När får jag svar om ledighet?
En läsare har ansökt om ledighet en månad innan datumet hen ska vara ledig.När måste chefen ge ett svar? DA:s expertjurist Henric Ask reder ut.
Industriarbetarnas tidning
28 maj, 2018
Skrivet av Marcus Derland
Högkonjunkturen ger klirr i kassan för industriarbetare. Atlas Copco i Tierp betalar 20 000 kronor för en inställd semestervecka. På Epiroc rock drills i Örebro får anställda 230 kronor extra i timmen om de avbryter semestern.
Svensk industri går för högtryck. Många företag skriker efter industriarbetare med rätt kompetens. Atlas Copco i Tierp, som tillverkar industriella verktyg, är inget undantag.
– Vi hittar inte folk. Vi får utbilda egna CNC-operatörer, säger Benny Larsson, kassör i IF Metallklubben.
Bristen på kompetens och en stadig orderingång har gjort att Atlas Copco gått ut med ett lockande erbjudande till CNC-operatörerna. De som avstår sin femte semestervecka och går med att på att flytta fram den fjärde får en bonus på 20 000 kronor. I praktiken innebär det att företaget erbjuder sig att köpa en semestervecka.
– Vi har ungefär 200 CNC-operatörer. Jag tror det är ungefär 70 procent som hittills gått med på att sälja sin femte semestervecka, säger Benny Larsson.
Enligt Benny Larsson är det upp till enskilde om man vill sälja semester eller inte. Det är bara aktuellt med en vecka, övriga fyra veckor är lagstadgad semester.
– Det vi kan göra som fackklubb är att se till att det blir en vettig ersättning.
Finns det några problem med att personalen säljer ut sin semester?
– Vi går för högtryck. Semestern är till för att vila upp sig. Det finns en viss risk att folk blir slitna, säger Benny Larsson.
Också på Epiroc rock drills i Örebro, som tillhör Atlas Copco-koncernen, har företaget gått ut med erbjudande inför sommaren. Om behov uppstår ringer företaget in anställda som har semester. De som väljer att gå in och jobba får ett påslag på 230 kronor i timmen.
– Men semestern säljs inte. Den skjuts upp till ett senare tillfälle. Det är också frivilligt, arbetsgivaren kan inte beordra någon att avbryta sin semester, säger Mårten Karlsson, IF Metalls klubbordförande på Epiroc rock drills.
Han menar att som den svenska industrin utvecklat sig finns inte utrymme för den typ av industrisemester som fanns förr, då anställda kunde få en lång sammanhängande ledighet.
– Produktionsstopp fungerar inte längre. Vi måste fortsätta leverera under sommaren. Det höga tempot kombinerat med övertid gör att många blir slitna, säger Mårten Karlsson.
Kerstin Matiasson är verkstadschef på Atlas Copco i Tierp.
– Jag har varit här i sex år och det är första gången vi går ut med ett sådant här erbjudande. Vi har bra försäljning och har ett behov att producera mer, säger hon.
Hur kom ni fram till summan 20 000 kronor?
– Vi vill ha en summa som lockar folk att nappa på erbjudandet, säger Kerstin Matiasson.
Hur blir det med återhämtningen för personalen?
– Det finns en viss risk att man inte får det. Men de får tre veckor i sommar och den fjärde veckan skjuts fram. Erbjudandet är också frivilligt, säger hon.