Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

18 maj, 2022

Skrivet av

Perspektiv Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

Anna Julius, reporter på Dagens Arbete.

Fotot som tas den 22 juni kan gå till historien, det är väl det de hoppas på, facken och arbetsgivarna. Förra gången, 1938, togs en legendarisk bild när Saltsjöbadsavtalet undertecknades och den svenska modellen sjösattes.

Om allt går som planerat är det nu dags för LO, PTK och Svenskt Näringsliv att underteckna ett nytt huvudavtal. Och vilken plats passar då bättre att samlas på än Grand hotell i Saltsjöbaden?

Det har varit en lång resa, nu är det bara några steg kvar till de där underskrifterna på avtalet som ändrar spelplanen på arbetsmarknaden. Riksdagen måste anta den proposition som regeringen lade fram i mars, om nya regler för uppsägningar och kompetensutveckling. Innehållet i lagförslaget är i princip framförhandlat av fack och arbetsgivare, och det är ett villkor för att de ska skriva under huvudavtalet. Förslaget ska upp i kammaren i början av juni. Sedan ska LO ta beslut på sitt representantskap. Flera förbund ska också fatta sina egna beslut.

1938 Efter hot om lagstiftning kom fack och arbetsgivare överens om hur lönerna skulle bestämmas – utan inblandning av staten. Saltsjöbadsavtalet var startskottet för hur man förhandlar löner i Sverige i dag. Foto: Pressens Bild/TT Nyhetsbyrån
En signatur för den svenska modellen. Saltsjöbadsavtalet undertecknades 1938 och bilden blev historisk. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ett litet steg närmare det historiska avtalet togs under tisdagen, när IF Metalls avtalsråd sa ja till det nya huvudavtalet. IF Metall är ett av de förbud som varit med och förhandlat fram avtalet. Avtalsrådet är rådgivande i avtalsfrågor, och kan rekommendera förbundsstyrelsen att fatta olika beslut. När de nu med överväldigande majoritet sagt ja så är IF Metall definitivt med på uppgörelsen – något annat hade varit sensationellt.

Vägen till avtalsrådets beslut har kantats av spruckna förhandlingar, fackliga avhopp, interna strider och extern kritik. Facket säljer ut anställningsskyddet, var huvudinvändningen. Inte förvånande, att luckra upp turordningsreglerna är något som fackföreningsrörelsen länge motsatt sig starkt. De som försvarade uppgörelsen framhävde att verklig trygghet får man först om man har rätt kompetens.

När IF Metalls avtalsråd samlades i början av veckan var stämningen påtagligt uppsluppen och lugn. Lång tid hade avsatts för debatt för eller emot, men talarlistan blev kort. Endast en person gick upp och talade mot att anta huvudavtalet: Gunnar Pettersson från Mitt i Norrland (tidigare Södra Västerbotten).

– Ute på våra arbetsplatser i våra klubbar gör detta att vi mister de viktigaste verktygen när vi ska skydda våra medlemmar, sa han.

Det har stridits och bråkats. Nu när avtalet ser ut att bli verklighet verkar stormen ha blåst över.

Överenskommelser på arbetsmarknaden handlar inte om långdragna diskussioner eller högtidliga fotografier på flotta hotell. De handlar om arbetets vardag.

En anledning till detta lugn (eller rättning i leden, som kritiker kanske skulle kalla det) är en stor satsning från IF Metall med arbetsplatsbesök och utbildning till klubbar. En del frågetecken har rätats ut och orosmoln har skingrats. Det är tydligt att ledningen har försökt tona ned de värsta farhågorna om uppluckringen av turordningsreglerna och uppsägning av personliga skäl, och framhävt fördelarna, som möjlighet till kompetensutveckling och begränsning av inhyrning.

– Vi tycker ju det här är bra, som avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä sa.

Fem årtal som formade arbetarrörelsen

Missa inte DA:s historiepodd Lön & makt!

Den korta debatten på avtalsrådet hade föregåtts av diskussioner i mindre grupper. De samtalen verkar ha handlat mindre om att vara för eller emot avtalet, och mer om vad de nya bestämmelserna skulle innebära rent praktiskt, ute på arbetsplatserna.

För även om en lång process är på väg mot mål, är det nu det börjar på riktigt. Överenskommelser på arbetsmarknaden handlar inte om långdragna diskussioner eller högtidliga fotografier på flotta hotell. De handlar om arbetets vardag.

Vem får behålla jobbet när företaget går trögt? Vad händer med den som inte sköter jobbet perfekt? Vilken styrka har den lokala klubben? Vem får gå en utbildning, och till vilken ersättning? Allt det är på väg att förändras.

Vem som hade rätt om vad avtalet innebär ser vi inte förrän det tillämpas. Kommer farhågorna Gunnar Pettersson och många andra haft besannas, att arbetsgivaren får lättare att göra av med personer som är obekväma? Kommer avtalet få bukt med att personer går som inhyrda år efter år, som förbundsledningen hoppas, men andra tvivlar på?

Några befarar att kompetensutvecklingen och omställningsstödet mest kommer att nyttjas av tjänstemän. Att det som utmålats som en stor facklig vinst knappt kommer arbetarna till del. I höst handlar mycket av IF Metalls arbete om att nå ut med information om vilka möjligheter till utbildning som finns.

Fotot i Saltsjöbaden lär bli historiskt. Underskriften blir historisk. Hela avtalsrådet var historiskt, var det flera av ombuden som sa. Det var något stort de var med om.

Men exakt hur är det historiskt? Som stunden då svenska arbetare fick unika möjligheter, eller när de förlorade trygghet? Eller bara att allt blev annorlunda, på gott och ont? Hur vi kommer att se på det där fotot från Grand hotell Saltsjöbaden får vi veta först när historien fått ha sin gång.

FAKTA: Lagen och huvudavtalet

Här är några av de viktigaste ändringarna i lagen och i huvudavtalet.

Lagen: Gäller för alla.

Huvudavtalet: Gäller för de som går under ett kollektivavtal som tecknats av ett fackförbund som är med i uppgörelsen.

Turordningsregler

Lagen: Företag får undanta (det vill säga behålla) tre personer från regeln först in sist ut.

Huvudavtalet: Företag får undanta fyra personer, alternativt tre per driftsenhet. Om driftsenheterna slås samman till en turordningskrets får företaget undanta tre personer plus en för varje extra driftsenhet. Företaget kan också välja att undanta 15 procent av de som får sluta.

Uppsägning av personliga skäl

Lagen: Om det uppstår en tvist om en uppsägning av personliga skäl ska den uppsagda till skillnad från tidigare inte ha kvar sin anställning under tvistens gång. Om den uppsagda får rätt är skadestånden som arbetsgivaren får betala högre än nu.

Under väntan på att tvisten löses får den uppsagda a-kassa efter sex dagar.

Huvudavtal: Om man är medlem i ett förbund som driver tvisten får man en kompletterande ersättning upp till 80 procent av lönen under tvistens gång.

Inhyrning

Lagen: Om en person varit inhyrd på samma driftsenhet 24 månader under en period av 36 månader ska hen erbjudas tillsvidareanställning i det inhyrande företaget. Företaget kan välja att betala två månadslöner i stället.

Huvudavtalet: Företaget måste betala tre månadslöner om man inte tillsvidareanställer personen.

Visstid

Lagen: En särskild visstidsanställning övergår till tillsvidareanställning efter att man varit anställd i tolv månader under en femårsperiod.

Hyvling

Lagen: Om arbetsgivaren vill minska arbetstiden för en anställd, ska det ske enligt turordningsregler.

Omställningsstudiestöd

Lagen: Möjlighet att studera något som stärker din ställning på arbetsmarknaden upp till 44 veckor med 80 procent av lönen, upp till ett tak på en lön på 26 625 kronor. Stödet är villkorat bland annat med att man ska ha jobbat minst åtta år.

Huvudavtalet: Taket för ersättningen är högre, så att fler får 80 procent av lönen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa med en stor majoritet ja till ett nytt huvudavtal. En av de mest omvälvande förändringarna på arbetsmarknaden är ett steg närmare att bli verklighet.

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.