Industriarbetarnas tidning

LO vill ha lagändring

Publicerad 2007-12-18, 12:00   Uppdaterad 2015-02-09, 11:28

LO och Byggnads överraskades av EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet.
– Regeringen måste se över lagstiftningen. Vi måste ha rätten att hävda våra kollektivavtal, säger Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande.

LO och Byggnads tolkar dagens dom från EG-domstolen som ett underkännande av hur Sverige infört EU:s utstationeringsdirektiv i svensk lag (det direktiv som anger att svenska arbetsmarknadslagar ska gälla för alla som arbetar i Sverige).

– Nu kräver vi att regeringen ändrar den svenska utstationeringslagen så vi har rätt att hävda våra kollektivavtal. Annars kommer olika villkor att gälla mellan svensk och utländsk arbetskraft, säger Wanja Lundby-Wedin.

– Och det förvånar mig om inte regeringen ändrar utstationeringslagen, säger hon.

LO och Byggnads anser att utstationeringslagen tydligare måste ange att regeringen ger facket och arbetsgivarna rätt komma överens genom kollektivavtal. Svårigheten ligger i att EU:s direktiv anger att de minimilöner som gäller i landet i fråga också ska tillämpas för utländsk arbetskraft. Men i Sverige finns inga lagstadgade minimilöner.

– EG-domstolen tolkar vår utstationeringslag helt annorlunda än hur vi tillämpar den i Sverige, säger Wanja Lundby-Wedin.

Hans Tilly, Byggnads ordförande, tycker att det även borde ligga i arbetsgivarnas intresse att bevara den flexibilitet som finns med kollektivavtal.

Men ännu finns inget konkret förslag till hur lagen ska ändras.

– Domen kom för några timmar sedan. Vi har inte hunnit med att jobba fram ett förslag, säger Peter Kindblom, Byggnads juridiska ombud.

Positivt med dagens dom, enligt LO och Byggnads, är att EG-domstolen slår fast att den svenska modellen med kollektivavtal och fackets rätt att vidta stridsåtgärder trots allt är förenligt med EG-rätten.

Läs hela domen på EG-domstolens hemsida.

MARCUS JOHANSSON