhemsk arbetskraft. De övriga 4 består av maskinförare från andra EU-länder.

Agnes Hejll svarar inte på frågan om varför de väljer att byta entreprenör, men skriver:

– Våra entreprenörer verkar på en konkurrensutsatt marknad, och denna konkurrens är till godo för hela branschen då vi ser att branschen utvecklas och kvaliteten höjs. En fri arbetsmarknad inom EU är något vi stöttar.

Hon skriver också att det är en förutsättning att kollektivavtal och regler följs från entreprenörernas sida och att revisioner görs årligen för att säkra att det går rätt till.

I anmälan till FSC skriver Ulf Sandström att de lokala entreprenörerna inte har fått möjligheten att förhandla eller lämna anbud till Stora Enso. Agnes Hejll svarar inte på Dagens Arbetes fråga om det stämmer.

Magnus Thor säger till Dagens Arbete att satsningen på avverkning är ett sätt att bredda tjänsteutbudet och utveckla företaget. De som nu utbildas till maskinförare har redan jobbat för honom i flera års tid, säger han.

– Det betyder mycket för mig att de som vi har jobbat med och som är inne i vår organisation kan erbjudas en fortsatt karriär hos oss.

Det är en utmaning att utbilda nya maskinförare, säger Magnus Thor, men förhoppningen är att det inte ska ta allt för lång tid att nå lönsamhet i avverkningsverksamheten.

GS-facket och flera entreprenörer som Dagens Arbete har haft kontakt med, befarar att de utländska förarna inte ska få ersättning helt enligt kollektivavtalet. De jämför med skogsvårdsbranschen, med en majoritet anställda från länder utanför EU, där facket varje år driver förhandlingar om felaktig ersättning. De flesta säsongsanställda i skogsvården är inte med i facket, vilket gör att många signaler om låga löner inte kan följas upp av ombudsmännen.

Magnus Thor förstår inte oron, och säger att han betalar avtalsenlig lön plus traktamente enligt alla regler. Han vill inte kommentera entreprenörernas anmälan av Stora Enso till FSC.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Det blir inga pengar för den GS-medlem från Kamerun som tillsamman med sex landsmän stämt skogsbolaget Skogsnicke – trots att tingsrätten slår fast att de har rätt till ersättning. ”Det här sätter fingret på ett problem”, säger GS ombudsman Magnus Lindberg.

”Alla varningsklockor ringde”

GS-facket varnade både Migrationsverket och kunden Holmen Skog för det konkursade bolaget.

Tid att leva värt mer än högre lön

Besiktiga bilen, ta en promenad i skogen, sjunka ner i soffan eller följa med sonen på resan mot 
livet som fotbollsproffs i England. Arbetstidsförkortningen används till olika saker på Stora Enso Packaging utanför Linköping.

Sågen i Norrsundet lägger ned

Stora Enso lägger ned Kopparfors sågverk i Norrsundet. Även den nybyggda pelletsfabriken ska bort. Omkring 110 personer berörs. För tre år sedan lade Stora Enso ned pappersfabriken i den lilla orten Norrsundet utanför Gävle. På en ort med drygt tusen invånare miste 300 personer sina jobb. Nu är det sågverkets tur. Utöver de omkring 110 […]

”Det handlar om mer än barnarbete”

Barn så små som fyra år utnyttjas i Stora Ensos leverantörsled i Pakistan. Nu höjs röster för att Stora Enso ska skriva på ett globalt fackligt avtal.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

Nästan bara Ari på lagret

Nästan bara Ari på lagret

Ögonblicket: Klockan är 15.53 på Norell Möbel i Aneby.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?