Industriarbetarnas tidning

LO-förbund oeniga om yrkes-VM

14 september, 2016

Byggnads skickar inte deltagare till i yrkes-VM i protest mot värdlandet Förenade Arabemiraten, troligen inte heller Transport. IF Metall och LO har valt en annan väg.

– Jag tycker att det i grunden var ett felbeslut att lägga ett så stort evenemang i ett sådant land, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket och det globala bygg- och industrifacket BWI.

Enligt Sjöö hade World Skills-organisationen, som anordnar yrkes-VM, redan bestämt att tävlingarna ska hållas i Abu Dhabi när LO:s styrelse diskuterade saken, och därför kunde LO inte påverka. Det globala bygg- och industrifacket, som Sjöö är ordförande för, har gått ut med hård kritik mot att fotbolls-VM år 2022 ordnas i Qatar och drivit kampanjen Rött kort till FIFA (Internationella fotbollsförbundet).

Unga talanger tävlar om världsmästerskapet inom en rad olika yrken i oktober år 2017 i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Landet bryter regelbundet mot mänskliga och fackliga rättigheter. Över 80 procent av befolkningen i Förenade Arabemiraten är migrantarbetare, enligt FN-organet ILO. Många jobbar under slavliknande förhållanden.

IF Metall och arbetsgivarparterna har ändå beslutat att skicka en svetsare, två mekatroniker, en industrielektriker och en personbilstekniker till tävlingarna.

– Vi tycker det skulle vara synd om de ungdomar som inte får delta. Det är ju inte deras fel. Genom att åka dit och lyfta fram problemen så gör vi vår röst hörd, säger Leena Kyhlros, förhandlingsombudsman vid IF Metall och styrelseledamot i World Skills i Sverige.

GS-facket beslutade redan tidigare att inte skicka deltagare till tävlingarna, av andra skäl.

– Men visst påverkar värdlandet också viljan att skicka folk dit, säger Sjöö.

För Pappers del är frågan inte aktuell, eftersom det inte finns yrkeskategorier inom den branschen.

World Skills har 75 medlemsländer, i Sverige drivs den som ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten.

– Vårt val är att lyfta fram och driva de här frågorna. Om vi skulle ha bojkottat evenemanget, så hade vi lämnat arenan för diskussioner, säger Jonas Ivman, ombudsman vid LO och lagledare under yrkes-VM.

LO skickar inga officiella representanter till evenemanget, förutom en expert på mänskliga rättigheter.

I protest mot värdlandet har till exempel fack och arbetsgivare inom byggbranschen valt att inte alls skicka unga deltagare till tävlingarna. Också Transport har ställt sig kritiskt.

– Vi skickar ingen till sådana skitländer, säger Transports ordförande Lars Lindgren till tidningen Transportarbetaren.

Det formella beslutet om deltagande har dock ännu inte tagits av Tya, samarbetsorganet för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationen inom transportsektorn.

Ursprungligen var det Spanien som skulle vara värd för tävlingarna, men de tvingade dra sig ur på grund av den ekonomiska krisen.

LO:s styrelse har lagt upp en gemensam riktlinje för att yrkes-VM i fortsättningen ska arrangeras i länder som följer ILO:s åtta kärnkonventioner. De utgör en minimistandard för arbetsvillkor över hela världen och handlar alltså om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. World Skills i Sverige har antagit riktlinjen och föreslagit den för World Skills styrelse.

– Det tycker jag att World Skills i Sverige har gjort bra. Det allra bästa är att inför ett beslut slå fast vilka kriterierna är för att få ordna sådana här evenemang. Jag hoppas verkligen att problemet är löst inför framtiden, säger Per-Olof  Sjöö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]