Industriarbetarnas tidning

Rekordutdelningar trots krisen

2 juni, 2009

Skrivet av

Företagen varslar och vinsterna rasar. Ändå fortsätter aktieutdelningarna. Tjugo industriföretag delar ut 68 miljarder kronor i år. Vissa till och med lånar för att kunna dela ut.

Atlas Copco säger upp 900 i Sverige och sparar 2 miljarder.

Samtidigt får koncernens aktieägare 3,6 miljarder i utdelning. Lika mycket som förra året, krisen till trots.

Atlas Copcos aktieägare har vant sig vid generösa utdelningar. Sedan förra konjunkturuppgången 2002 har ägarna plockat ut över 50 miljarder kronor ur Atlas Copco – nästan lika mycket som hela vinsten under samma period.

Samtidigt ökar företagets skuld. I samband med en extra stor utdelning för två år sedan tog Atlas Copco ett stort lån som idag tynger företagets ekonomi.

Skuldsättningen har på senare år också ökat kraftigt i företag som AB Volvo och Sandvik, två andra koncerner som delar ut miljardbelopp trots kris och massuppsägningar.

Bosse Boström, IF Metall är personalrepresentant i Sandviks bolagsstyrelse:

– Problemet med höga utdelningar är att de riskerar att tömma företagens kassor. Besluten om höga utdelningar fattades i ett helt annat läge, men nu lever vi i en ny värld. Vi bör tillbaka till vår gamla ledstjärna, att ”cash is king”, som vår gamle vd sa.

De höga utdelningarna riskerar att förlänga krisen, enligt Bosse Boström.

– När företagen inte har några reserver att ta av riskerar man att skjuta på investeringarna. Det fördjupar lågkonjunkturen och man hamnar i en nedåtgående spiral som ingen riktigt tidigare förstod.

Du kanske också vill läsa…

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Betongföretagen står näst på tur när krisen i byggbranschen tvingar företag till uppsägningar.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Drogtesterna delar facket

Drogtesterna delar facket

Säkerhet mot integritet. Kan du säga nej om arbetsgivaren vill att du ska göra ett drogtest? Just nu håller IF Metall på att titta på det. Rådet lär bli: Nej.

Strejkvarsel på tvätterier

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

Så fungerar krisavtalet

Lönesänkning eller inte? IF Metalls krisavtal väcker en mängd frågor. Dagens Arbete försöker reda ut begreppen. Innebär avtalet att min lön kan sänkas? • Nej. Men din arbetstid kan bli kortare och då sjunker också inkomsten. Vad är egentligen skillnaden? • Du får samma betalning för din arbetsinsats som tidigare. Priset på arbetet sänks inte. […]

Fackliga studier räddar jobb

IF Metall i Hälsingland storsatsar på studier och räddar jobben för 30 anställda. – En jättebra överenskommelse. Alla tjänar på den, säger Kjell Persson, ordförande i IF Metallklubben vid Hiab i Hudiksvall. Krantillverkaren Hiab i Hudiksvall har gjort sig av med nästan hälften av de anställda. Senaste varslet omfattade 70 personer. Av dem går 40 […]

”Vi hoppas slippa uppsägningar”

Sandvik varslar 365 anställda i Sverige, varav 45 kollektivanställda i Hallstahammar. IF Metallklubben i Hallstahammar hoppas kunna klara varslen utan uppsägningar. – Vi ska försöka hitta andra lösningar, säger klubbordföranden Niclas Widell. Dagens Arbete har tidigare skrivit om det förändringsarbete som Sandvik nu genomför, som bland annat innebär att företaget ska spara in 500 miljoner […]

Krisavtalet räddade 12 000 jobb

IF Metalls krisavtal räddade upp emot 12 000 jobb. Och nästan 60 000 medlemmar har under året jobbat på företag som tecknat krisavtalet. – Vi gjorde en vettig bedömning, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. IF Metall har sammanställt en enkät som skickats ut till samtliga fackklubbar på avtalsområden som omfattas av krisavtalet. Drygt hälften […]

Sandvik: Vi har följt Las

Ledningen för Sandvik är oförstående till fackets kritik om att man inte följt Las.– Företaget har hållit god marginal till Las, säger Jan Lissåker, chef för kundrelationer. I går fick 550 anställda på Sandvik besked om uppsägning. Facket anser dock att företaget frångått lagen om anställningsskydd (Las) och planerar att ta minst 90 fall till […]

Saab Aeronautics varslar 115 anställda

Försvarskoncernen Saab varslar 115 metallare på Aeronautics i Linköping och Tannefors om uppsägning.– Storleken och att det kom så tätt inpå förra varslet överraskar, säger IF Metallklubbens ordförande Göran Gustafsson. Dagens besked kommer sig av fortsatt dålig lönsamhet. – Vi måste bli effektivare och spara ännu mera, säger en bekymrad Göran Gustafsson. Förra året varslades […]

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.