Industriarbetarnas tidning

Chock och förstämning i Orrefors

20 maj, 2011

Skrivet av AGNETA PERSSON

– Fruktansvärt tufft, här råder chock och förstämning, vi är förfärade. Så kommenterar Orrefors klubbordförande Peter Danielsson beslutet att inte längre tillverka slipat kristallglas.

Det är en tuff tid som väntar de fackligt förtroendevalda på Orrefors Kosta Boda, suckar IF Metallklubbens ordförande Peter Danielsson. Trettio kompetenta människor ska bort, alla med lång yrkeserfarenhet.

– Den med kortast anställningstid har jobbat här i tjugosex år. Den som har längst har varit här i fyrtiosex. Du förstår själv, det är ingen lätt situation.

Den slipade kristallen kostar mycket mer att tillverka än folk är beredda att betala. Kristallen har länge varit en förlustaffär. Skulle företaget verkligen ta betalt vad det kostar skulle priserna behöva höjas med trehundra procent, säger Peter Danielsson.

– Har folk åtta, tio tusen över så köper man inte en kristallskål i dag, utan man köper en iPhone eller en resa eller nåt sånt.

– Och gåvor i stat och kommun, där får man ju välja vad man vill ha i dag. Förr fick man en kristallskål när man hade varit anställd i trettifem år. Det blir färre och färre som har så lång anställning. Så efterfrågan på såna här produkter minskar.

Att fortsätta med den olönsamma kristallslipningen var en omöjlighet, det inser Peter Danielsson. Hade de fortsatt i den här takten hade det kunnat dra ner hela företaget, säger han. Samtidigt är han inte helt säker på att detta är räddningen.

– Det kan ju bli ett tveeggat svärd också. Kristallen är det som har hållt varumärket under armarna, det är ju det som har varit Orrefors genom hundra år. Försvinner det kan man ju lika gärna köpa glas nån annanstans.

Förhandlingar med arbetsgivaren väntas börja nästa vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.