Arbetar för att förhindra arbetsskador
Rikard Mossberg vet hur arbetet bör utformas för att inte slita ut kroppen i förtid.
Industriarbetarnas tidning
25 oktober, 2023
Skrivet av Adam Daver
På fältet Att gå rond på Wewabs sprillans nya trafikdepå i Gävle kräver lite extra noggrannhet. Det vet Esa Rosendahl, regionalt skyddsombud på Seko. “Allt kan se bra ut. Men så fort man börjar gräva lite hittar man oftast saker som måste ordnas.”
Artikeln är ursprungligen publicerad i Dagens Arbetsmiljö nr 3 2023.
Ålder: 47 år.
Yrke: Regionalt skyddsombud (RSO) på heltid sedan 2016.
Bor: Västerås.
Familj: Fru och två barn. Och två katter, en birma och en hittekatt.
Fritid: Cykling. Både på landsväg och skogsstigar, men även att titta på. Favorit i Tour de France är Tadej Pogačar. ”Som skandinav ska man väl tycka bäst om Vingegaard som vann i år. Men jag tycker han är rätt tråkig.”
Bäst med uppdraget som RSO: Att det är så himla omväxlande. Att ena dagen vara här på en trafikdepå, för att nästa dag vara på en fjärrvärmeanläggning och göra skyddsrond på värmepannor och traverser och allt som finns där. Jag
får hela tiden nya kunskaper.
Svårast med uppdraget: Att veta vilken nivå man ska lägga sig på. Det får inte bli för svårt för arbetsgivarna att förstå att man måste jobba med arbetsmiljön. Vissa man träffar har väldigt lite kunskap om arbetsmiljöarbete och om hur lagstiftningen ser ut.
Arbetsmiljö på väg. Nästan allt arbete för Wewabs anställda sker ute i trafiken. Depåmedarbetaren Ingela Furuström var med om en arbetsplatsolycka så sent som i somras. En vägarbetare på ett kundföretag råkade hugga sig själv i foten med ett spett, precis ovanför stålhättan. Då var det skönt att första-hjälpen-kittet låg på rätt plats, i dörren på passagerarsidan.
Är däcken i gott skick? Esa Rosendahl gissar på 3–4 millimeters mönsterdjup. ”Ja, det är nog dags för ett däckbyte till nästa säsong”, konstaterar Sami Kuja-Halkola, företagets service- och underhållschef.
Ny trafikdepå. Wewab flyttade in i sin nya depå för snart tre månader sedan. Och visst kan det finnas saker att anmärka på också i nya lokaler. ”Det gäller att tänka på sånt som ibland riskerar att glömmas bort”, säger Esa Rosendahl. Halvvägs in i ronden upptäcker han till exempel att flera av utrymningsvägarna saknar ordentlig skyltning.
Slipper tunga lyft. Esa Rosendahl är särskilt imponerad av den nya depåns batterirum. Här laddas företagets alla bilbatterier. De anställda lyfter upp batterierna med hjälp av en vagn och skjuter dem sedan framåt på ett rullband. Utanför hänger glasögon och annan skyddsutrustning väl uppmärkt. ”Här har ni verkligen tänkt till”, säger Esa.