Industriarbetarnas tidning

”Finns det en drake är jag såld”

18 augusti, 2023

Skrivet av Minna Ströman

Stämpla ut Linus Stenberg kan måla Dungeons and Dragons-miniatyrer i timmar när han har stämplat ut från Mölltorps gjuteri. Figurerna kommer till användning i rollspelsgruppen han leder. Här berättar han om …

Hur det började

”Jag har alltid gillat fantasy, finns det en drake på omslaget är jag såld. Jag och sambon pratade mycket om Dungeons and Dragons, det dyker ju upp överallt i popkulturen och hon har spelat mycket rollspel tidigare.

När vi var i Göteborg en dag hittade hon ett ”starter set”. Vi drog ihop ett gäng för att prova, sedan blev det bara att det fortsatte. Jag köpte på mig mer och mer prylar, det var jag som ägde alla miniatyrer och böcker och sånt, och då föll det sig naturligt att jag blev spelledare.”

Foto: Daniel Larsson

Att måla miniatyrer

”Jag tyckte att spelplanen såg så tråkig ut, det fanns inget liv i figurerna. Jag provade lite med tatueringsfärger jag hade liggande hemma, men det flagnade ju av direkt så jag köpte ett stort målarkit.
Plötsligt satt jag bara där i flera timmar varje kväll. Det är så hypnotiskt på något sätt, man kan bara stänga av huvudet. Om det är en pytteliten detalj som jag vill få perfekt, då kan jag göra om den fyra gånger tills det blir som jag vill ha det.”

Fördomar om rollspelare

”Det är ju fortfarande fördomen om killarna i mammas källare som gäller. Att de som spelar rollspel är de som inte riktigt passar in. Det kanske stämmer ibland, men i så fall får man ju en ny gemenskap i stället.
I allmänhet tycker jag att det är mycket fördomar. Till exempel finns det ju fler tjejer i spelvärlden än vad man kan tro, men de syns inte lika mycket. Det är jättekul att det blir mer och mer blandade grupper.”

Foto: Daniel Larsson.

LINUS STENBERG

Ålder: 25 år.
Yrke: Handformare på Mölltorps gjuteri.
Bor: I Hjo med sambon Linnea.
Fritidsintressen: Spelar trummor i bandet Heartless Bliss, leder en Dungeons and Dragons-spelgrupp och målar miniatyrer.

BORDSROLLSPEL

… är ett improviserat äventyr där deltagarna rollspelar som karaktärer och olika handlingars utfall avgörs av tärningsslag. Ofta används minifigurer på en spelplan för att illustrera vad som händer i äventyret. Fantasyspelet Dungeons and Dragons är världens största bordsrollspel.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Bordspel för alla smaker

Bordspel för alla smaker

Vi lever i en guldålder av bra brädspel – där slumpen inte på samma sätt avgör utgången och som inte tar hur lång tid som helst. Prova själv – här har ni våra elva favoriter.

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Tidigare truckföraren Anna-Lena Jönis Ek ser nu till att det är vackert på Säters kyrkogård –  och hoppas få tid snart att se sommaren biosnackis, filmen om Barbie.

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Det finns ingen skämsmat och det är skönt att äntligen våga följa sin dröm. DA har träffat Sveriges mästerkock och tidigare svetsaren på Scania i Boden, Nazuk Turdieva.

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

”Jag får fler glada tillrop”

”Jag får fler glada tillrop”

Processoperatören Elinor Kapp har tagit tjänstledigt i ett halvår för att skriva. Snart kommer hennes fjärde deckare.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.