Industriarbetarnas tidning

Fler än väntat har börjat studera

Publicerad 2005-04-01, 12:00   Uppdaterad 2015-02-09, 11:34

I går bommade Electrolux fabrik i Västervik helt igen. I dag hörs bara en telefonröst i växeln som meddelar att fabriken är stängd. För de 450 metallare som fått gå är kampen för nya jobb i full gång.

– Helt nattsvart är det inte, säger Per Aspeteg, tidigare ordförande i Metalls verkstadsklubb på fabriken.

Det var under hård kamp mellan Metall och Electrolux som nedläggningen i Västervik genomfördes. Dagens Arbete har tidigare berättat om strandade förhandlingar och missnöje med det åtgärdspaket som företaget erbjöd sina uppsagda anställda. Även arbetslivsminister Hans Karlsson uttalade sig kritiskt om paketet, som i jämförelse med vad andra storföretag presenterat i liknande situationer var magert.

Trots missnöjet höll företaget fast. Det blev 67 miljoner kronor till de anställda. Per Aspeteg berättar vad pengarna än så länge har bidragit till:
Omkring 130 personer har fått nya jobb. Det handlar om tillfälliga anställningar. Några av dessa 130 har börjat på Scania i Oskarshamn, som i sin tur drabbats av nedskärningar. De riskerar att bli av med jobben igen. Många fler än väntat har börjat studera. Främst handlar det om att läsa in gymnasiekompetens. Vårdutbildningar är också vanliga. 6-8 personer har fått jobb på ett nytt fängelse i Västervik.
De som klarat sig bäst efter nedläggningen är män under 40 år med teknisk utbildning. Arbetslösheten i Västervik ligger högt, runt tio procent.

Det finns fortfarande pengar kvar av de 67 miljonerna. De ska gå till att Electrolux har en anställd som under två år ska arbeta med uppföljning och hjälp till de uppsagda att hitta nya jobb. Det är någonting som Per Aspeteg tycker är positivt.

– Det sättet att arbeta med uppföljning är vad jag vet nytt. Jag tror att det kommer att göra nytta, säger han.

Själv planerar Per Aspeteg att börja läsa till hösten. Först handlar det i hans fall om att skaffa sig gymnasiekompetens.

– Sen får man börja titta på vad som kan vara intressant, säger han.

JOHANNA THORELL