Industriarbetarnas tidning

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

23 september, 2020 - 10:04

Skrivet av

Pressat läge. Innan sommaren lade tryckeri­koncernen V-tab ett varsel på 60 anställda. En redan slimmad organisation ska krympa ännu mer.

Trycksvärtan brukar sitta kvar på Lars Hammarlunds fingrar en bra bit in på semestern. Den här gången gjorde även tankar om jobbet det, för honom och de andra anställda på V-tabs tryckeri i Södertälje.

Innan sommaren varslade V-tab 60 anställda i hela koncernen. 20 i Vimmerby, 20 i Landvetter, 10 i Norrahammar, och 10 här i Södertälje.

Sedan kom nästa smäll. Södertälje förlorade en stor kund när gratistidningarna Mitt i bytte ägare och tryckeri.

– Illa, eller förjävligt är det, särskilt för de unga. Det värsta är att vi har blivit luttrade, säger Lars Hammarlund, första tryckare på V-tab i Södertälje.

Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminston­e minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner.

Han matar tryckpressen med aluminiumplåtar och papper. Laxrosa till näringslivsbilaga. Babypink till sportbilaga. Ett rytmiskt muller, så startar pressen. 10 000 tidningar i minuten och farten ökar.

I Södertälje trycks bland annat delar av Svenska Dagbladets upplaga och Aftonbladet.

Kim Marton är timanställd och önskar att han kunde dela på sig, ”det är så mycket jobb”. Justus Carlbom, till höger, försöker stänga ute tankarna om varslet och framtiden. Foto: Åke Ericson

Tryckeribranschen har länge kämpat med nedåtgående upplagor, tunnare tidningar och färre annonser. I vintras lades V-tabs tryckeri i Västerås ner och 70 grafiker förlorade jobbet.

Sju år tidigare stängde tryckeriet i Norrtälje, där Christer Jansson arbetade. Sedan dess har han pendlat från Norrtälje till Södertälje. Han tar ut ett exemplar av morgondagens tidning från pressen, som nu är uppe i en hastighet av 25 000 ex per minut.

– Jag tänkte, att jag kan ju det här. Så jag började pendla hit. Det går bra eftersom vi jobbar sju dagar och är lediga sju. Det är tråkigt med varsel och all kunskap som då går förlorad i branschen. Man tar in ett par händer när det krisar, men inte kunskapen.

Krympande Bransch

Medlemsutvecklingen inom de GS-avtal som rör tryckeri-branschen: infomediaavtalet och tidnings-avtalet.

Nu ska förhandlingar mellan fack och arbetsgivare starta, men i Södertälje saknar man en lokal fackklubb. Den lade de ner för fem år sedan när ”ingen ville sitta på de utskälldas bänk”. Det gick inte att göra alla nöjda, menar Lars Hammarlund. Nu sköter han, tillsammans med några andra på företaget, förhandlingar med hjälp av GS-facket avdelning 9. De flesta tycker att det fungerar bra.

Men de vet inte hur det går för företaget. Grafikerna mäter läget i tjockleken på tidningarna som de trycker (och de har blivit tunnare.) Det var länge sedan de såg några siffror. Därför begärde facket att skjuta upp förhandlingarna till dess att en arbetstagarkonsult synat V-tabs anläggningar.

Rapporten blev en bekräftelse på det många redan upplever – kraftig underbemanning. Konsulten föreslår långsiktiga åtgärder och upplever att det är oklart vad ägarna vill med sitt ägande, enligt Roger Lord, lokalombudsman på GS avdelning 9.

– Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminstone minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner. Ett förslag ur rapporten är att någon enhet kanske kan säljas för att få in medel till de andra anläggningarna, säger han.

Tryckpressen i Södertälje har strax efter klockan 19 nått maxhastigheten på 50 000 tidningar i minuten. Orden tränger inte igenom ljudet. Om en timme är allt över. Christopher Li, andra tryckare, betraktar från andra sidan fönstret.

– Det har blivit värre med åren, men på något sätt har jag lyckats vara kvar. Man vet ju att branschen krisar. Men jag tycker om yrket och hade gärna fortsatt för evigt.

En kommentar till “Anställda på V-tab: Det värsta är att vi har blivit luttrade

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Snart gör de sista trycket

Snart gör de sista trycket

Skiftlaget i Landvetter har tryckt Göteborgs-Posten ihop i 40 år. Men sånt väger lätt när affärsbeslut fattas och miljoner kan sparas.
Vid nyår stannar tryckpressarna för gott. Till dess är det fullt ös.

V-Tab lägger ned tryckerier

V-Tab lägger ned tryckerier

Tryckeriföretaget V-Tab ska avveckla tidningstrycket och stänger tre anläggningar. Totalt 125 jobb försvinner i Landvetter, Södertälje och Norrahammar.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Klockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

Elanders skrotar offset och varslar 70

Elanders lägger ned sitt sista offsettryckeri i Sverige och flyttar produktion från Mölnlycke till Borås. 70 anställda har varslats.

Nya uppsägningar på Scandbook

Sommarens nya varsel innebär att boktryckeriet Scandbooks i Falun halverat personalstyrkan på ett halvår. Nu flyttas en stor del av produktionen till Klaipeda i Litauen, där lönerna är lägre.

Stampen klarade slutbetalningen

Mediejätten Stampen där tryckerikoncernen V-Tab ingår har nu betalat hela skulden som återstod efter ackordsuppgörelsen i höstas.

100 sägs upp på V-Tab

Stampens tryckerikoncern V-Tab säger upp 100 anställda. Uppsägningarna kommer att ske i två steg. Rekonstruktionen har påverkat, men det är främst branschens nedgång som är orsaken, säger vd Peder Schumacher.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.