Industriarbetarnas tidning

Industri­arbetare säljer semester för 20 000 kronor

28 maj, 2018

Skrivet av

Högkonjunkturen ger klirr i kassan för industriarbetare. Atlas Copco i Tierp betalar 20 000 kronor för en inställd semestervecka. På Epiroc rock drills i Örebro får anställda 230 kronor extra i timmen om de avbryter semestern.

Svensk industri går för högtryck. Många företag skriker efter industriarbetare med rätt kompetens. Atlas Copco i Tierp, som tillverkar industriella verktyg, är inget undantag.

– Vi hittar inte folk. Vi får utbilda egna CNC-operatörer, säger Benny Larsson, kassör i IF Metallklubben.

Bristen på kompetens och en stadig orderingång har gjort att Atlas Copco gått ut med ett lockande erbjudande till CNC-operatörerna. De som avstår sin femte semestervecka och går med att på att flytta fram den fjärde får en bonus på 20 000 kronor. I praktiken innebär det att företaget erbjuder sig att köpa en semestervecka.

– Vi har ungefär 200 CNC-operatörer. Jag tror det är ungefär 70 procent som hittills gått med på att sälja sin femte semestervecka, säger Benny Larsson.

Enligt Benny Larsson är det upp till enskilde om man vill sälja semester eller inte. Det är bara aktuellt med en vecka, övriga fyra veckor är lagstadgad semester.

– Det vi kan göra som fackklubb är att se till att det blir en vettig ersättning.

Finns det några problem med att personalen säljer ut sin semester?

– Vi går för högtryck. Semestern är till för att vila upp sig. Det finns en viss risk att folk blir slitna, säger Benny Larsson.

Också på Epiroc rock drills i Örebro, som tillhör Atlas Copco-koncernen, har företaget gått ut med erbjudande inför sommaren. Om behov uppstår ringer företaget in anställda som har semester. De som väljer att gå in och jobba får ett påslag på 230 kronor i timmen.

– Men semestern säljs inte. Den skjuts upp till ett senare tillfälle. Det är också frivilligt, arbetsgivaren kan inte beordra någon att avbryta sin semester, säger Mårten Karlsson, IF Metalls klubbordförande på Epiroc rock drills.

Han menar att som den svenska industrin utvecklat sig finns inte utrymme för den typ av industrisemester som fanns förr, då anställda kunde få en lång sammanhängande ledighet.

– Produktionsstopp fungerar inte längre. Vi måste fortsätta leverera under sommaren. Det höga tempot kombinerat med övertid gör att många blir slitna, säger Mårten Karlsson.

Kerstin Matiasson är verkstadschef på Atlas Copco i Tierp.

– Jag har varit här i sex år och det är första gången vi går ut med ett sådant här erbjudande. Vi har bra försäljning och har ett behov att producera mer, säger hon.

Hur kom ni fram till summan 20 000 kronor?

– Vi vill ha en summa som lockar folk att nappa på erbjudandet, säger Kerstin Matiasson.

Hur blir det med återhämtningen för personalen?

– Det finns en viss risk att man inte får det. Men de får tre veckor i sommar och den fjärde veckan skjuts fram. Erbjudandet är också frivilligt, säger hon.

Har du fått likande erbjudanden på din arbetsplats?

Skriv till oss och berätta!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

När får jag svar om ledighet?

När får jag svar om ledighet?

En läsare har ansökt om ledighet en månad innan datumet hen ska vara ledig.När måste chefen ge ett svar? DA:s expertjurist Henric Ask reder ut.

När måste chefen svara om ledighet?

”Hur lång tid har min arbetsgivare på sig att ge mig ett svar på om jag kan få ledigt?” DA:s jurist Henrik Ask reder ut.

Får arbetsgivaren neka oss ledighet?

Min chef har sagt att ingen kommer få semester beviljad under nästa månad. Får man verkligen göra så?

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

Ny på jobbet – får jag vara ledig?

Om jag har börjat på ett nytt jobb och inte har några intjänade semesterdagar, har jag då rätt till semester i förskott? Vad händer i så fall om jag slutar innan jag jobbat in hela semestern? Måste jag betala tillbaka?

När har vi rätt att få ledigt?

Några på jobbet påstår att om man säger till tre veckor i förväg måste man få ledigt. Jag hävdar att det inte är så. Nu är vi flera som vill veta vad som gäller.

”Tror det kommer bli debatt om pensionsfrågorna”

”Tror det kommer bli debatt om pensionsfrågorna”

Skälen för ledighet, pension och facklig-politisk samverkan. Det är några frågor tre kongressdeltagare lyfter upp som viktiga.

Fler industrier ställer om till nattskift

Fler industrier ställer om till nattskift

Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.

Är det okej att åka till bilbesiktningen?

En läsare undrar om hen har rätt att ta ledigt från jobbet föra att åka till bilprovningen. Jurist Henric Ask svarar.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.