Industriarbetarnas tidning

Underleverantörer saknar kollektivavtal

19 oktober, 2021 - 06:43

Skrivet av

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer. 

Vagnen på hjul skakar när dumprar lastade med sten passerar. I en korsning utanför Northvolts höga stängsel i Skellefteå står fackförbundens kontor – en vagn med hjul på två kvadratmeter. Tidigare stod den parkerad vid personalentrén för att fackförbunden lättare skulle kunna möta de anställda. Men tvingades flytta när Northvolt behövde platsen för parkeringar.  

– Nu knackar bara lastbilschaufförer på för att fråga var de ska lämna gods, säger Jenny Nilsson, ombudsman på IF Metall Norra Västerbotten.  

Hon och ombudsmän från de andra LO-förbunden hade önskat ett närmare samarbete med Northvolt. Nu har de kört fast i frågan om kollektivavtal för underentreprenörer, Northvolt kräver inte det.  

– Det borde vara självklart i Sverige år 2021, särskilt för ett flaggskepp som Northvolt som marknadsför sig som ett hållbart företag. Vi har heller inte någon insyn i vilka underentreprenörerna på området är.  

I stället för att organisera nya medlemmar går ombudsmännens tid till omfattande detektivarbete för att ta reda på vilka företag som arbetar på området och vilka deras verksamheter är. I utstationeringsregistret finns ett hundratal företag som arbetar för Northvolt och en genomgång gjord av ombudsmännen på plats visar att majoriteten av företagen saknar avtal med något av förbunden.  

Tidigare ordförande för IF Metall Norra Västerbotten är självkritisk. 

Jenny Nilsson, ombudsman IF Metall, saknar insyn i vilka underentreprenörer som anlitas. Foto: David Lundmark.

– Vi trodde att vi tagit höjd för etableringen av Northvolt, men vi blev överraskade, säger Jimmy Faltin, som tills nyligen var ordförande för IF Metall Norra Västerbotten.

Han berättar, att på papperet är Northvolt ett företag. Men det visade sig vara mer komplext än så och det var svårt att förutse, menar han.  

– Northvolt har goda ambitioner men inledningsvis har de inte haft rätt kunskap om den svenska modellen. Det vi tyckte var ett samtal tyckte de var en förhandling. Vi borde satt spelreglerna direkt, satt förhandlingsordningen. Det kom tyvärr sent, säger Jimmy Faltin.  

Northvolt har tecknat centrala kollektivavtal med IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Men det räcker inte menar facken, för Northvolt kräver inte kollektivavtal för underentreprenörer. 

Maria Forsell, EHS manager på Northvolt, berättar att företaget har undersökt om de kan kräva kollektivavtal av alla underleverantörer i alla led, men landat i att det kan bli för omständligt.

– Som exempel kan det ses som omständligt att kräva av en mindre, teknisk specialist från Asien som endast ska göra en mindre installation, att de först ska sätta sig i förhandlingar med till exempel Byggnads innan de reser till Sverige. Då ser vi det som mer rimligt att fackförbunden får välja vilka aktörer de vill förhandla om kollektivavtal med, säger Maria Forsell, EHS Manager på Northvolt.  

Pierre Pettersson, Byggnads, ser ett företag som tappar kontrollen. Foto: David Lundmark.

Hur säkrar ni då arbetsmiljön för era underentreprenörer? 

– För de som är indirekt anställda samarbetar vi med de fackliga organisationerna för att hitta oegentligheter, se till att utstationeringslagen och arbetstidslagen följs, men också säkerställa försäkringsgrad och liknande frågor i avtal

– och bryta avtalen om de inte efterlevs, säger Maria Forsell.  

Men facken på plats i Skellefteå delar inte den bilden av samarbetet.  

– För att ett sådant samarbete ska komma till stånd skulle det underlätta mycket att ha kollektivavtal som krav i alla led för entreprenörer och att ge oss insyn kring vilka företagens underentreprenörer är, säger Jenny Nilsson.  

Fem fack samarbetar

  • Sedan slutet av förra året har IF Metall en resursgrupp med representanter från flera enheter på förbundskontoret som ska stötta avdelningen i Skellefteå och en ombudsman har lånats ut på 50 procent. 
  • IF Metall har ännu inte någon lokal klubb eller något lokalt skyddsombud på Northvolt. 
  • Fackförbund som är engagerade på plats i Skellefteå i dag är: Byggnads, IF Metall, Elektrikerna, Målarna och även Unionen samarbetar. 

Bredvid henne i fackförbundens vagn i korsningen sitter Pierre Pettersson, regionalt skyddsombud på Byggnads, han suckar.  

– Vi ser en arbetsgivare som tappar kontrollen över vilka som arbetar på området. Vi vill inte att oseriösa företag lönedumpar och att arbetskraft utnyttjas. Vi ser redan tecken på det. Vi skulle kunna hjälpas åt, men upplever inte att vi får gehör, säger Pierre Pettersson. 

Även IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson kräver att Northvolt ska ställa krav på sina underentreprenörer.  

– Vi ställer krav på Northvolt att det ska finnas kollektivavtal för underentreprenörer. Det är allvarligt om Northvolt inte lyssnar på detta. Det är en jättestor byggarbetsplats med många underentreprenörer. 

Hon menar att risken är att de utsätter sig för mindre seriösa bolag.  

– Det är inte bra för individer som drabbas och inte bra för Northvolt att förknippas med. Northvolt är nya i Sverige och vi behöver kommunicera vad som gäller här. Frågan är inte löst, men dialogen pågår, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall. 

3 000 anställda när fabriken står klar

  • Northvolt AB grundades 2016 av riskkapitalisten Harald Mix, företagsutvecklaren Carl-Erik Lagercrantz och företagsledaren Peter Carlsson. 
  • Företaget samarbetar med biltillverkaren VW, som också är bolagets största ägare. De samarbetar även med BMW och Volvo Cars.   
  • Northvolt siktar på att ta 20–25 procent av batterimarknaden i Europa.
  • Northvoltfabriken byggs i etapper och beräknas vara helt utbyggd 2023. I fabriken planeras fem produktionslinor.
  • Två ska driftsättas i slutet av 2021. 
  • När fabriken är färdigbyggd kommer det vara över 3 000 anställda inom produktionen
  • Vid full produktionskapacitet ska en miljon elbilsbatterier tillverkas per år.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.