Industriarbetarnas tidning

Dålig koll på arbetsmiljön i vartannat företag

29 oktober, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

– En alltför stor andel av arbetsplatserna saknar kunskaper om arbetsmiljöarbetet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.
Av nyligen 1 600 inspekterade arbetsställen fick 700 anmärkningar. Kostnaderna för dålig arbetsmiljö finns ingen koll på. Det man vet är att dödsolyckorna kostar 1 miljard kronor årligen.

Ett hållbart arbetsliv är temat för Arbetsmiljöverkets informations- och tillsynskampanj under EUs arbetsmiljövecka som nu avslutats.

Arbetsmiljöverket passade på att redovisa hur arbetsmiljöarbetet uppfattas inom fyra branscher: Bygg och anläggning, Transport, Förskola/utbildning samt Vård och omsorg.

Resultatet överensstämmer med uppgifterna i senaste arbetsmiljöundersökningen. Då sa 56 procent av landets sysselsatta att det förekommer arbetsmiljöarbete på deras arbetsplatser. En andel som ökat från 49 procent år 2003.

Alla branscher har fått besök, utom jord- och skogsbruk, tillverkning och detaljhandel. Där pågår redan en omfattande tillsyn.

Det framkom vid ”Arbetsmiljöriksdagen” som genomfördes idag i Stockholm. Där medverkade den nya arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, som konstaterade i sitt öppningsanförande att få kan vara hundra procent arbetsföra hela sitt arbetsliv.

Arbetsmarknadsverkets generaldirektör Mikael Sjöberg tog fasta på behovet av ett uthålligt arbetsliv. I övriga Europa höjs pensionsåldern abrupt på sina håll utan att medborgarna är med på tåget.

– Arbetslivet måste göras långsiktigt uthålligt för att arbetstagarna både ska kunna och vilja arbeta fler timmar än idag. Också i vårt land.

Den andra stora frågan på Arbetsmiljöriksdagen var forskningsrapporten ”Samhällsekonomiska kostnader för arbetsmiljöproblem”.

Rapporten som institutet för social forskning, Stockholms universitet, tagit fram på Arbetsmiljöverkets uppdrag är en kunskapsöversikt om arbetsmiljöproblemens kostnader.

Och den visar två saker. Dels att Sverige halkar efter i arbetsmiljöforskningen. Sedan Alliansen fick makten och la ned Arbetslivsinstitutet är vi inte längre världsbäst på arbetsmiljöforskning. Något som påpekades i en debatt mellan arbetsmarknadsutskottets ledamöter under arrangemanget ”Arbetsmiljöriksdagen”.

Rapporten visar också att arbetsskador kostar mellan två, tre procent till upp emot åtta procent av bruttonationalprodukten, BNP, i de europeiska länder som undersökt saken.

En begränsad del av våra kostnader för arbetsskador bedöms 2008 ha legat på cirka 14-15 miljarder kronor. Och det utgör bara en halv procent av BNP. Om våra arbetsskador tar lika mycket av BNP som i Nederländerna skulle det handla om närmare 90 miljarder kronor.

Bara dödsolyckorna i arbetet kostar årligen cirka 1 miljard kronor.

– Det finns inte mycket forskning om de samhällsekonomiska kostnaderna. Vi borde forska mer, konstaterar professor Eskil Wadensjö, som varit med och tagit fram rapporten.

– Viktigt att vi får en heltäckande statistik och kunskap för att rikta in oss på rätt saker, tycker Eskil Wadensjö.

– Vi har inte beslutat att genomföra det som rapporten föreslår. Den kom från tryckeriet för några dagar sedan. Vi måste få titta på den först, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Har ni tillräckliga resurser för att klara er uppgift?
– Ja – utifrån de resurser vi har och ytterst är det regering och riksdag som beslutar om villkoren. Vi har påpekat för regeringen att mer resurser behövs om att vi ska kunna nå upp till ILOs rekommendationer om tillsyn på arbetsplatserna.

Saknar ni Arbetslivsinstitutet som lades ned 2006?
– Någon form av central kunskaps- och statistikuppbyggnad behövs, annars får vi det så mycket svårare.

Byggnads medlemmar uppmanas att dagligen göra sin egen riskbedömning innan de börjar arbetsdagen. Är det mer egenkontroll som gäller när era inspektörer blivit färre?
– Nej men det sitter inte i vägen med ett sunt säkerhetstänkande, att inte tumma på säkerhetskulturen utan planera arbetsdagen och arbetsmomenten efter risker som kan uppstå.

Du kanske också vill läsa…

Samarbete mot brott i arbetslivet utreds

Samarbete mot brott i arbetslivet utreds

Regeringen har nu tillsatt en utredning mot brott och fusk på arbetsmarknaden.

”Ingen ny arbetsmarknadspolitik att vänta”

”Ingen ny arbetsmarknadspolitik att vänta”

Elisabeth Svantesson blir Sveriges nya arbetsmarknadsminister. Det stor klart efter tisdagens regeringsförklaring. Men på IF Metall förväntar man sig ingen ny jobbpolitik för den skull.

Regeringen ger efter för fackets krav

Regeringen har ändrat sig om rätten till ledighet för fackliga utbildningar. – Fackliga organisationer kommer även framöver att ha möjlighet att erbjuda nyanställda arbetstagare kortare facklig utbildning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i ett pressmeddelande. Regeringens förslag om inskränkningar i rätten till ledighet för utbildning i fackliga frågor har mött mycket kritik. Nu ger arbetsmarknadsministern […]

Riksdagsdebatt om döds­olyckorna

Riksdagsdebatt om döds­olyckorna

Idag debatterades Dagens Arbetes granskning om utnyttjade praktikanter i riksdagen. ”Dagens Arbetes reportrar har grävt fram statistiken och gjort den begriplig”, sade riksdagsledamoten Josefin Brink (V) i talarstolen. Josefin Brink har i en interpellation ställt frågor med utgångspunkt i Dagens Arbetes granskning om hur Arbetsförmedlingens praktikanter skadas på arbetsplatser. Interpellationen besvarades på fredagsförmiddagen av arbetsmarknadsminister […]

Kampanj ska säkra arbetsmiljön för alla

– De svenska arbetsmiljöreglerna gäller för dig också. Det är budskapet när Arbetsmiljöverket drar igång en stor annonskampanj i Stockholm, Göteborg och Malmö. På sex olika språk riktar sig verket direkt till utländska arbetare som jobbar i Sverige. – Det är en grupp som är extremt svår att nå, konstaterar generaldirektör Mikael Sjöberg. – Om […]

”Statistiken stämmer inte med verkligheten”

Arbetsskadorna fortsätter minska enligt ny statistik från Arbetsmiljöverket. Men siffrorna får facklig kritik: – Arbetssjukdomarna har halverats i statistiken men inte i verkligheten. Det säger Rosalie Andersson, arbetsmiljöombudsman på IF Metall. Hon är specialist på sjuk- och arbetsskadefrågor och pekar på en avgörande svaghet i Arbetsmiljöverkets statistik: – Den bygger på anmälda arbetsolyckor och –sjukdomar. […]

Facket ska få större ansvar för Fas 3

Samtliga drygt 8000 anordnare av Fas 3-insatser ska granskas. Regeringen vill också att de fackliga företrädarnas kunskaper tas till vara på ett mer effektivt sätt. Det är några av åtgärderna arbetsmarknadsminister Hillevi Engström presenterade i dag, tisdag. En annan nyhet är att deltagarna i Fas 3-insatser ska få möjlighet till kompetenshöjning. Det kan till exempel […]

Facket utanför när arbetsgivare kontrolleras

Arbetsmarknadsministern vill att Arbetsförmedlingen skärper kontrollen av oseriösa arbetsgivare. Men fackets roll bryr sig ministern inte om. – Vi kan kontrollera arbetsplatserna. Arbetsförmedlingen gör det inte, säger Oskar Ernerot, ombudsman på LO. På dagens DN debatt presenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström åtgärder för att komma tillrätta med oseriösa arbetsgivare som tar emot långtidsarbetslösa. Bland annat skriver […]

Ny moderat arbetsmarknadsminister

Moderaten Hillevi Engström blev som väntat ny arbetsmarknadsminister när statsminister Fredrik Reinfeldt idag presenterade sin nya regering. IF Metalls ordförande Stefan Löfven hoppas på en dialog i frågor som är viktiga för facket. Den för facket viktiga posten som arbetsmarknadsminister besätts även de kommande fyra år av en moderat. Efter Sven Otto Littorin kommer Hillevi […]

Återupprätta Arbetsförmedlingen

I förra veckan skrev DA om att antalet arbetslösa som når fas 3 fortsätter att öka. I mars väntas en toppnotering på nästan 36 000 personer. Detta trots att riksdagen har röstat för att stoppa inskrivningen till fas 3.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?