IF Metalls avtalsråd sa med en stor majoritet ja till ett nytt huvudavtal. En av de mest omvälvande förändringarna på arbetsmarknaden är ett steg närmare att bli verklighet.
Det har stormat rejält både inom och runt IF Metall när det gäller förändringarna i Lagen om anställningsskydd, och det huvudavtal som bland annat förbundet varit med och förhandlat fram med Svenskt Näringsliv. Men när avtalsrådet skulle rekommendera förbundsstyrelsen hur de ska ställa sig till det nya avtalet var det få som ville att förbundet skulle hoppa av.
Den enda som gick upp i talarstolen och ville att IF Metall inte skulle teckna avtalet var Gunnar Pettersson från avd 4 Mitt i Norrland. Han var kritisk till att lagen och avtalet gör att anställda som sägs upp av personliga skäl inte får ha kvar sin anställning under en tvist.
– Ute på våra arbetsplatser, i våra klubbar, gör detta att vi mister de viktigaste verktygen när vi ska skydda våra medlemmar, sa han.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menade att det är genom bra kompromisser som svensk fackföreningsrörelse vuxit sig stark, och framhävde det han ansåg var fördelar med avtalet, som möjligheter för anställda att studera och samtidigt behålla en del av inkomsten.
IF Metalls avtalsråd träffas ett par gånger per år och uttalar sig i frågor som rör avtal. De är rådgivande, inte beslutande, rekommenderar förbundsstyrelsen att fatta vissa beslut.
Nu var frågan om avtalsrådet skulle rekommendera förbundsstyrelsen att skriva på det nya huvudavtalet. Beslutet att säga ja togs med acklamation, med bara någon eller några röster emot.
I början av sommaren ska förslaget till ny lag debatteras i riksdagen. Enligt planen ska LO skriva på avtalet den 22 juni. Lagen ska träda i kraft den 1 juli, och förändringarna börjar gälla under hösten.
Ändringar i lagen
I mars lade regeringen fram en proposition, ett lagförslag, om ändringar i Lagen om anställningsskydd. Bland annat får arbetsgivare göra tre undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Propositionen föreslog också förändringar av studiestödet för att bland annat ge anställda möjlighet att studera med en del inkomst i behåll. Innehållet i lagförslaget är i linje med det som fack och arbetsgivare förhandlat fram.
Propositionen ska debatteras i riksdagen i början av juni.
Ändringar i avtalet
De fackliga organisationerna och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv har under lång tid förhandlat fram ett nytt huvudavtal som handlar om anställningsskydd och kompetensutveckling. Det har varit flera avhopp på den fackliga sidan, men efter hand har fler förbund anslutit sig till avtalet.
Parterna är överens om att de är beredda att teckna huvudavtalet om riksdagen fattar beslut i linje med vad parterna har kommit överens om. Huvudavtalet innehåller en del bestämmelser utöver lagförslaget. Bland annat kan arbetsgivarna i vissa fall undanta fler vid uppsägningar, och stödet under utbildning är högre.
Det är det här avtalet som avtalsrådet nu har sagt ja till.