Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete kan få Guldspade

14 mars, 2008

Skrivet av

I år kan Dagens Arbete vinna det prestigefulla priset Guldspaden. Det grävande reportaget Den pyttelilla döden av tidningens reportrar Lennart Lund och Marcus Johansson är nominerat som ett av tre bidrag i tidskriftsklassen.

I det grävande reportaget Den pyttelilla döden undersökte Dagens Arbete industriarbetarnas luft. Det visade sig att svenska industriarbetare utsätts för 1 000 gånger mer farliga partiklar jämfört med Sveriges smutsigaste gata. I dag offentliggjordes att granskningen kan vinna Föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden den 12 april.

Dagens Arbetes Lennart Lund är en av de två reportrar som arbetat med reportaget.

– Det är roligt att granskningar om arbetslivet uppmuntras, säger han.

– I annan media är partiklar en fråga om dubbdäck och utomhusluft, fast de är ett mycket större problem på arbetsplatserna runt om i Sverige. Rapporteringen om partiklar begränsas lätt till området runt Hornsgatan i Stockholm.

– Om det beror på att så många av Sveriges journalister bor där, låter jag vara osagt.

Reportaget kunde också visa att gränsvärdena för partiklar tillåter betydligt högre halter på arbetsplatserna än i utomhusluften.

– Vi som tidning lägger ner väldigt mycket jobb på sådana här granskningar. Det gör vi för läsarnas skull, men också för att de frågor som berör dem ska komma fram i debatten. Det gör nomineringen extra värdefull, säger Lennart Lund.

De andra två nominerade bidragen i tidskriftsklassen kommer båda från Kyrkans Tidning. Dagens Arbete tävlar mot Tina Augustsson och Lennart Lundbergs jobb ”Utköpta kyrkoherdar”, och David Qviströms ”Svenska kyrkans dolda sponsring”.

Totalt är 24 bidrag nominerade i olika klasser. Priserna delas ut den 12 april vid en högtidlig gala under Föreningen Grävande journalisters årliga seminarium som i år ska hållas i Göteborg.