Industriarbetarnas tidning

Johnsson kritiserar Electrolux

29 mars, 2004

Skrivet av

Metalls förbundsordförande Göran Johnsson manar Electroluxledningen att lämna direktionsrummen och träffa de anställda i Västervik.

– De här direktörerna har så bra betalt att de kan fan i mig visa sig och se de anställda i ögonen.

Göran Johnsson förstår inte varför Electrolux lägger ner den lönsamma dammsugarfabriken i Västervik.

– Nej, det är helt obegripligt att de vill lägga ner den.

– Visserligen kan de säkert hitta en plats där de kan tillverka billigare, men så kan man inte räkna. Då visar man inget ansvar.

På måndagen träffade Göran Johnsson Electroluxchefen Hans Stråberg i sällskap med Västerviksfabrikens metallordförande Per Aspeteg.

– Jag tänker inte referera vad som sas utan bara säga att Electroluxledningen vet att vi följer utvecklingen mycket noga. Vi förväntar oss att de tar sitt fulla ansvar. Exakt vad det betyder återstår att se.

Ser du nedläggningen som ett verk av cyniska kapitalister som är ute efter ännu mera vinst, eller ser du det som en naturlig utveckling där vissa jobb försvinner till låglöneländer?

– Visserligen kommer viss tillverkning att fasas ur landet som ett led i en naturlig strukturomvandling. Men i det här fallet måste Electrolux ta ett socialt ansvar. Det bästa vore om andra jobb kunde flyttas över till Västervik.

Men är det en rationell nedläggning om fabriken går med vinst?

– Nej, det tycker jag inte. De människor som i åratal gått till fabriken och gjort sitt jobb och ser att fabriken går bra måste känna sig oerhört besvikna. Jag hoppas företagsledningen känner det ända in på skinnet.

Viss tillverkning kommer att fasas ur landet, säger du. Är du inte orolig?

– Jovisst, men jag är mest orolig för vad som händer i Kina. Östeuropa kan bara vara en parkeringsplats i väntan på att de etablerar sig i Kina. Där har vi en kombination av kommunistisk diktatur och rå kapitalism som är mycket farlig. Kanske är det därför som företagen inte kritiserar förhållandena i Kina.

– Jag har tagit upp Kina-frågan i vår international, Internationella Metallarbetarfederationen, och sagt att det är viktigt att vi tar oss an Kina.

Tycker du det är fel av råbarkade svenska kapitalister att investera i Kina?

– Det behöver det inte vara. För många är det ett ”måste” eftersom alla andra gör det. Annars tappar de mark i konkurrensen.

– Men vad vi som fackföreningsrörelse måste göra är att gå in och stötta det fackliga uppbygget. Precis som vi gjorde i Sydafrika och i Brasilien under diktaturen. Då var det många som sa att vi skulle bojkotta och att de svenska företagen borde dra sig ur. I själva verket var det bra att vi satsade där.

Så Kina oroar men inte Östeuropa?

– Det är bra att de östeuropeiska länderna kommer in i EU, det innebär ett tryck uppåt för deras kostnader. De närmar sig oss. Precis som Portugal, Spanien och Grekland gjort. Men framför allt är det viktigt att se till att de som drabbas av omställningarna här i Sverige får ett bra stöd. Nu har vi tecknat ett omställningsavtal som gör att drabbade arbetare får bättre uppbackning. Men vi måste också ha en bra a-kassa, och en bra arbetsmarknadspolitik som ser till att människorna får den utbildning de behöver.

Oron finns säkert utbredd på många arbetsplatser: är det vår tur nästa gång? Vad kan klubbarna göra?

– Sätta blåslampa på företagen och se till att det görs investeringar så att produktiviteten stiger. Att man ökar kunskapsinnehållet i produkterna och fyller på med nya produkter är också viktigt.

Västerviksfabriken gör avancerade dammsugare, produktiviteten har stigit oavbrutet. Man ligger i det högre segmentet och tillverkar Volvo snarare än Fiat. Det hjälpte ändå inte.

– Just därför måste Electrolux nu ta sitt ansvar. De har tummen i ögat.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?