Industriarbetarnas tidning

”Ingen ny arbetsmarknadspolitik att vänta”

17 september, 2013

Skrivet av Aron Engman, Rasmus Columbus

UPPDATERADElisabeth Svantesson blir Sveriges nya arbetsmarknadsminister. Det stor klart efter tisdagens regeringsförklaring. Men på IF Metall förväntar man sig ingen ny jobbpolitik för den skull.

Under tisdagens regeringsförklaring i riksdagen meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att han möblerar om i regeringen. Hillevi Engström, som fram till i dag varit arbetsmarknadsminister, blir ny biståndsminister. Hon ersätter Gunilla Carlsson som får lämna sitt uppdrag.

Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson, moderat riksdagsledamot från Örebro län. Sedan 2006 har hon suttit i arbetsmarknadsutskottet, som ordförande sedan förra året. Hon har även en bakgrund inom nationalekonomi och är ordförande i riksdagens kristna grupp som samlar medlemmar ur alla partier.

– Hon har en bakgrund från Livets Ord och anti-abortrörelsen vilket leder mig till slutsatsen att den konservativa högern har flyttat fram sina positioner i regeringen, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.

Samtidigt tror han inte att arbetsmarknadspolitiken kommer att förändras nämnvärt. 

– I och med att hon varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet så är hon ansvarig för politiken man har fört tidigare. Att hon nu blir arbetsmarknadsminister förändrar ju inte den. Det beklagar jag för att vi behöver en ny politik.

Med det menar han bland annat att en bättre fungerande arbetsförmedling och höjd ersättning från a-kassan.

– Det andra är att föra en arbetsmarknadspolitik som innebär nolltolerans mot arbetsolyckor och arbetsskador. De bör hon börja morgondagens arbete med, säger han.

Bättre fungerande arbetsförmedling och a-kassa är något även Per-Olof Sjöö, ordförande i GS, efterfrågar.

– Vi har hela grejen med Arbetsförmedlingen som de har gjort till en kontrollmyndighet istället för något som hjälper människor. Sen har man a-kassesystemet där det skulle behövas en hel del förbättringar. Men jag tvivlar på att det kommer ske något i den riktningen, säger han.

Det har varit stormigt kring arbetsmarknadsdepartementet den senaste månaden. Arbetsförmedlingens vd, Angeles Bermudez-Svankvist, fick avgå tidigare i augusti och nu byter Fredrik Reinfeldt ut arbetsmarknadsminister ett år innan valet.

– Jag tror inte att det är Moderaternas starka sida. De kan inte arbetsmarknadspolitik. De säger att deras arbetslinje håller, men alla utifrån ser att den inte gör det, säger Per-Olof Sjöö.

Jan-Henrik Sandberg, ordförande i Pappers, tror inte heller att det kommer bli någon större förändring i arbetsmarknadspolitiken.

– Men naturligtvis måste man få ordning på arbetslösheten och matchningsproblematiken. Se till att matcha den lediga arbetskraft som finns med de lediga jobb som finns. Och se till att utbilda de arbetslösa så att de klarar av att ta de jobben, säger han.

Från Svenskt Näringsliv vill man inte kommentera den nya arbetsmarknadsministern.

Du kanske också vill läsa…

Regeringen ger efter för fackets krav

Regeringen har ändrat sig om rätten till ledighet för fackliga utbildningar. – Fackliga organisationer kommer även framöver att ha möjlighet att erbjuda nyanställda arbetstagare kortare facklig utbildning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i ett pressmeddelande. Regeringens förslag om inskränkningar i rätten till ledighet för utbildning i fackliga frågor har mött mycket kritik. Nu ger arbetsmarknadsministern […]

Riksdagsdebatt om döds­olyckorna

Riksdagsdebatt om döds­olyckorna

Idag debatterades Dagens Arbetes granskning om utnyttjade praktikanter i riksdagen. ”Dagens Arbetes reportrar har grävt fram statistiken och gjort den begriplig”, sade riksdagsledamoten Josefin Brink (V) i talarstolen. Josefin Brink har i en interpellation ställt frågor med utgångspunkt i Dagens Arbetes granskning om hur Arbetsförmedlingens praktikanter skadas på arbetsplatser. Interpellationen besvarades på fredagsförmiddagen av arbetsmarknadsminister […]

Facket ska få större ansvar för Fas 3

Samtliga drygt 8000 anordnare av Fas 3-insatser ska granskas. Regeringen vill också att de fackliga företrädarnas kunskaper tas till vara på ett mer effektivt sätt. Det är några av åtgärderna arbetsmarknadsminister Hillevi Engström presenterade i dag, tisdag. En annan nyhet är att deltagarna i Fas 3-insatser ska få möjlighet till kompetenshöjning. Det kan till exempel […]

Facket utanför när arbetsgivare kontrolleras

Arbetsmarknadsministern vill att Arbetsförmedlingen skärper kontrollen av oseriösa arbetsgivare. Men fackets roll bryr sig ministern inte om. – Vi kan kontrollera arbetsplatserna. Arbetsförmedlingen gör det inte, säger Oskar Ernerot, ombudsman på LO. På dagens DN debatt presenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström åtgärder för att komma tillrätta med oseriösa arbetsgivare som tar emot långtidsarbetslösa. Bland annat skriver […]

Dålig koll på arbetsmiljön i vartannat företag

– En alltför stor andel av arbetsplatserna saknar kunskaper om arbetsmiljöarbetet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg. Av nyligen 1 600 inspekterade arbetsställen fick 700 anmärkningar. Kostnaderna för dålig arbetsmiljö finns ingen koll på. Det man vet är att dödsolyckorna kostar 1 miljard kronor årligen. Ett hållbart arbetsliv är temat för Arbetsmiljöverkets informations- och tillsynskampanj under […]

Ny moderat arbetsmarknadsminister

Moderaten Hillevi Engström blev som väntat ny arbetsmarknadsminister när statsminister Fredrik Reinfeldt idag presenterade sin nya regering. IF Metalls ordförande Stefan Löfven hoppas på en dialog i frågor som är viktiga för facket. Den för facket viktiga posten som arbetsmarknadsminister besätts även de kommande fyra år av en moderat. Efter Sven Otto Littorin kommer Hillevi […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.