Industriarbetarnas tidning

GP och V-tab vill splittra klubben

24 januari, 2011

Den gemensamma fackklubben för grafikerna på Göteborgs-Posten och V-tab hotas av splittring. Arbetsgivarsidan vill inte längre att klubben ska företräda medlemmarna på Göteborgs-Posten.

Fackklubben har sedan många år tillbaka förhandlat för grafikerna på V-tab och Göteborgs-Posten (GP), en ordning som var självklar från början då samma företag ägde tryckeriet och tidningen.

Enligt klubben har samarbetet fungerat bra. Det har varit flera omorganisationer på företaget under de senaste åren där klubben försökt hitta lösningar.

– Klubben har sitt ursprung i GP. Vi har haft den i 95 år. Vi kan verksamheten, säger klubbordförande Glenn Gyllenhammar.

– Att ett annat bolag äger tryckeriet förändrar inte den saken.

Gyllenhammar berättar att förhandlingsmandatet nu gått över till GS avdelning 6 Väst.

– Grafikerna på GP orkar inte driva det fackliga arbetet utan oss.

Klubben har runt 200 medlemmar, 31 av dem jobbar på GP:s redaktion, marknads- och webbavdelning.

Företagens huvudargument är, enligt GP:s personalchef Bengt Olsson, att den fackliga organisationen ska finnas på plats i huset, bland sina medlemmar.

– De som är anställda i ett företag har mest koll på frågorna.

Det argumentet får mothugg av Glenn Gyllenhammar. Han menar att det finns fackliga företrädare som ingår i klubbstyrelsen även på GP. Att tryckeriet ligger på en annan plats än redaktionen är ingen nyhet, så har det varit länge.

Bengt Olsson säger också att GP och V-tab har ett kund- och leverantörsförhållande till varandra. Rent teoretiskt, som ett exempel, kan GP vilja trycka någon annanstans.

– Hypotetiskt kan man lätt i ett sådant läge hamna på dubbla stolar, där olika intressen från de respektive bolagens sida kan komma i konflikt med varandra.

Ett annat argument är att V-tab inte längre är intresserade av att betala notan när deras medarbetare jobbar fackligt på GP.

– V-tab behöver personerna där, i sin yrkes- och fackliga roll. Det är duktiga personer som behövs till 100 procent.

V-tab har tryckerier på en rad olika platser i landet, bland annat i Backa (Göteborg), Landvetter (Göteborg), Örebro, Västerås, Halmstad och Södertälje. Både V-tab och GP ingår i koncernen Stampen-gruppen.

Du kanske också vill läsa…

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Klockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

”Det slutade inte blöda”

”Det slutade inte blöda”

Oliver Szabo jobbar på V-Tabs tryckeri i Västerås men är också en flitigt anlitad hockeyfotograf – ett uppdrag som ibland är på allra blodigaste allvar.

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

”Sänk pensionsåldern i stället för att höja den”

Hanna Persson på Lamiflex i Nyköping om hur nästa regering borde förändra arbetslivet.

Stampen klarade slutbetalningen

Mediejätten Stampen där tryckerikoncernen V-Tab ingår har nu betalat hela skulden som återstod efter ackordsuppgörelsen i höstas.

100 sägs upp på V-Tab

Stampens tryckerikoncern V-Tab säger upp 100 anställda. Uppsägningarna kommer att ske i två steg. Rekonstruktionen har påverkat, men det är främst branschens nedgång som är orsaken, säger vd Peder Schumacher.

V-Tab fortsätter att leverera

V-Tab fortsätter att leverera

Medan Stampen krisar fortsätter tusentals anställda att gå till jobbet varje dag. Tryckpressar rullar, nyhete­r skrivs och tidningar delas ut precis som vanligt. På V-Tab i Västerås vill man hellre se framåt än älta det som har varit.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen