Industriarbetarnas tidning

Farliga vibrationer kartläggs

10 mars, 2009

Bilreparatörerna går nu ut i en medlemsenkät om arbete med vibrerande verktyg. Syftet är att undersöka om arbetsgivarna informerat om riskerna och kravet på läkarundersökning.

– Vi vill öka trycket på arbetsgivarna, säger Olle Åkerlund, ordförande för de 12 000 medlemmarna i Bilreparatörernas Riksförening i IF Metall.

Arbete med olika slags mutterdragare, vinkeldragare, slipmaskiner, rondeller, tigersågar och huggmejslar är bilreparatörernas vardag. Men dessa vibrerande verktyg är orsaken till att många bilarbetare lider av vita fingrar, tennisarmbåge ont i handleder, axlar och nacke, nervskador och artroser.

– Nu ska man alltså till den redan långa listan också lägga den ökade risken för hjärtinfarkt, konstaterar Olle Åkerlund.

Arbete mot vibrationsskador är en av de frågor bilreparatörerna prioriterar sedan länge. Olle Åkerlund känner själv av de skador i händerna han fick för 25 år sedan.

Ett viktigt verktyg är Arbetsmiljöverkets föreskrift om vibrationer som kom 2005.

– Den innebär skarpare krav, men vad gör det när föreskiften inte tillämpas? Alla bilreparatörer ska läkarundersökas. Men många arbetsgivare struntar i det tills någon blir skadad.

– Jag har aldrig träffat någon som blivit läkarundersökt annat än när problem redan uppkommit.

I föreskriftens paragraf 12 står att arbetsgivare ska erbjuda medicinsk kontroll till de som utsätts för vibrationer över en viss nivå.

– Tyvärr är det väldigt få företagshälsovårdscentraler som har tillräcklig kompetens för att kunna undersöka vibrationerna på en arbetsplats, konstaterar Olle Åkerlund.

Han vill också understryka vikten av läkarundersökningar – innan någon fått akuta problem.

– Man ska ha en undersökning minst vart tredje år och en när man börjar, men ingenting händer. Då ska det undersökas vilka vibrationer och vilka temperaturer man inte känner i fingrarna.

För att få underlag till det fortsatta arbetet går alltså Bilreparatörernas förening ut med en enkät, som finns på IF Metalls hemsida.

– Jag uppmanar alla bilreparatörer att fylla i enkäten, säger Olle Åkerlund.

På Arbetsmiljöverket understryker man de krav vibrationsföreskriften ställer på arbetsgivarna.

– En riskbedömning ska alla arbetsgivare göra, säger Bengt Johansson, som handlägger vibrationsfrågor på Arbetsmiljöverket.

– Riksbedömningen ska finnas dokumenterad så man kan återkomma till den om det behövs.
Eftersom vibrerande verktyg är vanliga arbetsredskap för bilmekaniker måste vibrationsnivåerna undersökas.

Du kommer direkt till enkäten genom att klicka här!

Du kanske också vill läsa…

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

”Facken måste bli bättre kravställare”

”Facken måste bli bättre kravställare”

En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.