Industriarbetarnas tidning

Löfven: ”Vi har inte varit tillräckligt tydliga”

23 september, 2010

Skrivet av

Nu börjar Socialdemokraternas krisarbete. På fredag sätter sig IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven med resten av partiledningen i verkställande utskottet. Allt fokus finns på den nytillsatta kriskommissionen.

Vill du själv delta i arbetet?
– Det är viktigt att den har en facklig representant.

Varför?
– Utifrån det fackligt-politiska samarbetet. Det kommer att attackeras från högern och från arbetsgivarhåll framöver. Visserligen har vi en rejäl majoritet för de rödgröna inom våra led, men det är ändå för dåliga siffror. Och det kommer våra motståndare att försöka utnyttja för att ifrågasätta vår legitimitet i medlemsleden.

Oavsett om det blir du eller någon annan: Vad kan en facklig representant tillföra?
– Först och främst konkreta förslag förstås. Men också bidra till diskussionen om helheten. Har vi en tydlig berättelse om den helhet vi kämpar för?Vad säger du själv?
– Jag tror vi måste backa tillbaka och fråga oss vilka vi är och vad vi vill. Det finns en del att analysera och reda ut.
– Framför allt två frågor måste vi hantera. Först: framtidens arbetsmarknad. Den blir tuffare med otryggare anställningar och snålare bemanning. Arbetsmarknaden utvecklas åt fel håll och har direkt koppling till den andra stora frågan: globaliseringen.
– I spåren av globaliseringen följer en omställning. En del jobb försvinner, andra tillkommer. Löntagare riskeras att ställas mot löntagare och kapitalet flyttar runt som det behagar – vilket försvårar vårt fackliga arbete.Och som gynnar missnöjespartier?
– Det kan göra det. När det kommer hit utländska företag – som naturligtvis är välkomna – men som visar sig betala löner långt under de svenska, då blir det problem. Och då kan missnöjet spilla över på våra kompisar med utländskt ursprung.
– Många av dem som röstat på Sverigedemokraterna är inga rasister utan rädda och oroliga för att samhället inte klarar integrationen. I grund och botten handlar detta om klassfrågor i en ny tid av globalisering, migration och en osäkrare arbetsmarknad. Det måste vi bättre analysera samtidigt som vi måste vara oerhört tydliga när vi hävdar allas lika värde och solidariteten löntagare emellan.

En specialstudie från United Minds visar att två tredjedelar av S-väljarna från 2006 anser att partiet talat för lite om tillväxt och framtidens jobb. Det borde irritera dig som brukar betona att välfärden kommer ur en konkurrenskraftig exportindustri?
– Så är det. Nu tycker jag det fanns många bra förslag i både de rödgrönas alternativ till vårbudget och i de rödgrönas regeringsplattform.
– Men det fattades ett helhetsperspektiv som betonade att vi är ett tillväxtparti, att vi står för en hållbar tillväxt. Tillväxten är vår fråga, precis som sysselsättningen är det.

Och ändå gick det så fel.
– Beroende på att vi inte har varit tillräckligt tydliga. Sysselsättningen är vår fråga. Den skapar värden och den skyddar individen i kollektivet. Samma sak med tillväxten. Den är också vår fråga.

United Minds-studien visar att cirka en tredjedel av dem som lämnade S i årets val gjorde det på grund av kärnkraften, också en av dina hjärtefrågor.
– Jag tycker att energifrågan måste lösas långsiktigt och över blockgränserna. Här måste båda blocken bjuda till och komma överens. Alliansregeringen hade tyvärr inte ambitionen att komma överens med oppositionen utan valde att avbryta förhandlingarna för att istället presentera en egen överenskommelse. Det var mycket olyckligt.

Håller du med om att valrörelsen mest handlade om hur resurser ska fördelas, inte hur de skapas?
– Ja, även om jag tycker att perspektivet finns med i både vårmotionen om budgeten och i regeringsplattformen. Men vi formulerade ingen helhet kring de här frågorna.

Hur kunde ni missa det tillfället?
– Jag har inget svar på det idag. Det måste analyseras. Samtidigt ska vi vara noga med att säga att våra motståndare var skickliga på att sätta dagordningen. De lyckades med själva ordvalet. Förra gången var det ”utanförskap”, den här gången ”välfärdens kärna”. Ordval som till och med smittade av sig hos våra egna.

En del anser att det rödgröna samarbetet gjort S till ett otydligare parti. Ohly stod för det röda och Mp för det gröna.
– Jag tycker man får ha is i magen innan man levererar några färdiga svar. Jag vill ändå försvara det rödgröna samarbetet, det var nödvändigt med tanke på att våra motståndare formerade sig som en allians. Utan ett rödgrönt samarbete skulle vi inte ha någon möjlighet att skapa en majoritet i parlamentet.

Många har klagat på att samarbetet förankrades dåligt.
– Vi hade ett omfattande rådslag och dessutom en partikongress. Vi var tydliga med att det krävdes ett regeringsalternativ till alliansen. Problemet är att den här typen av samarbete kräver en tid av tillvänjning. Att samarbeta med andra partier på det här viset var något helt nytt för oss socialdemokrater.

Det var rätt att samarbeta med Mp och Vänsterpartiet tycker du. Samtidigt visar undersökningar att Lars Ohly skrämde bort en hel del S-väljare.
– Jag törs inte uttala mig om så var fallet. Det kräver en hel del fakta på bordet. Och en grundlig analys.S har gått bättre i kommunerna än på riksnivån, medan det varit tvärtom för M. Visar inte det på ett misstroende för det socialdemokratiska ledarskapet på nationell nivå?
– Ledarskapet handlar inte om en eller två personer. Som suppleant i verkställande utskottet tillhör jag också ledningen och i det ingår att mandatet prövas. Jag är således ansvarig. Nu är det viktigt att ta fram ett bra faktaunderlag och utifrån det analysera vad som har hänt och efter det dra slutsatser.
– Trots förlusten vill jag påstå att vi har stärkt folkrörelsearbetet under valkampanjen. Vi har haft en bra aktivitet, inte minst alla IF Metallare som har varit ute i valrörelsen. De har gjort ett fantastiskt jobb.

Hur kommer valutgången att diskuteras inom IF Metall?
– Den diskuteras från och med nu. Förbundsstyrelsen har diskuterat valet och vi ska göra en egen analys av de politiska sakfrågorna och helheten. Även vårt organisatoriska valarbete ska analyseras. Vi ska också gå igenom hur det fackligt-politiska samarbetet fungerat och hur det kan utvecklas.

När är ni klara?
– Vi räknar med att vara klara vid årsskiftet. Syftet är att analysen ska bakas in i kongressarbetet nästa år.

Du kanske också vill läsa…

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

IF Metall håller kongress i maj nästa år, då ska en ny förbundsledning väljas. Då är förbundsordförande Anders Ferbe 63 år – men i en intervju med DA vill han inte säga om han vill fortsätta leda förbundet: ”Det finns bara en som ställer den frågan och det är valberedningen.”

93 procent av kongress­ombuden stöder S

IF METALLS KONGRESS Fackets samarbete med Socialdemokraterna är en ständigt omdiskuterad fråga. Så också vid IF Metalls kongress nyligen. Och skillnaden i åsikter är stor mellan ombuden och medlemmarna. Till kongressen fanns motioner om att samarbetet med Socialdemokraterna borde avbrytas. Men beslutet blev tvärtom fortsatt starkt stöd till Socialdemokraterna och att man inte ska öppna […]

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Det våras för välfärden!

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.