Industriarbetarnas tidning

Farliga vibrationer kartläggs

10 mars, 2009

Bilreparatörerna går nu ut i en medlemsenkät om arbete med vibrerande verktyg. Syftet är att undersöka om arbetsgivarna informerat om riskerna och kravet på läkarundersökning.

– Vi vill öka trycket på arbetsgivarna, säger Olle Åkerlund, ordförande för de 12 000 medlemmarna i Bilreparatörernas Riksförening i IF Metall.

Arbete med olika slags mutterdragare, vinkeldragare, slipmaskiner, rondeller, tigersågar och huggmejslar är bilreparatörernas vardag. Men dessa vibrerande verktyg är orsaken till att många bilarbetare lider av vita fingrar, tennisarmbåge ont i handleder, axlar och nacke, nervskador och artroser.

– Nu ska man alltså till den redan långa listan också lägga den ökade risken för hjärtinfarkt, konstaterar Olle Åkerlund.

Arbete mot vibrationsskador är en av de frågor bilreparatörerna prioriterar sedan länge. Olle Åkerlund känner själv av de skador i händerna han fick för 25 år sedan.

Ett viktigt verktyg är Arbetsmiljöverkets föreskrift om vibrationer som kom 2005.

– Den innebär skarpare krav, men vad gör det när föreskiften inte tillämpas? Alla bilreparatörer ska läkarundersökas. Men många arbetsgivare struntar i det tills någon blir skadad.

– Jag har aldrig träffat någon som blivit läkarundersökt annat än när problem redan uppkommit.

I föreskriftens paragraf 12 står att arbetsgivare ska erbjuda medicinsk kontroll till de som utsätts för vibrationer över en viss nivå.

– Tyvärr är det väldigt få företagshälsovårdscentraler som har tillräcklig kompetens för att kunna undersöka vibrationerna på en arbetsplats, konstaterar Olle Åkerlund.

Han vill också understryka vikten av läkarundersökningar – innan någon fått akuta problem.

– Man ska ha en undersökning minst vart tredje år och en när man börjar, men ingenting händer. Då ska det undersökas vilka vibrationer och vilka temperaturer man inte känner i fingrarna.

För att få underlag till det fortsatta arbetet går alltså Bilreparatörernas förening ut med en enkät, som finns på IF Metalls hemsida.

– Jag uppmanar alla bilreparatörer att fylla i enkäten, säger Olle Åkerlund.

På Arbetsmiljöverket understryker man de krav vibrationsföreskriften ställer på arbetsgivarna.

– En riskbedömning ska alla arbetsgivare göra, säger Bengt Johansson, som handlägger vibrationsfrågor på Arbetsmiljöverket.

– Riksbedömningen ska finnas dokumenterad så man kan återkomma till den om det behövs.
Eftersom vibrerande verktyg är vanliga arbetsredskap för bilmekaniker måste vibrationsnivåerna undersökas.

Du kommer direkt till enkäten genom att klicka här!

Du kanske också vill läsa…

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Facket stängs ute på Cytiva

Facket stängs ute på Cytiva

Facket portas från möten. Medlemmar får varningar. Skyddsombud stängs ute. Industriarbetare vägras flextid. På bioteknikföretaget Cytiva i Umeå pågår sju olika konflikter varav tre är på väg till Arbetsdomstolen.

”Industrin kan rädda klimatet”

”Industrin kan rädda klimatet”

Svensk industri är på god väg att bli världs-ledande i klimatsmart produktion. Vi har en nyckelroll i vår tids stora ödesfråga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Nu är det tid för försoning i LO”

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.