Industriarbetarnas tidning

Löfven: ”Vi har inte varit tillräckligt tydliga”

23 september, 2010

Skrivet av

Nu börjar Socialdemokraternas krisarbete. På fredag sätter sig IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven med resten av partiledningen i verkställande utskottet. Allt fokus finns på den nytillsatta kriskommissionen.

Vill du själv delta i arbetet?
– Det är viktigt att den har en facklig representant.

Varför?
– Utifrån det fackligt-politiska samarbetet. Det kommer att attackeras från högern och från arbetsgivarhåll framöver. Visserligen har vi en rejäl majoritet för de rödgröna inom våra led, men det är ändå för dåliga siffror. Och det kommer våra motståndare att försöka utnyttja för att ifrågasätta vår legitimitet i medlemsleden.

Oavsett om det blir du eller någon annan: Vad kan en facklig representant tillföra?
– Först och främst konkreta förslag förstås. Men också bidra till diskussionen om helheten. Har vi en tydlig berättelse om den helhet vi kämpar för?Vad säger du själv?
– Jag tror vi måste backa tillbaka och fråga oss vilka vi är och vad vi vill. Det finns en del att analysera och reda ut.
– Framför allt två frågor måste vi hantera. Först: framtidens arbetsmarknad. Den blir tuffare med otryggare anställningar och snålare bemanning. Arbetsmarknaden utvecklas åt fel håll och har direkt koppling till den andra stora frågan: globaliseringen.
– I spåren av globaliseringen följer en omställning. En del jobb försvinner, andra tillkommer. Löntagare riskeras att ställas mot löntagare och kapitalet flyttar runt som det behagar – vilket försvårar vårt fackliga arbete.Och som gynnar missnöjespartier?
– Det kan göra det. När det kommer hit utländska företag – som naturligtvis är välkomna – men som visar sig betala löner långt under de svenska, då blir det problem. Och då kan missnöjet spilla över på våra kompisar med utländskt ursprung.
– Många av dem som röstat på Sverigedemokraterna är inga rasister utan rädda och oroliga för att samhället inte klarar integrationen. I grund och botten handlar detta om klassfrågor i en ny tid av globalisering, migration och en osäkrare arbetsmarknad. Det måste vi bättre analysera samtidigt som vi måste vara oerhört tydliga när vi hävdar allas lika värde och solidariteten löntagare emellan.

En specialstudie från United Minds visar att två tredjedelar av S-väljarna från 2006 anser att partiet talat för lite om tillväxt och framtidens jobb. Det borde irritera dig som brukar betona att välfärden kommer ur en konkurrenskraftig exportindustri?
– Så är det. Nu tycker jag det fanns många bra förslag i både de rödgrönas alternativ till vårbudget och i de rödgrönas regeringsplattform.
– Men det fattades ett helhetsperspektiv som betonade att vi är ett tillväxtparti, att vi står för en hållbar tillväxt. Tillväxten är vår fråga, precis som sysselsättningen är det.

Och ändå gick det så fel.
– Beroende på att vi inte har varit tillräckligt tydliga. Sysselsättningen är vår fråga. Den skapar värden och den skyddar individen i kollektivet. Samma sak med tillväxten. Den är också vår fråga.

United Minds-studien visar att cirka en tredjedel av dem som lämnade S i årets val gjorde det på grund av kärnkraften, också en av dina hjärtefrågor.
– Jag tycker att energifrågan måste lösas långsiktigt och över blockgränserna. Här måste båda blocken bjuda till och komma överens. Alliansregeringen hade tyvärr inte ambitionen att komma överens med oppositionen utan valde att avbryta förhandlingarna för att istället presentera en egen överenskommelse. Det var mycket olyckligt.

Håller du med om att valrörelsen mest handlade om hur resurser ska fördelas, inte hur de skapas?
– Ja, även om jag tycker att perspektivet finns med i både vårmotionen om budgeten och i regeringsplattformen. Men vi formulerade ingen helhet kring de här frågorna.

Hur kunde ni missa det tillfället?
– Jag har inget svar på det idag. Det måste analyseras. Samtidigt ska vi vara noga med att säga att våra motståndare var skickliga på att sätta dagordningen. De lyckades med själva ordvalet. Förra gången var det ”utanförskap”, den här gången ”välfärdens kärna”. Ordval som till och med smittade av sig hos våra egna.

En del anser att det rödgröna samarbetet gjort S till ett otydligare parti. Ohly stod för det röda och Mp för det gröna.
– Jag tycker man får ha is i magen innan man levererar några färdiga svar. Jag vill ändå försvara det rödgröna samarbetet, det var nödvändigt med tanke på att våra motståndare formerade sig som en allians. Utan ett rödgrönt samarbete skulle vi inte ha någon möjlighet att skapa en majoritet i parlamentet.

Många har klagat på att samarbetet förankrades dåligt.
– Vi hade ett omfattande rådslag och dessutom en partikongress. Vi var tydliga med att det krävdes ett regeringsalternativ till alliansen. Problemet är att den här typen av samarbete kräver en tid av tillvänjning. Att samarbeta med andra partier på det här viset var något helt nytt för oss socialdemokrater.

Det var rätt att samarbeta med Mp och Vänsterpartiet tycker du. Samtidigt visar undersökningar att Lars Ohly skrämde bort en hel del S-väljare.
– Jag törs inte uttala mig om så var fallet. Det kräver en hel del fakta på bordet. Och en grundlig analys.S har gått bättre i kommunerna än på riksnivån, medan det varit tvärtom för M. Visar inte det på ett misstroende för det socialdemokratiska ledarskapet på nationell nivå?
– Ledarskapet handlar inte om en eller två personer. Som suppleant i verkställande utskottet tillhör jag också ledningen och i det ingår att mandatet prövas. Jag är således ansvarig. Nu är det viktigt att ta fram ett bra faktaunderlag och utifrån det analysera vad som har hänt och efter det dra slutsatser.
– Trots förlusten vill jag påstå att vi har stärkt folkrörelsearbetet under valkampanjen. Vi har haft en bra aktivitet, inte minst alla IF Metallare som har varit ute i valrörelsen. De har gjort ett fantastiskt jobb.

Hur kommer valutgången att diskuteras inom IF Metall?
– Den diskuteras från och med nu. Förbundsstyrelsen har diskuterat valet och vi ska göra en egen analys av de politiska sakfrågorna och helheten. Även vårt organisatoriska valarbete ska analyseras. Vi ska också gå igenom hur det fackligt-politiska samarbetet fungerat och hur det kan utvecklas.

När är ni klara?
– Vi räknar med att vara klara vid årsskiftet. Syftet är att analysen ska bakas in i kongressarbetet nästa år.

Du kanske också vill läsa…

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

Ferbe om fortsättningen: Medlemmarna bestämmer

IF Metall håller kongress i maj nästa år, då ska en ny förbundsledning väljas. Då är förbundsordförande Anders Ferbe 63 år – men i en intervju med DA vill han inte säga om han vill fortsätta leda förbundet: ”Det finns bara en som ställer den frågan och det är valberedningen.”

93 procent av kongress­ombuden stöder S

IF METALLS KONGRESS Fackets samarbete med Socialdemokraterna är en ständigt omdiskuterad fråga. Så också vid IF Metalls kongress nyligen. Och skillnaden i åsikter är stor mellan ombuden och medlemmarna. Till kongressen fanns motioner om att samarbetet med Socialdemokraterna borde avbrytas. Men beslutet blev tvärtom fortsatt starkt stöd till Socialdemokraterna och att man inte ska öppna […]

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Det våras för välfärden!

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.