Industriarbetarnas tidning

Sia går in i Dagens Arbete

22 november, 2007

Skrivet av

Skogs- och Träfackets medlemstidning Sia läggs ner efter 71 år och blir i stället en del av Dagens Arbete. Förhandlingar om ett samgående mellan tidningarna har pågått sedan en tid tillbaka.

På torsdagen ställde sig Skogs- och Träfackets förbundsfullmäktige bakom ett förslag om att fortsätta diskussionerna med sikte på att Sia under nästa år går upp i Dagens Arbete.

– Jag är mycket nöjd, det här är en bra lösning. Medlemmarna kommer att få en bättre tidning och dessutom till ett lägre pris, säger Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström.

Dagens Arbete – idag medlemstidning för Grafikerna, IF Metall och Pappers – blir därmed en ännu större tidning, med en upplaga på över 500 000 exemplar.

– Det är väldigt glädjande att ytterligare ett fackförbund vill gå in i ett samarbete med oss. Det är ett kvitto på att fler tycker att vi bedriver en journalistik som är värd att satsa på. Vi ser fram emot att få göra en tidning även för Skogs- och Träfackets medlemmar, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.

Tidningen Sia har gamla anor. Skogsindustriarbetaren, som är det fullständiga namnet, grundades 1936 av förbunden Skogs- och Flottnings, Pappers och Trä. Någon gång under början av nästa år räknar Kjell Dahlström med att tidningen ska gå upp i Dagens Arbete:

– Förhandlingarna med Dagens Arbete har förts i ett väldigt positivt klimat. Jag räknar med att vi snabbt ska bli överens om tagen och komma igång med den nya tidningen en bit in på 2008, säger Dahlström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.