Industriarbetarnas tidning

Facket utanför när arbetsgivare kontrolleras

20 januari, 2011

Skrivet av

Arbetsmarknadsministern vill att Arbetsförmedlingen skärper kontrollen av oseriösa arbetsgivare. Men fackets roll bryr sig ministern inte om.
– Vi kan kontrollera arbetsplatserna. Arbetsförmedlingen gör det inte, säger Oskar Ernerot, ombudsman på LO.

På dagens DN debatt presenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström åtgärder för att komma tillrätta med oseriösa arbetsgivare som tar emot långtidsarbetslösa.

Bland annat skriver ministern att Arbetsförmedlingens, AF, kontrollfunktioner måste förbättras. Hillevi Engström anser också att det kan finnas skäl att kräva tillbaks ersättningar från arbetsgivare som brister i ansvar.

Idag finns en överenskommelse mellan LO och AF. I ett samråd ska AF alltid vända sig till berört fackförbund innan en person anvisas till en arbetsplats. Men fackliga företrädare har i flera år vittnat om att samrådet inte fungerar, AF struntar ofta i om facket avstyrker en placering.

– Om vi säger nej gör vi det inte för vi tycker det är kul. Det kan handla om oseriösa företagare som inte ska ha med anställda att göra. Eller företag som tidigare sagt upp folk och sedan tar in arbetslösa som billig arbetskraft, har Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metalls avdelning i Norrbotten, tidigare sagt till Dagens Arbete.

Oskar Ernerot på LO som också sitter i AF:s partsråd tycker att arbetsmarknadsministern borde vara tydligare i sin styrning av AF.

– Regeringen kan påtala att fackets roll och insyn är viktig. Vi är de enda som kan kontrollera ute på arbetsplatserna. Arbetsförmedlingen gör det inte, säger han.

Ytterligare ett problem är att AF inte talar om för facket vilken person som ska skickas till vilken arbetsplats, men hänvisning till personuppgiftslagen.

– Det finns skäl att titta på det ur ett arbetsjuridiskt perspektiv, säger Oskar Ernerot.

Också medier stöter på sekretesshinder vid granskningar av AF. När Dagens Arbete för några år sedan begärde ut uppgifter på hur många människor som med medel från arbetsmarkandspolitiska program skickats till ett tvätteri avslogs kravet. Dagens Arbete överklagade till Kammarrätten som också avslog tidningens begäran med hänvisning till företagets affärs- och driftsförhållanden. Detta trots att företaget som uppgifterna handlade om var nedlagt när uppgifterna begärdes ut.

Du kanske också vill läsa…

”Ingen ny arbetsmarknadspolitik att vänta”

”Ingen ny arbetsmarknadspolitik att vänta”

Elisabeth Svantesson blir Sveriges nya arbetsmarknadsminister. Det stor klart efter tisdagens regeringsförklaring. Men på IF Metall förväntar man sig ingen ny jobbpolitik för den skull.

Regeringen ger efter för fackets krav

Regeringen har ändrat sig om rätten till ledighet för fackliga utbildningar. – Fackliga organisationer kommer även framöver att ha möjlighet att erbjuda nyanställda arbetstagare kortare facklig utbildning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i ett pressmeddelande. Regeringens förslag om inskränkningar i rätten till ledighet för utbildning i fackliga frågor har mött mycket kritik. Nu ger arbetsmarknadsministern […]

Riksdagsdebatt om döds­olyckorna

Riksdagsdebatt om döds­olyckorna

Idag debatterades Dagens Arbetes granskning om utnyttjade praktikanter i riksdagen. ”Dagens Arbetes reportrar har grävt fram statistiken och gjort den begriplig”, sade riksdagsledamoten Josefin Brink (V) i talarstolen. Josefin Brink har i en interpellation ställt frågor med utgångspunkt i Dagens Arbetes granskning om hur Arbetsförmedlingens praktikanter skadas på arbetsplatser. Interpellationen besvarades på fredagsförmiddagen av arbetsmarknadsminister […]

Facket ska få större ansvar för Fas 3

Samtliga drygt 8000 anordnare av Fas 3-insatser ska granskas. Regeringen vill också att de fackliga företrädarnas kunskaper tas till vara på ett mer effektivt sätt. Det är några av åtgärderna arbetsmarknadsminister Hillevi Engström presenterade i dag, tisdag. En annan nyhet är att deltagarna i Fas 3-insatser ska få möjlighet till kompetenshöjning. Det kan till exempel […]

Dålig koll på arbetsmiljön i vartannat företag

– En alltför stor andel av arbetsplatserna saknar kunskaper om arbetsmiljöarbetet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg. Av nyligen 1 600 inspekterade arbetsställen fick 700 anmärkningar. Kostnaderna för dålig arbetsmiljö finns ingen koll på. Det man vet är att dödsolyckorna kostar 1 miljard kronor årligen. Ett hållbart arbetsliv är temat för Arbetsmiljöverkets informations- och tillsynskampanj under […]

Ny moderat arbetsmarknadsminister

Moderaten Hillevi Engström blev som väntat ny arbetsmarknadsminister när statsminister Fredrik Reinfeldt idag presenterade sin nya regering. IF Metalls ordförande Stefan Löfven hoppas på en dialog i frågor som är viktiga för facket. Den för facket viktiga posten som arbetsmarknadsminister besätts även de kommande fyra år av en moderat. Efter Sven Otto Littorin kommer Hillevi […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?