Industriarbetarnas tidning

Facklig resa till Asien kostar 500 000

24 mars, 1997

Skrivet av ELISABET HOFF

25 personer från Metalls avdelning 41, Göteborg, ska åka till Asien för att knyta fackliga kontakter i en region där allt fler svenska företag etablerar sig.500 000 kronor beräknas resan kosta vilket väckt en del uppseende bland medlemmar i avdelningen. Måste verkligen så många resa? är en fråga som ställts.”Ju fler som åker desto bättre”, resonerar Torbjörn Rigemar som är kassör i avdelningen. ”Då sprids ringarna på vattnet och det blir lättare att bilda opion för solidaritet med den fackliga kampen i de här länderna”.Länderna är Kina, Indonesien, Malaysia, Hong-Kong och Sydkorea. De 25 svenska resenärerna har delats in i tre grupper som ska besöka två länder var. (Kina besöks två gånger). Första gruppen åker 4 april. Torbjörn Rigemar tillhör den grupp som åker i höst till Shanghai och Malaysia.Förutom hela avdelningsstyrelsen deltar revisorer och personalrepresentanter. Av de 25 är tio klubbordföranden, en del av dem på storföretag som SKF och Ericsson som etablerat sig i Sydostasien. Förhoppningen är att kunna hjälpa den fackliga verksamheten vid de svenska företagen på traven.Den grupp som åker till Hong-Kong kommer dessutom att delta i ett fackligt seminarium om kollektivavtalens betydelse.Vilken nytta har då medlemmarna hemma i Göteborg av denna resa?”Ju mer vi vet desto större möjlighet har vi att styra de multinationella företagens investeringar. Vi kan inte bara lägga oss på rygg. Vi måste stå rustade i den ökande internationaliseringen och inte isolera oss från internationella kontakter”, säger Torbjörn Rigemar.”500 000 kronor är mycket pengar. Men demokrati kostar”.