Arbetar för att förhindra arbetsskador
Rikard Mossberg vet hur arbetet bör utformas för att inte slita ut kroppen i förtid.
Industriarbetarnas tidning
25 oktober, 2023
Skrivet av Marie Edholm
På fältet På däckverkstan i Sollentuna vet Kim Råneby att klimatet är öppet. Tillsammans hittar de några små åtgärder som gör arbetsmiljön ännu bättre.
Artikeln är ursprungligen publicerad i Dagens Arbetsmiljö nr 3 2022.
Ålder: 50 år.
Yrke: Regionalt skyddsombud (RSO) på heltid.
Bor: Bålsta.
Familj: Fru och djur.
Fritid: Jag är en hemmafixare. Har en Volvo PV, en Chevrolet Impala 2 dr HT 1959 och en båt – Fjord Ancuas Queen 24 som flyter i 33 knop och drar mer bensin än Chevan. Bor i stuga och åker aldrig utomlands.
Strategi: ”Jag frågar mycket när jag är ute. Det är ju de som är experterna. Får det se ut så här? Om de säger ja så ber jag dem visa lagrum för det. Så lägger jag över ansvaret på dem.”
Bäst med uppdraget: Att kunna hjälpa till med att få arbetsmiljön ännu bättre på arbetsplatser.
Svårast med uppdraget: Att få tiden att gå ihop.
Flytande faror. Kim Råneby är nöjd med att märkningarna på dunkarna med rengöringskemikalier är tydliga. Men vad är det för blandning i trycksprutan, undrar han. Och i kannorna?
Fallrisk. Högtalaren spelar säkert bra musik ibland, tror Kim Råneby, men upphängningen får inte godkänt. ”Här kan man sätta en hylla i stället, så slipper den ramla ner på någon.” Skyddsombudet Michael Johansson tar på sig att fixa det.
Hjälpmedel. ”Det är så otroligt skönt att slippa lyfta däcken in i tvätten och bli blöt.” Michael Johansson visar den nya tvätten med lyft som installerades i februari. Ett hjul kan väga 40 kilo, så det här sparar på ryggarna. Med ett reningsverk kopplat till tvätten så behöver den bara tömmas ett par gånger om året.
Bättre koll. Ny belysning har gjort arbetsmiljön inne på däcklagret betydligt ljusare. På vissa platser som är svåråtkomliga staplar de inga däck, förklarar Conny Johansson för Kim Råneby. De kommer fram till att en färgmarkering i golvet intill den ojämna väggen vore bra, och även på utstickande partier i bergväggen.