Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Grön politik ger motståndskraft

28 juni, 2022

Krönika Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Kajsa Borgnäs  är chef för politikavdelningen vid det tyska socialdemokratiska partiet SPD.

En viktig del i attacken mot Israel 1973 var de arabiska Opec-staternas beslut att minska sin oljeproduktion. Syftet var att sätta press på de västliga oljeslukande stater som stött Israels ockupation av Golanhöjderna och delar av Sinai åren innan. Oljepriset sköt i höjden. Prisökningen fick stora effekter på de europeiska ekonomierna: flera länder antog energikrisplaner, i Tyskland infördes bilfria söndagar och hastighetsbegränsningar på Autobahn.

Trots åtgärderna fortsatte priserna att stiga. På kort tid hamnade många stater i recession. Följden blev växande arbetslöshet, de sociala utgifterna växte, så småningom stagflation – alltså inflation och recession på samma gång. För att minska det strukturella beroendet av Opec-staterna försökte de flesta västeuropeiska länder diversifiera sin energiimport och strategiska oljereserver byggdes upp. Den positiva effekten: den tekniska utvecklingen kring icke-fossila energier som biomassa, atom- och vindkraft fick en skjuts, och många el- och värmesystem effektiviserades.

Känns detta igen? Det liknar dagens situation med energiprishöjningar till följd av Rysslands krig mot Ukraina, hög inflation i alla västländer, försök att diversifiera energiimporten och hotande recession i stora delar av världen. Har vi tur lyckas vi använda krisen till att snabbt ta stora steg ur vårt fossila energiberoende. Har vi otur står vi inför en längre period av stagflation, och då klarar vi knappast de nödvändiga investeringarna i klimatneutralitet.

Vad göra? Eftersom inflationen främst är energidriven och importerad har penningpolitiken relativt litet utrymme. Det är finanspolitiken som måste bära huvudbördan.

Här har vi en välbeprövad åtgärdskatalog sedan coronakrisen: på kort sikt finansiella stöd till hushåll och kreditstöd till företag, korttidsarbete för att motverka arbetslöshet, investeringsstöd och statliga investeringar i förnybar infrastruktur. På medellång sikt snabbare utbyggnad av förnybar energi, större kapacitet i elnäten, fler vindkraftsparker, fler järnvägsspår och mer fossilfria tekniker i industrin. I hela Europa.

Vi befinner oss i en tid när energi-, klimat-, finans- och geopolitiska kriser växer och sammanfaller. Gemensamt för dessa kriser är att de visar hur för-nybar energi kan hjälpa oss att stabilisera våra samhällen och göra våra ekonomier mer motståndskraftiga generellt. Men det sker inte av sig självt. Vad som behövs är en genomgående grön finans- och investeringspolitik. Så kan vi hoppas att vi slipper slungas från den ena krisen till den andra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Populismen hotar klimatet och jobben

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ge oss en svensk industripakt

Ge oss en svensk industripakt

Stat och industri måste gå åt samma håll om klimatomställningen ska genomföras i tid, skriver DA:s nya krönikör Kajsa Borgenäs.

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

Vi behöver både återvinna metaller och utvinna allt som går ur gruvavfall. Men det räcker ändå inte för den gröna omställningen som nu krävs, skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg.

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Här maxas fröna som ska ge mer skog

Industrin vill ha mer timmer, så skogen måste växa snabbare. Nära hundra års arbete ligger bakom de nya superplantorna.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Industrin kan rädda klimatet”

Svensk industri är på god väg att bli världs-ledande i klimatsmart produktion. Vi har en nyckelroll i vår tids stora ödesfråga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.