Industriarbetarnas tidning

Underleverantörer saknar kollektivavtal

19 oktober, 2021

Skrivet av

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer. 

Vagnen på hjul skakar när dumprar lastade med sten passerar. I en korsning utanför Northvolts höga stängsel i Skellefteå står fackförbundens kontor – en vagn med hjul på två kvadratmeter. Tidigare stod den parkerad vid personalentrén för att fackförbunden lättare skulle kunna möta de anställda. Men tvingades flytta när Northvolt behövde platsen för parkeringar.  

– Nu knackar bara lastbilschaufförer på för att fråga var de ska lämna gods, säger Jenny Nilsson, ombudsman på IF Metall Norra Västerbotten.  

Hon och ombudsmän från de andra LO-förbunden hade önskat ett närmare samarbete med Northvolt. Nu har de kört fast i frågan om kollektivavtal för underentreprenörer, Northvolt kräver inte det.  

– Det borde vara självklart i Sverige år 2021, särskilt för ett flaggskepp som Northvolt som marknadsför sig som ett hållbart företag. Vi har heller inte någon insyn i vilka underentreprenörerna på området är.  

I stället för att organisera nya medlemmar går ombudsmännens tid till omfattande detektivarbete för att ta reda på vilka företag som arbetar på området och vilka deras verksamheter är. I utstationeringsregistret finns ett hundratal företag som arbetar för Northvolt och en genomgång gjord av ombudsmännen på plats visar att majoriteten av företagen saknar avtal med något av förbunden.  

Tidigare ordförande för IF Metall Norra Västerbotten är självkritisk. 

Jenny Nilsson, ombudsman IF Metall, saknar insyn i vilka underentreprenörer som anlitas. Foto: David Lundmark.

– Vi trodde att vi tagit höjd för etableringen av Northvolt, men vi blev överraskade, säger Jimmy Faltin, som tills nyligen var ordförande för IF Metall Norra Västerbotten.

Han berättar, att på papperet är Northvolt ett företag. Men det visade sig vara mer komplext än så och det var svårt att förutse, menar han.  

– Northvolt har goda ambitioner men inledningsvis har de inte haft rätt kunskap om den svenska modellen. Det vi tyckte var ett samtal tyckte de var en förhandling. Vi borde satt spelreglerna direkt, satt förhandlingsordningen. Det kom tyvärr sent, säger Jimmy Faltin.  

Northvolt har tecknat centrala kollektivavtal med IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Men det räcker inte menar facken, för Northvolt kräver inte kollektivavtal för underentreprenörer. 

Maria Forsell, EHS manager på Northvolt, berättar att företaget har undersökt om de kan kräva kollektivavtal av alla underleverantörer i alla led, men landat i att det kan bli för omständligt.

– Som exempel kan det ses som omständligt att kräva av en mindre, teknisk specialist från Asien som endast ska göra en mindre installation, att de först ska sätta sig i förhandlingar med till exempel Byggnads innan de reser till Sverige. Då ser vi det som mer rimligt att fackförbunden får välja vilka aktörer de vill förhandla om kollektivavtal med, säger Maria Forsell, EHS Manager på Northvolt.  

Pierre Pettersson, Byggnads, ser ett företag som tappar kontrollen. Foto: David Lundmark.

Hur säkrar ni då arbetsmiljön för era underentreprenörer? 

– För de som är indirekt anställda samarbetar vi med de fackliga organisationerna för att hitta oegentligheter, se till att utstationeringslagen och arbetstidslagen följs, men också säkerställa försäkringsgrad och liknande frågor i avtal

– och bryta avtalen om de inte efterlevs, säger Maria Forsell.  

Men facken på plats i Skellefteå delar inte den bilden av samarbetet.  

– För att ett sådant samarbete ska komma till stånd skulle det underlätta mycket att ha kollektivavtal som krav i alla led för entreprenörer och att ge oss insyn kring vilka företagens underentreprenörer är, säger Jenny Nilsson.  

Fem fack samarbetar

 • Sedan slutet av förra året har IF Metall en resursgrupp med representanter från flera enheter på förbundskontoret som ska stötta avdelningen i Skellefteå och en ombudsman har lånats ut på 50 procent. 
 • IF Metall har ännu inte någon lokal klubb eller något lokalt skyddsombud på Northvolt. 
 • Fackförbund som är engagerade på plats i Skellefteå i dag är: Byggnads, IF Metall, Elektrikerna, Målarna och även Unionen samarbetar. 

Bredvid henne i fackförbundens vagn i korsningen sitter Pierre Pettersson, regionalt skyddsombud på Byggnads, han suckar.  

– Vi ser en arbetsgivare som tappar kontrollen över vilka som arbetar på området. Vi vill inte att oseriösa företag lönedumpar och att arbetskraft utnyttjas. Vi ser redan tecken på det. Vi skulle kunna hjälpas åt, men upplever inte att vi får gehör, säger Pierre Pettersson. 

Även IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson kräver att Northvolt ska ställa krav på sina underentreprenörer.  

– Vi ställer krav på Northvolt att det ska finnas kollektivavtal för underentreprenörer. Det är allvarligt om Northvolt inte lyssnar på detta. Det är en jättestor byggarbetsplats med många underentreprenörer. 

Hon menar att risken är att de utsätter sig för mindre seriösa bolag.  

– Det är inte bra för individer som drabbas och inte bra för Northvolt att förknippas med. Northvolt är nya i Sverige och vi behöver kommunicera vad som gäller här. Frågan är inte löst, men dialogen pågår, säger Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall. 

3 000 anställda när fabriken står klar

 • Northvolt AB grundades 2016 av riskkapitalisten Harald Mix, företagsutvecklaren Carl-Erik Lagercrantz och företagsledaren Peter Carlsson. 
 • Företaget samarbetar med biltillverkaren VW, som också är bolagets största ägare. De samarbetar även med BMW och Volvo Cars.   
 • Northvolt siktar på att ta 20–25 procent av batterimarknaden i Europa.
 • Northvoltfabriken byggs i etapper och beräknas vara helt utbyggd 2023. I fabriken planeras fem produktionslinor.
 • Två ska driftsättas i slutet av 2021. 
 • När fabriken är färdigbyggd kommer det vara över 3 000 anställda inom produktionen
 • Vid full produktionskapacitet ska en miljon elbilsbatterier tillverkas per år.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Laddat samarbete på snabbväxande fabrik

Laddat samarbete på snabbväxande fabrik

Vid årsskiftet ska produktionen i Europas största elbilsbatterifabrik starta. Samtidigt pågår arbetet med arbetsmiljön i Skelleftefabriken. Och utmaningarna är flera. 

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

IF Metall och Kommunal bröt mot stadgarna genom att inte informera övriga LO om att de gjorde upp om las.
– Att vi gjort som vi gjort beror på att vi inte känt tillit till varandra, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson och övriga förbundsledningen omvaldes på en extrakongress under torsdagen.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

Hela havet stormar för industrifacken

DA-ANALYS: Två går före och gör upp. En annan varslar om konflikt. Hela havet stormar just nu för facken inom industrin. Med Teknikföretagen som lekledare. Det här var helgen som skakade sammanhållningen inom fackföreningsrörelsen. Allt handlade om målgång och att hålla ihop laget. Om nu avtalssvenskan ska belastas med ytterligare sportmetaforer. Hursomhelst sa Sveriges Ingenjörers […]

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.