Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Farliga vibrationer kartläggs

Bilreparatörerna går nu ut i en medlemsenkät om arbete med vibrerande verktyg. Syftet är att undersöka om arbetsgivarna informerat om riskerna och kravet på läkarundersökning.

– Vi vill öka trycket på arbetsgivarna, säger Olle Åkerlund, ordförande för de 12 000 medlemmarna i Bilreparatörernas Riksförening i IF Metall.

Arbete med olika slags mutterdragare, vinkeldragare, slipmaskiner, rondeller, tigersågar och huggmejslar är bilreparatörernas vardag. Men dessa vibrerande verktyg är orsaken till att många bilarbetare lider av vita fingrar, tennisarmbåge ont i handleder, axlar och nacke, nervskador och artroser.

– Nu ska man alltså till den redan långa listan också lägga den ökade risken för hjärtinfarkt, konstaterar Olle Åkerlund.

Arbete mot vibrationsskador är en av de frågor bilreparatörerna prioriterar sedan länge. Olle Åkerlund känner själv av de skador i händerna han fick för 25 år sedan.

Ett viktigt verktyg är Arbetsmiljöverkets föreskrift om vibrationer som kom 2005.

– Den innebär skarpare krav, men vad gör det när föreskiften inte tillämpas? Alla bilreparatörer ska läkarundersökas. Men många arbetsgivare struntar i det tills någon blir skadad.

– Jag har aldrig träffat någon som blivit läkarundersökt annat än när problem redan uppkommit.

I föreskriftens paragraf 12 står att arbetsgivare ska erbjuda medicinsk kontroll till de som utsätts för vibrationer över en viss nivå.

– Tyvärr är det väldigt få företagshälsovårdscentraler som har tillräcklig kompetens för att kunna undersöka vibrationerna på en arbetsplats, konstaterar Olle Åkerlund.

Han vill också understryka vikten av läkarundersökningar – innan någon fått akuta problem.

– Man ska ha en undersökning minst vart tredje år och en när man börjar, men ingenting händer. Då ska det undersökas vilka vibrationer och vilka temperaturer man inte känner i fingrarna.

För att få underlag till det fortsatta arbetet går alltså Bilreparatörernas förening ut med en enkät, som finns på IF Metalls hemsida.

– Jag uppmanar alla bilreparatörer att fylla i enkäten, säger Olle Åkerlund.

På Arbetsmiljöverket understryker man de krav vibrationsföreskriften ställer på arbetsgivarna.

– En riskbedömning ska alla arbetsgivare göra, säger Bengt Johansson, som handlägger vibrationsfrågor på Arbetsmiljöverket.

– Riksbedömningen ska finnas dokumenterad så man kan återkomma till den om det behövs.
Eftersom vibrerande verktyg är vanliga arbetsredskap för bilmekaniker måste vibrationsnivåerna undersökas.

Du kommer direkt till enkäten genom att klicka här!

Läs mer:

Läs mer från Dagens Arbete:

Regionala skyddsombud

”Obegripligt och felaktigt om skyddsombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Striden om tiden

Bättre flöde utan dyra fikaraster

Toyotas grannföretag Aros Electronics införde också sextimmarsdag. Men här förkortades i stället drifttiden från 16 till 12 timmar. På köpet fick de jämnare flöde i produktionen.

Bosdotter får pris av regeringen

Kjersti Bosdotter, tidigare kulturansvarig på IF Metall får den fina utmärkelsen Illis Quorum av regeringen. Hon belönas för sina insatser med att främja arbetarkultur och hamnar nu i samma fina sällskap som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Evert Taube.

Nedläggningen av Element Six

Ny dokumentär om Robertsfors diamantindustri

Den prisade och kritikerrosade dokumentärfilmaren Sara Jordenö har gjort en film om sin första arbetsplats – det nu nedlagda diamantföretaget Element Six.

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Avtal 2016

Anders Ferbe varnar för ökande konflikter

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger att årets avtalsrörelse är den jobbigaste på länge, eftersom lönenormeringen utmanas av både politiker och arbetsgivarorganisationer.

Stor demonstration mot pressade priser

Bland de 3500 anställda i stålindustrin som demonstrerar mot kinesisk dumpning finns flera svenskar. DA har fått en direktrapport från en av dem.

”Det har gått för kort tid för att riktigt bedöma hur det kommer att bli med övergången”, säger Carlos Gonzalez. Foto: David Lundmark

Truckförarna behöll jobben - men inte villkoren

IF Metall förlorade striden mot Volvo Logistics, Arendalsterminalen lades ut på danska DFDS. 100 truckförare får sämre ersättning, känner sig vilsna, och ger det egna facket en känga.

1

DFDS: ”Det blir inga nya förmåner”

Speditionskoncernen DFDS bekräftar att flera förmåner kommer att försämras genom övergången, men ska ta upp förhandlingar med både IF Metall och Transport om lönerna.

Transport: ”Vi ska slåss för lönerna”

Transportarbetareförbundet har vanan inne med att ta över medarbetare från såväl detaljhandel som industri.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Rekordbelöning tas upp i AD

FörslagspengStriden om en av Sveriges troligen högsta förslagsersättningar hittills hamnar nu inför Arbetsdomstolen – åtta år efter att idén lämnades in. IF Metall hävdar att en anställd sparat tiotals miljoner åt Astra Zeneca med sin idé om att minska spillet av astmapreparat. Företaget hävdar att han bara kan ta på sig en liten del av äran.

Riksbanken chocksänker räntan

Riksbanken överraskade alla genom att idag sänka sin viktigaste styrränta med 0,5 procentenheter, till 0,25 procent. Orsaken är att man vill höja inflationen – och beslutet välkomnas av industrifacken.

Foto: THEO ELIAS

”Det är ett helt annat tempo nu”

MÖTE MED Mopedbudet på Philipsons bilverkstad i Nyköping lägger av. I alla fall med det fackliga. Det blev 37 år på förbundet för Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall som går i pension efter 37 år.

Foto: CHRISTIAN RHEN

”Jag visste att jag hade rätt”

– All ångest är borta nu. Frugan och jag har haft världens bästa semester.Det säger Tony Lind som vunnit slaget om sin livränta och fått tillbaka förtroendet för facket.

Nya ägare räddar Northland

NorthlandArbetet vid gruvan i Kaunisvaara kan tas upp igen i nästa vecka. Nya pengar har kommit in från bland andra Folksam, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, delägt av LKAB. – En glädjens dag i Malmfälten, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

Övertid het fråga när kraven växlas

IF MetallAvtalsrörelsen 2013 är inledd. Under onsdagen växlande IF Metall och Teknikföretagen krav. Facket lyfter fram arbetstidsförkortning och övertiden som viktiga frågor vid sidan om reallöneökningar. Arbetsgivarna vill ha ett treårsavtal med så låga löneökningar som möjligt.

Webbformulär för arbetsskador möter motstånd

IF Metall, GS och Pappers är skeptiska till Arbetsmiljöverkets nya webbformulär för arbetsskador. Och de är inte ensamma. Fackförbundet Kommunal väljer att helt bojkotta formuläret.

”Teknikcollege är en framtidsfråga”

Facket tar nya tag för att stärka teknikcollege. – Det här är ingen skolfråga utan en industripolitisk framtidsfråga, säger Svante Bylund, IF Metall.

Finska metallindustrin i storstejk

Krav på utbildning vid kriser

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

Löneöversyn i gruvorna och stålindustrin

Utbildning i stället för sparken i kristid

IF Metall och flera andra fackförbund och arbetsgivare inom industrin vill införa ett permitteringssystem i Sverige. Tanken är att anställda ska få utbildning istället för att bli uppsagda under ekonomiska kriser.

IF Metall säger nej till LO-samordning

IF Metalls avtalsråd säger nej till LO-samordningen men ja till industrisamordning.

Ingen konkursbegäran från IF Metall

IF Metall kommer inte att begära Saab i konkurs idag. Saab lämnar in sitt överklagande om rekonstruktionen under dagen och därför har IF Metall beslutat att vänta.

Facken avvaktar med konkurs

IF Metall avvaktar med nästa drag. Men man kan tvingas begära Saab i konkurs de närmaste dagarna.

Karlsson kritiserar IF Metall – och hoppar av som medlare

Avtal 2011.– Det är trist att behöva misstänka att IF Metall köper egna fördelar och betalar med de lågavlönade kvinnornas möjligheter. Det är fel att IF Metall och övriga industriparter ska kunna diktera villkoren för hela arbetsmarknaden.

Fackets svåra dilemma: lön eller kanske jobb

DA ANALYS. Spiken i kistan eller is i magen? Facken står inför ett dilemma. Säkra medlemmarnas lön – eller kanske försöka rädda jobben?

Ulf Larsson, 20 år, operatör, Scania, Södertälje.   Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Viktigaste frågorna när de anställda säger sitt

AVTAL 2011Med en ny finansoro i världen går fack och arbetsgivare in i en ny avtalsrörelse. Men det är inte bara löner som ska förhandlas och försvaras. Vi har frågat ett antal anställda vad de tycker är den viktigaste frågan.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.