Industriarbetarnas tidning

Stora Enso anmäls till FSC

1 november, 2021 - 10:22

Skrivet av

För andra gången i år har Stora Enso anmälts för brott mot FSC:s regelverk. Nyutbildade utländska maskinförare ska ersätta lokala entreprenörer som avverkat skog åt Stora Enso i många år.

FsC

FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell medlemsorganisation. Genom sitt certifieringssystem FSC stöttar de utvecklingen av lokalt anpassade, nationella standarder för skogsbruk som både är socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt.

FSC-certifierat skogsbruk i Sverige innebär bland annat att:

• Nyckelbiotoper, dvs områden där det finns eller kan tänkas finnas hotade djur och växter bevaras
• Gammelskogar bevaras och sumpskogar skyddas
• Kalhyggen och skogsbilvägar stoppas i obruten fjällnära skog
• Lövskogsarealen ökar, liksom andelen lövträd i barrskog
• Särskild hänsyn tas till vattenmiljöer
• Död ved ska lämnas kvar i skogen eftersom ved utgör en livsmiljö för många växter och djur

Källa: FSC, WWF

En FSC-märkning av en pappers- eller trävara ska vara en garanti för konsumenten att produkten kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, som tar hänsyn både till människor och miljö. För att få sätta märket på sina varor ska producenten leva upp till FSC:s regelverk.

Nu har Stora Enso skog för andra gången i år anmälts för att inte leva upp till regelverket. I vintras gällde det plötsligt förändrade krav på produktiviteten för maskinentreprenörer som avverkar skog för Stora Enso. Det slutade med att FSC uppmanade Stora Enso att korrigera de brister som fanns.

Nu har ett nätverk av entreprenörer i Mellansverige gått samman och lämnat in ett nytt klagomål. Detta för att Stora Enso har valt att inte förlänga kontrakten med lokala värmländska entreprenörer för att i stället ge uppdraget åt en entreprenör i Uppsala. Det är Magnus Thor AB, en stor aktör inom skogsvård och markberedning, som nu även ska slå sig in på avverkning av skog.

Enligt Ulf Sandström, ombud för maskinentreprenörernas nätverk, ska Stora Enso ha förklarat för de nuvarande entreprenörerna att deras kontrakt inte förlängs eftersom Stora Enso vill ”skapa ett utrymme för en ny entreprenör med ett nytt sätt att tänka och rekrytera maskinförare”. Enligt klagomålet till FSC ska Magnus Thor AB snabbutbilda utländsk personal.

Ett av FSC:s krav är att företaget ska bidra till att bibehålla eller förbättra lokalsamhällens sociala och ekonomiska välstånd. Genom att ersätta de lokalt förankrade arbetarna med förare utan lokal förankring, bryter Stora Enso mot detta krav, skriver Ulf Sandström i sin anmälan till FSC. Enligt regelverket ska lokal näringsverksamhet ha företräde, och ges möjlighet att komma med anbud.

Även fackförbundet GS överväger att göra en avvikelseanmälan till FSC, berättar Magnus Lindberg, ombudsman på GS.

– Hur kan en firma med säte i Uppsala vara lokal när de ska göra jobb i Värmland, och Stora Enso samtidigt har sagt upp samarbetet med de lokala entreprenörer som finns? Det är uppenbart att det handlar om att sänka kostnaderna, det fattar alla och det är larvigt att påstå att det handlar om något annat, säger han.

Stora Enso anser att de följer FSC-reglerna, skriver kommunikationschef Agnes Hejll i ett mejl till Dagens Arbete:

– Vi erbjuder alltid rimliga möjligheter till lokal sysselsättning, och vi letar också aktivt efter lokala entreprenörer. Alla entreprenörer vi anlitar är svenskregistrerade, och av de sammanlagt 160 maskinlag som arbetar i vår verksamhet består 156 av inhemsk arbetskraft. De övriga 4 består av maskinförare från andra EU-länder.

Agnes Hejll svarar inte på frågan om varför de väljer att byta entreprenör, men skriver:

– Våra entreprenörer verkar på en konkurrensutsatt marknad, och denna konkurrens är till godo för hela branschen då vi ser att branschen utvecklas och kvaliteten höjs. En fri arbetsmarknad inom EU är något vi stöttar.

Hon skriver också att det är en förutsättning att kollektivavtal och regler följs från entreprenörernas sida och att revisioner görs årligen för att säkra att det går rätt till.

I anmälan till FSC skriver Ulf Sandström att de lokala entreprenörerna inte har fått möjligheten att förhandla eller lämna anbud till Stora Enso. Agnes Hejll svarar inte på Dagens Arbetes fråga om det stämmer.

Magnus Thor säger till Dagens Arbete att satsningen på avverkning är ett sätt att bredda tjänsteutbudet och utveckla företaget. De som nu utbildas till maskinförare har redan jobbat för honom i flera års tid, säger han.

– Det betyder mycket för mig att de som vi har jobbat med och som är inne i vår organisation kan erbjudas en fortsatt karriär hos oss.

Det är en utmaning att utbilda nya maskinförare, säger Magnus Thor, men förhoppningen är att det inte ska ta allt för lång tid att nå lönsamhet i avverkningsverksamheten.

GS-facket och flera entreprenörer som Dagens Arbete har haft kontakt med, befarar att de utländska förarna inte ska få ersättning helt enligt kollektivavtalet. De jämför med skogsvårdsbranschen, med en majoritet anställda från länder utanför EU, där facket varje år driver förhandlingar om felaktig ersättning. De flesta säsongsanställda i skogsvården är inte med i facket, vilket gör att många signaler om låga löner inte kan följas upp av ombudsmännen.

Magnus Thor förstår inte oron, och säger att han betalar avtalsenlig lön plus traktamente enligt alla regler. Han vill inte kommentera entreprenörernas anmälan av Stora Enso till FSC.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Kommer lönerna att dumpas? Oron är stor när Stora Enso ersätter lokala entreprenörer med snabbutbildade skogsmaskinförare från Rumänien.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Det blir inga pengar för den GS-medlem från Kamerun som tillsamman med sex landsmän stämt skogsbolaget Skogsnicke – trots att tingsrätten slår fast att de har rätt till ersättning. ”Det här sätter fingret på ett problem”, säger GS ombudsman Magnus Lindberg.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

”Alla varningsklockor ringde”

GS-facket varnade både Migrationsverket och kunden Holmen Skog för det konkursade bolaget.

Tid att leva värt mer än högre lön

Besiktiga bilen, ta en promenad i skogen, sjunka ner i soffan eller följa med sonen på resan mot 
livet som fotbollsproffs i England. Arbetstidsförkortningen används till olika saker på Stora Enso Packaging utanför Linköping.

”Vi ska försöka nå en lösning”

”Vi ska försöka nå en lösning”

Efter Dagens Arbetes avslöjande konstaterar Sveaskogs vd att varken Sveaskog eller dess entreprenörer har skött försäkringsfrågan på ett ansvarsfullt sätt. Nu har företagen träffat skogsarbetarna och de anhöriga i Rumänien för att lösa problemet.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.