Industriarbetarnas tidning

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

23 september, 2020 - 10:04

Skrivet av

Pressat läge. Innan sommaren lade tryckeri­koncernen V-tab ett varsel på 60 anställda. En redan slimmad organisation ska krympa ännu mer.

Trycksvärtan brukar sitta kvar på Lars Hammarlunds fingrar en bra bit in på semestern. Den här gången gjorde även tankar om jobbet det, för honom och de andra anställda på V-tabs tryckeri i Södertälje.

Innan sommaren varslade V-tab 60 anställda i hela koncernen. 20 i Vimmerby, 20 i Landvetter, 10 i Norrahammar, och 10 här i Södertälje.

Sedan kom nästa smäll. Södertälje förlorade en stor kund när gratistidningarna Mitt i bytte ägare och tryckeri.

– Illa, eller förjävligt är det, särskilt för de unga. Det värsta är att vi har blivit luttrade, säger Lars Hammarlund, första tryckare på V-tab i Södertälje.

Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminston­e minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner.

Han matar tryckpressen med aluminiumplåtar och papper. Laxrosa till näringslivsbilaga. Babypink till sportbilaga. Ett rytmiskt muller, så startar pressen. 10 000 tidningar i minuten och farten ökar.

I Södertälje trycks bland annat delar av Svenska Dagbladets upplaga och Aftonbladet.

Kim Marton är timanställd och önskar att han kunde dela på sig, ”det är så mycket jobb”. Justus Carlbom, till höger, försöker stänga ute tankarna om varslet och framtiden. Foto: Åke Ericson

Tryckeribranschen har länge kämpat med nedåtgående upplagor, tunnare tidningar och färre annonser. I vintras lades V-tabs tryckeri i Västerås ner och 70 grafiker förlorade jobbet.

Sju år tidigare stängde tryckeriet i Norrtälje, där Christer Jansson arbetade. Sedan dess har han pendlat från Norrtälje till Södertälje. Han tar ut ett exemplar av morgondagens tidning från pressen, som nu är uppe i en hastighet av 25 000 ex per minut.

– Jag tänkte, att jag kan ju det här. Så jag började pendla hit. Det går bra eftersom vi jobbar sju dagar och är lediga sju. Det är tråkigt med varsel och all kunskap som då går förlorad i branschen. Man tar in ett par händer när det krisar, men inte kunskapen.

Krympande Bransch

Medlemsutvecklingen inom de GS-avtal som rör tryckeri-branschen: infomediaavtalet och tidnings-avtalet.

Nu ska förhandlingar mellan fack och arbetsgivare starta, men i Södertälje saknar man en lokal fackklubb. Den lade de ner för fem år sedan när ”ingen ville sitta på de utskälldas bänk”. Det gick inte att göra alla nöjda, menar Lars Hammarlund. Nu sköter han, tillsammans med några andra på företaget, förhandlingar med hjälp av GS-facket avdelning 9. De flesta tycker att det fungerar bra.

Men de vet inte hur det går för företaget. Grafikerna mäter läget i tjockleken på tidningarna som de trycker (och de har blivit tunnare.) Det var länge sedan de såg några siffror. Därför begärde facket att skjuta upp förhandlingarna till dess att en arbetstagarkonsult synat V-tabs anläggningar.

Rapporten blev en bekräftelse på det många redan upplever – kraftig underbemanning. Konsulten föreslår långsiktiga åtgärder och upplever att det är oklart vad ägarna vill med sitt ägande, enligt Roger Lord, lokalombudsman på GS avdelning 9.

– Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminstone minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner. Ett förslag ur rapporten är att någon enhet kanske kan säljas för att få in medel till de andra anläggningarna, säger han.

Tryckpressen i Södertälje har strax efter klockan 19 nått maxhastigheten på 50 000 tidningar i minuten. Orden tränger inte igenom ljudet. Om en timme är allt över. Christopher Li, andra tryckare, betraktar från andra sidan fönstret.

– Det har blivit värre med åren, men på något sätt har jag lyckats vara kvar. Man vet ju att branschen krisar. Men jag tycker om yrket och hade gärna fortsatt för evigt.

En kommentar till “Anställda på V-tab: Det värsta är att vi har blivit luttrade

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Snart gör de sista trycket

Snart gör de sista trycket

Skiftlaget i Landvetter har tryckt Göteborgs-Posten ihop i 40 år. Men sånt väger lätt när affärsbeslut fattas och miljoner kan sparas.
Vid nyår stannar tryckpressarna för gott. Till dess är det fullt ös.

V-Tab lägger ned tryckerier

V-Tab lägger ned tryckerier

Tryckeriföretaget V-Tab ska avveckla tidningstrycket och stänger tre anläggningar. Totalt 125 jobb försvinner i Landvetter, Södertälje och Norrahammar.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Klockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

Elanders skrotar offset och varslar 70

Elanders lägger ned sitt sista offsettryckeri i Sverige och flyttar produktion från Mölnlycke till Borås. 70 anställda har varslats.

Nya uppsägningar på Scandbook

Sommarens nya varsel innebär att boktryckeriet Scandbooks i Falun halverat personalstyrkan på ett halvår. Nu flyttas en stor del av produktionen till Klaipeda i Litauen, där lönerna är lägre.

Stampen klarade slutbetalningen

Mediejätten Stampen där tryckerikoncernen V-Tab ingår har nu betalat hela skulden som återstod efter ackordsuppgörelsen i höstas.

100 sägs upp på V-Tab

Stampens tryckerikoncern V-Tab säger upp 100 anställda. Uppsägningarna kommer att ske i två steg. Rekonstruktionen har påverkat, men det är främst branschens nedgång som är orsaken, säger vd Peder Schumacher.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.