Industriarbetarnas tidning

Kampen om arbetarnas röster

14 juni, 2010

Skrivet av KATARINA SJÖSTEDT

Sverigedemokraterna jobbar hårt för arbetarnas röst. De lägger om politiken och slipar formuleringar för att inte skrämma bort arbetarna – partiets viktigaste väljargrupp. Facket tampas med problemet, hur hanterar man sverigedemokrater i de egna leden? I Skåne ställs allting på sin spets.

De visste inte hur de skulle reagera. Catarina Palmblad skulle hålla i en facklig utbildning och i klassrummet satt en aktiv sverigedemokrat. Jamal El-Haj gick in i sitt lunchrum och upptäckte en förändring. Svenskar och invandrare satt inte längre tillsammans. En kylslagen söndag i maj tar de sig till Landskrona för att manifestera mot rasism och mot Sverigedemokraterna. ”Inga rasister i politiken” står det på röda ballonger som pryder Slottsparken.

Vid den gamla dansparken Sommarlust i Kristianstad kliver Catarina Palmblad och Katarina Konoré (bilden) på en förbeställd buss tillsammans med en liten skara från IF Metall-avdelningen. I dag är parken sliten, ingen dansar pardans längre. Men när Catarina och Katarina var i tonåren på 70-talet var det stället att vara på varje onsdag – permissionsdagen i den gamla militärstaden.

Catarina med C jobbade under tjugo år som maskininställare på Nolato, hade hjärtat hos Socialdemokraterna och ett brinnande intresse för fackliga frågor. När hon slutade på företaget fortsatte hon på den fackliga banan. En arbetskamrat från Nolato gick en annan väg. Han hamnade i kommunfullmäktige 2002, när Sverigedemokraterna för första gången blev invalda i Kristianstads kommun.

I höstas möttes de igen. I Catarinas klassrum. Han, som aktivt stöder partiet som tycker att invandrare förstör för alla andra. Hon, som jobbar för rörelsen vars rötter finns i allas lika värde.

Huruvida ekvationen går ihop är vida omdiskuterat i fackföreningsrörelsen. Flera sverigedemokrater har blivit uteslutna ur facket. Värdegrunderna ses som oförenliga. Ändå är han inte den ende som attraheras av de båda. Han skulle egentligen kunna ses som typexemplet på Sverigedemokraternas viktigaste väljargrupp, arbetare som är missnöjda med Socialdemokraterna.

I klassrummet fanns ingen möjlighet att ta diskussionen. Catarina tycker att det är svårt att försöka analysera sverigedemokraten som gick på facklig kurs. Hon tror att de flesta som röstar på Sverigedemokraterna i dag har blivit förbaskade på något – och känner av samhällstrycket som riktar ilskan mot invandrarna.

– Det enda jag begriper av honom är att han är väldigt, väldigt missnöjd med något som sossarna gjort, konstaterar hon.

Katarina Konoré är i dag aktiv socialdemokrat i Kristianstad. Hon sitter i kommunfullmäktige, i opposition mot alliansen och Kristanstadbygdens framtid.

Tidigare nämnda sverigedemokrat och två av hans partikamrater finns också med vid fullmäktigemötena. De har röstat i linje med alliansen i nästan varje förslag den här mandatperioden. Förutom när de förlorar på det själva; som när ett förslag om att minska platserna i fullmäktige skulle leda till att de miste en stol.

De är inte ett mittenparti som de säger, de är ett borgerligt parti. I alla fall i Kristianstad, säger Katarina.

Någonstans mellan Tollarp och Eslöv kommer frågan om hur Sverigedemokraterna ska bemötas upp. Katarina och Catarina är överens om att missnöjet ofta är väldigt enkelspårigt.

I december ordnade duon en arbetslöshetsmanifestation på torget i Kristianstad. Ett par som sa sig vara sverigedemokrater kom fram till Katarina och frågade: ”varför tar vi inte hand om våra uteliggare i stället för att ta in femhundra invandrare?”.

– Då sket jag i att diskutera invandrarna och fokuserade istället på vad vi gör för uteliggarna.

Efter ett tag visade det sig att paret hade betydligt mer gemensamt med Socialdemokraterna än med Sverigedemokraterna.

– Man behöver inte säga vad de gör för fel, det är istället viktigt att prata ideologi, jag har ju rötterna att falla tillbaka på, säger Katarina.

Framme vid Slottsparken i Landskrona möts busslasten av varma toner från Gambiska föreningen och kalla regndroppar. De är tappra, manifestationsbesökarna som åkt från olika IF Metallavdelningar i Blekinge, Halland och Skåne. Kanske hade de varit fler än de drygt hundra som dök upp om vädret varit bättre, eller så är den krassa sanningen att den låga besökssiffran någonstans speglar verkligheten.

I duggregnet tar Jamal El-Haj (bilden) en värmande kopp kaffe innan det är hans tur att hålla tal. Han är ordförande i avdelning 51 Malmö och har drivit integrationsfrågor inom facket länge. Han sitter också i förbundsstyrelsen och i höst kandiderar han till riksdagen.

Jamal har jobbat på Akzo Nobel sedan -87. Det var i lunchrummet han upptäckte förändringen. Arbetskamraterna satt annorlunda. De etniska svenskarna satt för sig och övriga för sig och de båda grupperna pratade knappt med varandra. Innan hade det funnits kompisgäng som höll sig till varandra, några som pratade samma språk kanske satt tillsammans, men det hade aldrig varit såhär.

Det var i början av 90-talet och utanför lunchrummet förändrades också något. Lasermannen härjade, flyktingförläggningar utsattes för attentat, rasistiska organisationer vann mark.

Det var, precis som idag, lågkonjunktur, arbetslösheten var hög och Sverige hade en borgerlig regering, faktorer som enligt Jamal bäddar för ökad främlingsfientlighet. Och det var som att vindarna utifrån samhället letade sig ända in i till hjärtat av hans arbetsplats. Det blev en brytpunkt för Jamal.

– Jag tillhörde ingen speciell grupp, varken svenskarna eller invandrarna. Jag är arbetare. Det kvittar var du kommer ifrån. Vi är kamrater, vi strävar efter rättvisa och bättre löner allihop. Hur ska vi kunna sträva efter det när vi är splittrade?

Han bestämde sig för att ta upp den nya uppdelningen med sina arbetskamrater och frågade varför de hade börjat sitta på det viset. Ingen hade ett bra svar på frågan.

När han några dagar senare gick in i samma lunchrum var stämningen förändrad. Runt ett bord satt en grupp arbetskamrater, några med rötter i Sverige och några med rötter på andra håll i världen. De satt böjda över en och samma tidning och löste ett korsord tillsammans.

– Det var efter det här jag kände att man måste ta den här diskussionen. Man får inte sitta tyst, säger Jamal.

Idag tycker han att stämningen mellan arbetskamraterna är bra. Visst finns det motsättningar, berättar han, men aldrig att det går så långt som till öppen rasism. Det skulle inte fungera. Mellan 30 och 40 procent av de anställda har sin bakgrund i ett annat land än Sverige.

Jamal tror att SD:s ändrade arbetsmarknadspolitik är ännu ett försök att spela rumsrena, men att förändringen inte går särskilt djupt.

– De försöker vilseleda våra kamrater med enkla lösningar. Våra kamrater har tunga arbeten och hinner inte läsa på och då ser man kanske inte vad det är för ett parti egentligen.

– Fascismen håller på att bli Europas näst största arbetarparti, säger Jamal lite senare från scenen i dagens sista tal.

– Det är inte längre överklassen som står för deras politik utan det är vanliga människor. Arbetskamrater, arbetslösa och sjuka, från vanliga arbetarklassområden. Detta får vi inte blunda för, säger han och framhåller att det är arbetarrörelsens uppgift att se till att rasismen inte får fäste på våra arbetsplatser.

Efter Jamal kliver Mikael Wiehe upp på scenen och publiken tätnar något. Till de avslutande tonerna av Det här är ditt land börjar Kristianstadgänget dra sig mot bussen.

Du kanske också vill läsa…

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Ska SD-politiker få vara fackligt förtroendevalda?

Ska SD-politiker få vara fackligt förtroendevalda?

IF Metalls förbundsstyrelse avsatte en SD-politiker som valts till facklig gruppledare på SSAB, och menade att IF Metalls och SD:s värdegrunder är oförenliga. DA ringde runt till några läsare och frågade hur de ser på saken.

Strid på järn­verket efter SD-petning

Strid på järn­verket efter SD-petning

När en avdelning på SSAB i Luleå valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Nu står medlemmar mot varandra och fackordföranden Tomas Karlsson får möta både uppretade medlemmar och media.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Sverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Facket markerar mot rasismen

”Inga fascister i politiken” är budskapet på en manifestation mot främlingsfientlighet i Landskrona imorgon. Flera av IF Metalls avdelningar i södra Sverige står som arrangörer. Manifestationen är både en valupptakt inför EU-valet och en markering mot rasism och främlingsfientlighet. – Det handlar om att uppmärksamma hotet från de rasistiska partierna vi har i Sverige. Vi […]

IF Metall kan utesluta aktiv sverigedemokrat

En av IF Metalls medlemmar som är aktiv Sverigedemokrat kan eventuellt komma att uteslutas ur förbundet. Det som är avgörande är inte partitillhörigheten utan hur han agerar som individ, säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe. Det är IF Metalls avdelning i Halland som begärt att förbundet ska utreda huruvida en av fackets medlemmar bör […]

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.