”Finns det en drake är jag såld”
Linus Stenberg kan måla Dungeons and Dragons-miniatyrer i timmar när han har stämplat ut från Mölltorps gjuteri.
Industriarbetarnas tidning
DA TipsarSamla din familj eller vänner kring ett spel. Aldrig tidigare har det konstruerats så många bra kort- och brädspel som nu. Här är våra favoriter.
Visste du att du lever i en guldålder för brädspel? Grunden för denna nya era för analogt spelande lades i början 90-talet, men har de senaste åren fått en allt större publik. En viktig titel i historieskrivningen är Settlers of Catan från 1995 – ett spel som ofta omnämns som en startpunkt för den nya spelutvecklingen.
Men vad skiljer då nya spel från äldre? Låt oss ta Monopol som exempel. Det är ett gammalt spel där slumpen nästan helt avgör om du vinner. När du redan vet att du kommer att förlora tar det ändå ytterligare två timmar att avsluta spelet. I ett modernt spel avgörs vem som vinner främst av spelarens aktiva val. Spelets längd begränsas också ofta på något sätt, vanligt är till exempel ett bestämt antal rundor. Resultatet är en roligare och mer engagerande spelupplevelse.
För att få en uppfattning om hur stort det har blivit med brädspel kan man se till den internationella brädspelsmässan i tyska Essen – Spiel. Förra året slogs publikrekord med cirka 175 000 besökare under fyra dagar. En annan indikator är sajten BoardGameGeek.com. Där finns nu drygt 94 500 spel dokumenterade i text och bild. Det är även här du hittar världsrankingen för bräd- och kortspel om du behöver fler tips.
Jonas Löfvenberg
Från 14 år
Kortspel. En person ger en mycket begränsad ledtråd och sedan ska resten av lagt placera ut sin agenter på rätt kodnamn. Laget som först lagt alla sina agenter vinner. Codenames är ett hyllat spel som är lättsamt och enkelt och som funkar för 4–8 spelare. En omgång tar cirka 20–60 minuter.
Jonas Löfvenberg
Från 7 år
Brädspel. Nån har kallat det en blandning av kortspelet Rummy och brädspelet Mahjong – men det är väldigt mycket enklare och snabbare än det senare. 2–4 spelare från 7 år jobbar med nummerbrickor (1–13) i fyra olika färger som ska läggas tre av samma eller i serier om minst tre. Man utnyttjar sina egna eller andras utlägg för att bli av med brickorna.
Hans Strandberg
Från 8 år.
Brädspel. Ett lite enklare strategispel. Ingen spelomgång är den andra lik. För varje bricka som läggs ut växer städer, vägar och fält fram. Det gäller att placera både brickor och spelpjäser smart för att ta kontroll och räkna hem poäng. Det finns gott om expansioner att köpa för att få nya utmaningar. Du behöver inte samla hela kompisgänget – spelet fungerar jättebra redan från två spelare.
Marie Edholm
Från 14 år
Brädspel. Ett racingspel där du genom att byta växel bestämmer vilken tärning du ska slå för att flytta och därmed påverkar risken för att köra av banan eller chansen att komma först. Du måste också vara försiktig så du inte sliter ut däck och bromsar innan loppet är över. Formula D går att spela med upp till tio personer och går att kör i lag om två. Tiden beror på antalet spelare.
Jonas Löfvenberg
Från 10 år
Kortspel. Ni spelar ett gäng äventyrare som tuppfajtas med varandra om vem som är coolast och bäst på att döda monster. Vinnaren är den som först når level 10. Du kan köpa vapen, rustningar och annat som hjälper dig med monsterdödandet och som kan sätta käppar hjulet för dina motståndare. Finns i otaliga versioner som också går att kombinera med varandra: western, fantasy, skräck, sjörövare, sci-fi, superhjältar, spion och Kung-fu. (Engelska)
Josef Molin
Från 12 år
Brädspel. Samla resurser för att klara uppdrag genom att använda dina drag på effektivast vis under åtta omgångar, allt i en klassisk fantasyinramning. Lords of Waterdeep är ett välkonstruerat och lättspelat spel trots att det ändå bjuder på en del spännande komplexitet. Spelet fungerar bäst på 3–4 spelare och tar cirka 60–150 minuter.
Jonas Löfvenberg
Från 10 år
Brädspel. Ett klurigt spel där alla spelare försöker lösa samma problem samtidigt, nämligen att flytta en robot med så få drag som möjligt till en angiven punkt. Du kan välja hur många omgångar du spelar och Ricochet robots fungerar för både stora och små spelgrupper, vilket gör att spelet passar de flesta tillfällen.
Jonas Löfvenberg
Från 13 år
Kortspel. Alla spelare blir tilldelade en hemlig roll som bestämmer om du är ond eller god. Sedan avgör hela spelgruppen vem de ska lita på genom ett antal omröstningar. Kan de onda spelarna dölja sina rätta identiteter efter alla lögner och falska anklagelser vinner de. Misslyckas de går segern till de goda. Spelet kräver 5–10 spelare och tar 20–30 minuter per omgång.
Jonas Löfvenberg
från 12 år
Brädspel. I Agricola startar du som en fattig bonde med maka/make och ert torp. Nu måste ni få jordbruket att växa. Kanske ska du utöka familjen så fler kan sköta gården? Men då behövs mat och husrum. Vinnaren är den som efter 14 rundor har den mest välbalanserade bondgården. Så det gäller att ha koll på alla åkrar, hagar och grönsaksland.
Josef Molin
Från 8 år
Brädspel. Klarar du att bygga tågsträckan Palermo–Moskva? Tunneln mellan Budapest och Kiev kan vara knepig. När du öppnar kartongen ser det här strategispelet obegripligt ut med sina kartor, biljetter och lok. Efter en halvtimme har du fattat precis. Efter en månad är det fortfarande lika kul att spela.
Anna Julius
Från 8 år
Kortspel. En galen apa sprider kaos omkring sig på skrotupplaget där du jobbar. Det är dags att ge den lite smisk. För att nå upp till apan måste du stapla allt skrot du kan komma över till ett torn och börja klättra. Riv dina motståndares torn och försvara samtidigt ditt eget. Se till att vara den första att smiska apan och få chefens belöning.
Josef Molin