Industriarbetarnas tidning

Korsnäs köper Rockhammar

11 mars, 2009

Skrivet av

Korsnäs köper Rockhammars bruk för 145 miljoner kronor.
– Det tryggar jobben här på Frövi, konstaterar Pelle Eriksson, Pappers avdelningsordförande.

Redan i dag köper det Korsnäsägda kartongbruket i Frövi cirka en fjärdedel av sin CTM-massa (mekanisk) från Rockhammar.

Efter köpet kommer produktionen än mer att inriktas på leveranser till Frövi medan övrig produktion på Rockhammar överförs till Rottneros bruk.

Enligt det pressmeddelande som gått ut kommer samtliga anställda vid bruket erbjudas fortsatt anställning inom Korsnäs.

Pelle Eriksson i Frövi tycker att köpet bara är positivt för det egna bruket.

– Vi får kontroll över kostnaderna och försörjningen av massan, säger han.

Rottneros-koncernen har den senaste tiden brottats med stora ekonomiska problem. Den nu genomförda affären innebär att Rottneros gör en realisationsvinst på 50 miljoner kronor och minskar koncernens skuldsättning med 115 miljoner kronor.

Rockhammars bruk omsatte under 2008 nästan 250 miljoner kronor och producerade cirka 62 000 ton massa.

Affären med Korsnäs innebär också att de båda koncernerna Rottneros och Korsnäs ska utveckla ett långsiktigt samarbete för att utveckla CTMP-massa för kartongområdet.

Du kanske också vill läsa…

”Utfallet blev lite klent”

En investering för framtiden. Så kan man sammanfatta kommentarerna från fyra av de strejkande pappersbrukens ordförande. Tore Stenberg, ordförande i Pappers avd 158 i Munksund: Var det värt att strejka? – Strejk är aldrig någon bra lösning men någon gång behövs det. Nivån blev inte bra men det finns annat i uppgörelsen som väger upp. […]

Fortsatt strid om strejklöner

Under Pappers strejk i april betalade Korsnäs, Billerud och Stora Enso lön till kollektivanställda som inte var med i facket. – En klar föreningsrättskränkning, tycker Pappers. Lokala förhandlingar har påbörjats vid Skärblacka bruk. – Ja, det kan mycket väl vara en föreningsrättskränkning, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd. – Det finns skäl att titta […]

Maskinerna tystnade på Korsnäs

Tidigt i morse stannade produktionen vid Korsnäs pappersbruk utanför Gävle. Lite glädjelöst. Men beslutsamt. Pappers medlemmar på bruket känner att de strejkar för andra. Och gör vad de måste. Redan halv fem tände Bosse Myrberg upp fackexpeditionen på Korsnäsvägen. Sen dyker de fackligt aktiva upp på rad. Och första gruppen strejkvakter samlas, däribland Jarmo Laiho, […]

Karl-Erik fick 823[ ]000 för fiffig idé

Karl-Erik Magnusson, operatör på Korsnäs utanför Gävle, har all anledning att jubla. Nyligen belönades han med 823 000 kronor av företaget i ett förslagsärende.– Helt sanslöst, säger han själv. Belöningen är det största som företaget betalat ut någonsin och den största Karl-Erik Magnusson fått. – Tidigare har det rört sig om någon tusenlapp. Karl-Erik Magnussons […]

Strejkfrågorna som medierna glömde

Strejkfrågorna som medierna glömde

Skorstenarna hade slutat ryka på Korsnäs pappersbruk utanför Gävle och konflikten mellan Pappers och Skogsindustrierna var ett faktum. Under tio dagar riktade journalisterna sitt intresse mot deras arbetsplats. Ändå kände de inte riktigt igen sig i mediernas bild av strejken. Ett år har gått sedan pappersarbetarna Thomas Pettersson, Erik Kernehed och Peter Nordqvist stod strejkvakt […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen