Industriarbetarnas tidning

Svenska fack protesterar mot finska regeringen

13 oktober, 2015

Skrivet av

Den finska regeringen hotar både den finska och nordiska arbetsmarknadsmodellen. Det skriver IF Metall, Pappers, Unionen och Sveriges ingenjörer i ett öppet brev till Finlands ambassadör i Stockholm.

De fyra förbunden noterar med ”stor oro” hur den nya regeringen i Finland klampat in på arbetsmarknaden och fråntagit arbetsmarknadens parter ansvaret att komma överens om vilka villkor som ska gälla”.
Det handlar bland annat om en rad försämringar i tecknade kollektivavtal.
Om fack och arbetsgivare inte går med på detta, hotar regeringen med tvingande lagstiftning. Denna hållning har redan lett till protester i form av demonstrationer och en endagsstrejk.
De svenska facken hävdar att ingrepp genom lagstiftning är ett ”oacceptabelt ingrepp” i parternas fria förhandlingsrätt.
Det strider inte bara mot den finska och nordiska modellen, skriver facken. Det strider också mot ILO:s konventioner om organisationsfrihet och rätten att förhandla kollektivt.
De svenska facken menar att den finska regeringen äventyrar en framgångsrik arbetsmarknadsmodell och att det konstruktiva samarbetsklimat som finns riskeras att slås i spillror.
De kräver därför att den finska regeringen ska tänka om och avstå från att äventyra den nu gällande ordningen på arbetsmarknaden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet. De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.