Industriarbetarnas tidning

Boda stänger, Orrefors halveras

22 maj, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

På eftermiddagen idag informerades de anställda vid glaskoncernen Orrefors Kosta Bodas fem glasbruk i Småland om de stora förändringar som väntar och som kan komma att innebära att 158 tjänster totalt försvinner.

Värst drabbas Boda och Orrefors glasbruk. Koncernen vill lägga ner tillverkningen helt i Boda och halvera den i Orrefors vilket berör 44 respektive 77 anställda.

Även Åfors glasbruk drabbas, medan Kosta och Sandvik kommer lindrigast undan.

– Det är tufft just nu, säger en tagen klubbordförande på Orrefors, Peter Danielsson.

– Det har varit så mycket känslor under dagen att vi har svårt att uttrycka vad vi känner.

Helt oväntat var det dock inte att det skulle komma ett åtgärdspaket, enligt Peter Danielsson. Försäljningen har minskat och lagren vuxit.

– Konjunkturen rår vi inte på. Men lite av problemet ligger också i att vi har fel slags ägare. Bland annat danska pensionsfonder som vill ha snabba resultat, säger Peter Danielsson.

Styrelsen klubbade planerna under onsdagen, och i morse informerades facket. En löntagarkonsult har kallats in redan till på måndag. Först när dennes rapport är klar kan förhandlingar mellan fack och företag inledas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.