Industriarbetarnas tidning

Stora Enso anmäls till FSC

1 november, 2021 - 10:22

Skrivet av

För andra gången i år har Stora Enso anmälts för brott mot FSC:s regelverk. Nyutbildade utländska maskinförare ska ersätta lokala entreprenörer som avverkat skog åt Stora Enso i många år.

FsC

FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell medlemsorganisation. Genom sitt certifieringssystem FSC stöttar de utvecklingen av lokalt anpassade, nationella standarder för skogsbruk som både är socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt.

FSC-certifierat skogsbruk i Sverige innebär bland annat att:

• Nyckelbiotoper, dvs områden där det finns eller kan tänkas finnas hotade djur och växter bevaras
• Gammelskogar bevaras och sumpskogar skyddas
• Kalhyggen och skogsbilvägar stoppas i obruten fjällnära skog
• Lövskogsarealen ökar, liksom andelen lövträd i barrskog
• Särskild hänsyn tas till vattenmiljöer
• Död ved ska lämnas kvar i skogen eftersom ved utgör en livsmiljö för många växter och djur

Källa: FSC, WWF

En FSC-märkning av en pappers- eller trävara ska vara en garanti för konsumenten att produkten kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, som tar hänsyn både till människor och miljö. För att få sätta märket på sina varor ska producenten leva upp till FSC:s regelverk.

Nu har Stora Enso skog för andra gången i år anmälts för att inte leva upp till regelverket. I vintras gällde det plötsligt förändrade krav på produktiviteten för maskinentreprenörer som avverkar skog för Stora Enso. Det slutade med att FSC uppmanade Stora Enso att korrigera de brister som fanns.

Nu har ett nätverk av entreprenörer i Mellansverige gått samman och lämnat in ett nytt klagomål. Detta för att Stora Enso har valt att inte förlänga kontrakten med lokala värmländska entreprenörer för att i stället ge uppdraget åt en entreprenör i Uppsala. Det är Magnus Thor AB, en stor aktör inom skogsvård och markberedning, som nu även ska slå sig in på avverkning av skog.

Enligt Ulf Sandström, ombud för maskinentreprenörernas nätverk, ska Stora Enso ha förklarat för de nuvarande entreprenörerna att deras kontrakt inte förlängs eftersom Stora Enso vill ”skapa ett utrymme för en ny entreprenör med ett nytt sätt att tänka och rekrytera maskinförare”. Enligt klagomålet till FSC ska Magnus Thor AB snabbutbilda utländsk personal.

Ett av FSC:s krav är att företaget ska bidra till att bibehålla eller förbättra lokalsamhällens sociala och ekonomiska välstånd. Genom att ersätta de lokalt förankrade arbetarna med förare utan lokal förankring, bryter Stora Enso mot detta krav, skriver Ulf Sandström i sin anmälan till FSC. Enligt regelverket ska lokal näringsverksamhet ha företräde, och ges möjlighet att komma med anbud.

Även fackförbundet GS överväger att göra en avvikelseanmälan till FSC, berättar Magnus Lindberg, ombudsman på GS.

– Hur kan en firma med säte i Uppsala vara lokal när de ska göra jobb i Värmland, och Stora Enso samtidigt har sagt upp samarbetet med de lokala entreprenörer som finns? Det är uppenbart att det handlar om att sänka kostnaderna, det fattar alla och det är larvigt att påstå att det handlar om något annat, säger han.

Stora Enso anser att de följer FSC-reglerna, skriver kommunikationschef Agnes Hejll i ett mejl till Dagens Arbete:

– Vi erbjuder alltid rimliga möjligheter till lokal sysselsättning, och vi letar också aktivt efter lokala entreprenörer. Alla entreprenörer vi anlitar är svenskregistrerade, och av de sammanlagt 160 maskinlag som arbetar i vår verksamhet består 156 av inhemsk arbetskraft. De övriga 4 består av maskinförare från andra EU-länder.

Agnes Hejll svarar inte på frågan om varför de väljer att byta entreprenör, men skriver:

– Våra entreprenörer verkar på en konkurrensutsatt marknad, och denna konkurrens är till godo för hela branschen då vi ser att branschen utvecklas och kvaliteten höjs. En fri arbetsmarknad inom EU är något vi stöttar.

Hon skriver också att det är en förutsättning att kollektivavtal och regler följs från entreprenörernas sida och att revisioner görs årligen för att säkra att det går rätt till.

I anmälan till FSC skriver Ulf Sandström att de lokala entreprenörerna inte har fått möjligheten att förhandla eller lämna anbud till Stora Enso. Agnes Hejll svarar inte på Dagens Arbetes fråga om det stämmer.

Magnus Thor säger till Dagens Arbete att satsningen på avverkning är ett sätt att bredda tjänsteutbudet och utveckla företaget. De som nu utbildas till maskinförare har redan jobbat för honom i flera års tid, säger han.

– Det betyder mycket för mig att de som vi har jobbat med och som är inne i vår organisation kan erbjudas en fortsatt karriär hos oss.

Det är en utmaning att utbilda nya maskinförare, säger Magnus Thor, men förhoppningen är att det inte ska ta allt för lång tid att nå lönsamhet i avverkningsverksamheten.

GS-facket och flera entreprenörer som Dagens Arbete har haft kontakt med, befarar att de utländska förarna inte ska få ersättning helt enligt kollektivavtalet. De jämför med skogsvårdsbranschen, med en majoritet anställda från länder utanför EU, där facket varje år driver förhandlingar om felaktig ersättning. De flesta säsongsanställda i skogsvården är inte med i facket, vilket gör att många signaler om låga löner inte kan följas upp av ombudsmännen.

Magnus Thor förstår inte oron, och säger att han betalar avtalsenlig lön plus traktamente enligt alla regler. Han vill inte kommentera entreprenörernas anmälan av Stora Enso till FSC.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Kommer lönerna att dumpas? Oron är stor när Stora Enso ersätter lokala entreprenörer med snabbutbildade skogsmaskinförare från Rumänien.

”Vi rapporterar allt”

”Vi rapporterar allt”

Skogsvårdsbolaget Magnus Thor AB är Sveriges farligaste industriarbetsplats. ”Vi har ett väldigt noga arbetsmiljöarbete och rapporterar allt som händer”, säger Magnus Thor.

Här finns miljoner för bättre hälsa

Här finns miljoner för bättre hälsa

I en gammal stödfond ligger 200 miljoner kronor som kan användas till bättre arbetsmiljö, säkerhet och hälsa inom skogs- och pappersindustrin. Men få känner till att de kan söka pengar.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Det blir inga pengar för den GS-medlem från Kamerun som tillsamman med sex landsmän stämt skogsbolaget Skogsnicke – trots att tingsrätten slår fast att de har rätt till ersättning. ”Det här sätter fingret på ett problem”, säger GS ombudsman Magnus Lindberg.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

”Alla varningsklockor ringde”

GS-facket varnade både Migrationsverket och kunden Holmen Skog för det konkursade bolaget.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?