Industriarbetarnas tidning

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

17 maj, 2022 - 10:35

Skrivet av

IF Metalls avtalsråd sa med en stor majoritet ja till ett nytt huvudavtal. En av de mest omvälvande förändringarna på arbetsmarknaden är ett steg närmare att bli verklighet.

Det har stormat rejält både inom och runt IF Metall när det gäller förändringarna i Lagen om anställningsskydd, och det huvudavtal som bland annat förbundet varit med och förhandlat fram med Svenskt Näringsliv. Men när avtalsrådet skulle rekommendera förbundsstyrelsen hur de ska ställa sig till det nya avtalet var det få som ville att förbundet skulle hoppa av.

Den enda som gick upp i talarstolen och ville att IF Metall inte skulle teckna avtalet var Gunnar Pettersson från avd 4 Mitt i Norrland. Han var kritisk till att lagen och avtalet gör att anställda som sägs upp av personliga skäl inte får ha kvar sin anställning under en tvist.

– Ute på våra arbetsplatser, i våra klubbar, gör detta att vi mister de viktigaste verktygen när vi ska skydda våra medlemmar, sa han.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menade att det är genom bra kompromisser som svensk fackföreningsrörelse vuxit sig stark, och framhävde det han ansåg var fördelar med avtalet, som möjligheter för anställda att studera och samtidigt behålla en del av inkomsten.

IF Metalls avtalsråd träffas ett par gånger per år och uttalar sig i frågor som rör avtal. De är rådgivande, inte beslutande, rekommenderar förbundsstyrelsen att fatta vissa beslut.

Nu var frågan om avtalsrådet skulle rekommendera förbundsstyrelsen att skriva på det nya huvudavtalet. Beslutet att säga ja togs med acklamation, med bara någon eller några röster emot.

I början av sommaren ska förslaget till ny lag debatteras i riksdagen. Enligt planen ska LO skriva på avtalet den 22 juni. Lagen ska träda i kraft den 1 juli, och förändringarna börjar gälla under hösten.

Ändringar i lagen

I mars lade regeringen fram en proposition, ett lagförslag, om ändringar i Lagen om anställningsskydd. Bland annat får arbetsgivare göra tre undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Propositionen föreslog också förändringar av studiestödet för att bland annat ge anställda möjlighet att studera med en del inkomst i behåll. Innehållet i lagförslaget är i linje med det som fack och arbetsgivare förhandlat fram.

Propositionen ska debatteras i riksdagen i början av juni.

Ändringar i avtalet

De fackliga organisationerna och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv har under lång tid förhandlat fram ett nytt huvudavtal som handlar om anställningsskydd och kompetensutveckling. Det har varit flera avhopp på den fackliga sidan, men efter hand har fler förbund anslutit sig till avtalet.

Parterna är överens om att de är beredda att teckna huvudavtalet om riksdagen fattar beslut i linje med vad parterna har kommit överens om. Huvudavtalet innehåller en del bestämmelser utöver lagförslaget. Bland annat kan arbetsgivarna i vissa fall undanta fler vid uppsägningar, och stödet under utbildning är högre.

Det är det här avtalet som avtalsrådet nu har sagt ja till.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Flera Transport-avdelningar riktar skarp kritik mot las-uppgörelsen på annonsplats i Dagens Arbete och Kommunalarbetaren. ”Antingen har de inte förstått, eller så sprider de fake news”, kommenterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

IF Metall och Kommunal bröt mot stadgarna genom att inte informera övriga LO om att de gjorde upp om las.
– Att vi gjort som vi gjort beror på att vi inte känt tillit till varandra, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.