95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås
Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.
Industriarbetarnas tidning
23 september, 2020 - 10:04
Skrivet av Johanna Edström
Pressat läge. Innan sommaren lade tryckerikoncernen V-tab ett varsel på 60 anställda. En redan slimmad organisation ska krympa ännu mer.
Trycksvärtan brukar sitta kvar på Lars Hammarlunds fingrar en bra bit in på semestern. Den här gången gjorde även tankar om jobbet det, för honom och de andra anställda på V-tabs tryckeri i Södertälje.
Innan sommaren varslade V-tab 60 anställda i hela koncernen. 20 i Vimmerby, 20 i Landvetter, 10 i Norrahammar, och 10 här i Södertälje.
Sedan kom nästa smäll. Södertälje förlorade en stor kund när gratistidningarna Mitt i bytte ägare och tryckeri.
– Illa, eller förjävligt är det, särskilt för de unga. Det värsta är att vi har blivit luttrade, säger Lars Hammarlund, första tryckare på V-tab i Södertälje.
Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminstone minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner.
Han matar tryckpressen med aluminiumplåtar och papper. Laxrosa till näringslivsbilaga. Babypink till sportbilaga. Ett rytmiskt muller, så startar pressen. 10 000 tidningar i minuten och farten ökar.
I Södertälje trycks bland annat delar av Svenska Dagbladets upplaga och Aftonbladet.
Tryckeribranschen har länge kämpat med nedåtgående upplagor, tunnare tidningar och färre annonser. I vintras lades V-tabs tryckeri i Västerås ner och 70 grafiker förlorade jobbet.
Sju år tidigare stängde tryckeriet i Norrtälje, där Christer Jansson arbetade. Sedan dess har han pendlat från Norrtälje till Södertälje. Han tar ut ett exemplar av morgondagens tidning från pressen, som nu är uppe i en hastighet av 25 000 ex per minut.
– Jag tänkte, att jag kan ju det här. Så jag började pendla hit. Det går bra eftersom vi jobbar sju dagar och är lediga sju. Det är tråkigt med varsel och all kunskap som då går förlorad i branschen. Man tar in ett par händer när det krisar, men inte kunskapen.
Medlemsutvecklingen inom de GS-avtal som rör tryckeri-branschen: infomediaavtalet och tidnings-avtalet.
Nu ska förhandlingar mellan fack och arbetsgivare starta, men i Södertälje saknar man en lokal fackklubb. Den lade de ner för fem år sedan när ”ingen ville sitta på de utskälldas bänk”. Det gick inte att göra alla nöjda, menar Lars Hammarlund. Nu sköter han, tillsammans med några andra på företaget, förhandlingar med hjälp av GS-facket avdelning 9. De flesta tycker att det fungerar bra.
Men de vet inte hur det går för företaget. Grafikerna mäter läget i tjockleken på tidningarna som de trycker (och de har blivit tunnare.) Det var länge sedan de såg några siffror. Därför begärde facket att skjuta upp förhandlingarna till dess att en arbetstagarkonsult synat V-tabs anläggningar.
Rapporten blev en bekräftelse på det många redan upplever – kraftig underbemanning. Konsulten föreslår långsiktiga åtgärder och upplever att det är oklart vad ägarna vill med sitt ägande, enligt Roger Lord, lokalombudsman på GS avdelning 9.
– Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminstone minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner. Ett förslag ur rapporten är att någon enhet kanske kan säljas för att få in medel till de andra anläggningarna, säger han.
Tryckpressen i Södertälje har strax efter klockan 19 nått maxhastigheten på 50 000 tidningar i minuten. Orden tränger inte igenom ljudet. Om en timme är allt över. Christopher Li, andra tryckare, betraktar från andra sidan fönstret.
– Det har blivit värre med åren, men på något sätt har jag lyckats vara kvar. Man vet ju att branschen krisar. Men jag tycker om yrket och hade gärna fortsatt för evigt.
50 000 ex i minuten? Nä det kan inte stämma!