Industriarbetarnas tidning

Facklig resa till Asien kostar 500 000

24 mars, 1997

Skrivet av ELISABET HOFF

25 personer från Metalls avdelning 41, Göteborg, ska åka till Asien för att knyta fackliga kontakter i en region där allt fler svenska företag etablerar sig.500 000 kronor beräknas resan kosta vilket väckt en del uppseende bland medlemmar i avdelningen. Måste verkligen så många resa? är en fråga som ställts.”Ju fler som åker desto bättre”, resonerar Torbjörn Rigemar som är kassör i avdelningen. ”Då sprids ringarna på vattnet och det blir lättare att bilda opion för solidaritet med den fackliga kampen i de här länderna”.Länderna är Kina, Indonesien, Malaysia, Hong-Kong och Sydkorea. De 25 svenska resenärerna har delats in i tre grupper som ska besöka två länder var. (Kina besöks två gånger). Första gruppen åker 4 april. Torbjörn Rigemar tillhör den grupp som åker i höst till Shanghai och Malaysia.Förutom hela avdelningsstyrelsen deltar revisorer och personalrepresentanter. Av de 25 är tio klubbordföranden, en del av dem på storföretag som SKF och Ericsson som etablerat sig i Sydostasien. Förhoppningen är att kunna hjälpa den fackliga verksamheten vid de svenska företagen på traven.Den grupp som åker till Hong-Kong kommer dessutom att delta i ett fackligt seminarium om kollektivavtalens betydelse.Vilken nytta har då medlemmarna hemma i Göteborg av denna resa?”Ju mer vi vet desto större möjlighet har vi att styra de multinationella företagens investeringar. Vi kan inte bara lägga oss på rygg. Vi måste stå rustade i den ökande internationaliseringen och inte isolera oss från internationella kontakter”, säger Torbjörn Rigemar.”500 000 kronor är mycket pengar. Men demokrati kostar”.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.