Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

25 februari, 2022

Skrivet av

PERSPEKTIV Northvolt tänder ett ljus i mörkret när företaget tar över Kvarnsvedens pappersbruk. Tänk vad tillgången på energi och kompetent arbetskraft kan betyda.

Harald Gatu, reporter.

Pappersbruket ligger tyst intill Kvarnsvedsforsen. Tyst och i stort sett övergivet sedan i höstas.

Här låg en gång en kvarn som hämtade sin kraft från den skummande forsen.

Det fanns mer kraft att utvinna ur älven. Kraften som vattnet gav lockade Stora Kopparbergs Bergslag att bygga sitt nya stora järnverk neröver älven. Dess moderna masugnar slukade kopiösa mängder megawatt. Men älven kunde ge så mycket mer. Bergslaget frestades att satsa på den nya industri som växte upp i utkanten av skogsbruket: papper och massa.

I dag lockar älven och dess kraft dagens nya industri: batteritillverkning för elbilar. På fredagen meddelade Northvolt att nästa batterifabrik ska ligga just intill Kvarnsvedsforsen, på den plats där pappersbruket invigdes en novemberdag år 1900.

2024 invigs nästa kapitel i Kvarnsvedens historia. Då ska produktionen köra igång med 1 000 anställda. Alltså mer än dubbelt så många som i fjol tvingades lämna pappersbruket.

Ny industri hamnar inte nödvändigtvis på platser där lönerna är lägst och anställningsformerna som sämst.

Den rena elektriciteten anförs av Northvoltchefen Peter Carlsson som ett av argumenten att förlägga den nya fabriken till Kvarnsveden. Tillgången på vatten är ett annat plus. Och: den industriella kunskap som finns i regionen.

Den nya högteknologiska industri som växer fram i spåren av klimatomställningen kräver kunskap. Industriell kompetens går inte att flytta hursomhelst, den växer oftast fram under lång tid i företag som befinner sig i teknikens framkant, som låtit sina anställda växa och som förmått bygga broar till utbildningsväsendet.

Ny industri hamnar inte nödvändigtvis på platser där lönerna är lägst och anställningsformerna som sämst.

Industriellt kunnande är en allt viktigare konkurrensfaktor när den nya industrialismen funderar på var man ska lägga produktionen.

I dag går 150 processtekniskt erfarna pappersbruksarbetare arbetslösa i Borlänge. De borde rimligen vara högvilt för ett Northvolt som letar med ljus och lykta efter personal med just den bakgrunden. De behöver inte lockas till bygden, de finns ju redan på plats.

Vid sidan av Göteborg, Skövde, Sundsvall och Gävle nämndes Kvarnsveden som en möjlig kandidat när Northvolt och Volvo funderade på var deras gemensamma batterifabrik skulle ligga. Borlänge kommun lobbade naturligtvis hårt för Kvarnsveden, men när valet föll på Göteborg var det som om det nytända hoppet släcktes.

Klimatomställningen kräver fler batterifabriker än Skellefteås och Göteborgs. Ute i Europa ska ett 40-tals anläggningar byggas under kommande år. En ny industri som fått det offentliga samtalet att handla om den nya industrialismen. Det gjorde man i slutet av förrförra århundradet också när den gamla kvarnen vid forsen revs för att ge plats åt för tillverkning av både massa och papper. En ny tid med nya verksamheter. I dag återvände ljuset till Kvarnsveden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Northvolt tar över i Kvarnsveden

Northvolt tar över i Kvarnsveden

De övergivna lokalerna efter Kvarnsvedens gamla pappersbruk får nytt liv. Uppemot 1 000 nya arbetstillfällen väntas när Northvolt bygger batterifabrik på området.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

Det liggande Eiffeltornet i Dalarna

Det liggande Eiffeltornet i Dalarna

Ett mästerverk i stål och glas som skimrade i rosa och blått. I dag står den öde i utkanten av ett nedlagt pappersbruk – och vad ­händer när Northvolt kommer?

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

Tillgång på kompetens gav Göteborg nya batterifabriken

Tillgång på kompetens gav Göteborg nya batterifabriken

Att Göteborg tog hem spelet om Volvo Cars och Northvolts batterifabrik var knappast någon högoddsare, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Dockorna är bästa avkopplingen

Dockorna är bästa avkopplingen

Barbiedockan har haft många yrken – men aldrig industriarbetare. ”Det har väl aldrig varit tillräckligt fancy”, skrattar pappersarbetaren och inbitna Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.