Northvolt tar över i Kvarnsveden
De övergivna lokalerna efter Kvarnsvedens gamla pappersbruk får nytt liv. Uppemot 1 000 nya arbetstillfällen väntas när Northvolt bygger batterifabrik på området.
Industriarbetarnas tidning
Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.
25 februari, 2022
Skrivet av Harald Gatu
PERSPEKTIV Northvolt tänder ett ljus i mörkret när företaget tar över Kvarnsvedens pappersbruk. Tänk vad tillgången på energi och kompetent arbetskraft kan betyda.
Pappersbruket ligger tyst intill Kvarnsvedsforsen. Tyst och i stort sett övergivet sedan i höstas.
Här låg en gång en kvarn som hämtade sin kraft från den skummande forsen.
Det fanns mer kraft att utvinna ur älven. Kraften som vattnet gav lockade Stora Kopparbergs Bergslag att bygga sitt nya stora järnverk neröver älven. Dess moderna masugnar slukade kopiösa mängder megawatt. Men älven kunde ge så mycket mer. Bergslaget frestades att satsa på den nya industri som växte upp i utkanten av skogsbruket: papper och massa.
I dag lockar älven och dess kraft dagens nya industri: batteritillverkning för elbilar. På fredagen meddelade Northvolt att nästa batterifabrik ska ligga just intill Kvarnsvedsforsen, på den plats där pappersbruket invigdes en novemberdag år 1900.
2024 invigs nästa kapitel i Kvarnsvedens historia. Då ska produktionen köra igång med 1 000 anställda. Alltså mer än dubbelt så många som i fjol tvingades lämna pappersbruket.
Ny industri hamnar inte nödvändigtvis på platser där lönerna är lägst och anställningsformerna som sämst.
Den rena elektriciteten anförs av Northvoltchefen Peter Carlsson som ett av argumenten att förlägga den nya fabriken till Kvarnsveden. Tillgången på vatten är ett annat plus. Och: den industriella kunskap som finns i regionen.
Den nya högteknologiska industri som växer fram i spåren av klimatomställningen kräver kunskap. Industriell kompetens går inte att flytta hursomhelst, den växer oftast fram under lång tid i företag som befinner sig i teknikens framkant, som låtit sina anställda växa och som förmått bygga broar till utbildningsväsendet.
Ny industri hamnar inte nödvändigtvis på platser där lönerna är lägst och anställningsformerna som sämst.
Industriellt kunnande är en allt viktigare konkurrensfaktor när den nya industrialismen funderar på var man ska lägga produktionen.
I dag går 150 processtekniskt erfarna pappersbruksarbetare arbetslösa i Borlänge. De borde rimligen vara högvilt för ett Northvolt som letar med ljus och lykta efter personal med just den bakgrunden. De behöver inte lockas till bygden, de finns ju redan på plats.
Vid sidan av Göteborg, Skövde, Sundsvall och Gävle nämndes Kvarnsveden som en möjlig kandidat när Northvolt och Volvo funderade på var deras gemensamma batterifabrik skulle ligga. Borlänge kommun lobbade naturligtvis hårt för Kvarnsveden, men när valet föll på Göteborg var det som om det nytända hoppet släcktes.
Klimatomställningen kräver fler batterifabriker än Skellefteås och Göteborgs. Ute i Europa ska ett 40-tals anläggningar byggas under kommande år. En ny industri som fått det offentliga samtalet att handla om den nya industrialismen. Det gjorde man i slutet av förrförra århundradet också när den gamla kvarnen vid forsen revs för att ge plats åt för tillverkning av både massa och papper. En ny tid med nya verksamheter. I dag återvände ljuset till Kvarnsveden.