Industriarbetarnas tidning

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

23 september, 2020

Skrivet av

Pressat läge. Innan sommaren lade tryckeri­koncernen V-tab ett varsel på 60 anställda. En redan slimmad organisation ska krympa ännu mer.

Trycksvärtan brukar sitta kvar på Lars Hammarlunds fingrar en bra bit in på semestern. Den här gången gjorde även tankar om jobbet det, för honom och de andra anställda på V-tabs tryckeri i Södertälje.

Innan sommaren varslade V-tab 60 anställda i hela koncernen. 20 i Vimmerby, 20 i Landvetter, 10 i Norrahammar, och 10 här i Södertälje.

Sedan kom nästa smäll. Södertälje förlorade en stor kund när gratistidningarna Mitt i bytte ägare och tryckeri.

– Illa, eller förjävligt är det, särskilt för de unga. Det värsta är att vi har blivit luttrade, säger Lars Hammarlund, första tryckare på V-tab i Södertälje.

Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminston­e minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner.

Han matar tryckpressen med aluminiumplåtar och papper. Laxrosa till näringslivsbilaga. Babypink till sportbilaga. Ett rytmiskt muller, så startar pressen. 10 000 tidningar i minuten och farten ökar.

I Södertälje trycks bland annat delar av Svenska Dagbladets upplaga och Aftonbladet.

Kim Marton är timanställd och önskar att han kunde dela på sig, ”det är så mycket jobb”. Justus Carlbom, till höger, försöker stänga ute tankarna om varslet och framtiden. Foto: Åke Ericson

Tryckeribranschen har länge kämpat med nedåtgående upplagor, tunnare tidningar och färre annonser. I vintras lades V-tabs tryckeri i Västerås ner och 70 grafiker förlorade jobbet.

Sju år tidigare stängde tryckeriet i Norrtälje, där Christer Jansson arbetade. Sedan dess har han pendlat från Norrtälje till Södertälje. Han tar ut ett exemplar av morgondagens tidning från pressen, som nu är uppe i en hastighet av 25 000 ex per minut.

– Jag tänkte, att jag kan ju det här. Så jag började pendla hit. Det går bra eftersom vi jobbar sju dagar och är lediga sju. Det är tråkigt med varsel och all kunskap som då går förlorad i branschen. Man tar in ett par händer när det krisar, men inte kunskapen.

Krympande Bransch

Medlemsutvecklingen inom de GS-avtal som rör tryckeri-branschen: infomediaavtalet och tidnings-avtalet.

Nu ska förhandlingar mellan fack och arbetsgivare starta, men i Södertälje saknar man en lokal fackklubb. Den lade de ner för fem år sedan när ”ingen ville sitta på de utskälldas bänk”. Det gick inte att göra alla nöjda, menar Lars Hammarlund. Nu sköter han, tillsammans med några andra på företaget, förhandlingar med hjälp av GS-facket avdelning 9. De flesta tycker att det fungerar bra.

Men de vet inte hur det går för företaget. Grafikerna mäter läget i tjockleken på tidningarna som de trycker (och de har blivit tunnare.) Det var länge sedan de såg några siffror. Därför begärde facket att skjuta upp förhandlingarna till dess att en arbetstagarkonsult synat V-tabs anläggningar.

Rapporten blev en bekräftelse på det många redan upplever – kraftig underbemanning. Konsulten föreslår långsiktiga åtgärder och upplever att det är oklart vad ägarna vill med sitt ägande, enligt Roger Lord, lokalombudsman på GS avdelning 9.

– Förhoppningen är nu att ledningen lyssnar och åtminstone minskar varslet, att de vågar tänka i nya banor, i stället för att säga upp och lägga ner. Ett förslag ur rapporten är att någon enhet kanske kan säljas för att få in medel till de andra anläggningarna, säger han.

Tryckpressen i Södertälje har strax efter klockan 19 nått maxhastigheten på 50 000 tidningar i minuten. Orden tränger inte igenom ljudet. Om en timme är allt över. Christopher Li, andra tryckare, betraktar från andra sidan fönstret.

– Det har blivit värre med åren, men på något sätt har jag lyckats vara kvar. Man vet ju att branschen krisar. Men jag tycker om yrket och hade gärna fortsatt för evigt.

En kommentar till “Anställda på V-tab: Det värsta är att vi har blivit luttrade

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Snart blir det Aktuellt i Politiken

Klockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

Elanders skrotar offset och varslar 70

Elanders lägger ned sitt sista offsettryckeri i Sverige och flyttar produktion från Mölnlycke till Borås. 70 anställda har varslats.

Nya uppsägningar på Scandbook

Sommarens nya varsel innebär att boktryckeriet Scandbooks i Falun halverat personalstyrkan på ett halvår. Nu flyttas en stor del av produktionen till Klaipeda i Litauen, där lönerna är lägre.

Stampen klarade slutbetalningen

Mediejätten Stampen där tryckerikoncernen V-Tab ingår har nu betalat hela skulden som återstod efter ackordsuppgörelsen i höstas.

100 sägs upp på V-Tab

Stampens tryckerikoncern V-Tab säger upp 100 anställda. Uppsägningarna kommer att ske i två steg. Rekonstruktionen har påverkat, men det är främst branschens nedgång som är orsaken, säger vd Peder Schumacher.

V-Tab fortsätter att leverera

V-Tab fortsätter att leverera

Medan Stampen krisar fortsätter tusentals anställda att gå till jobbet varje dag. Tryckpressar rullar, nyhete­r skrivs och tidningar delas ut precis som vanligt. På V-Tab i Västerås vill man hellre se framåt än älta det som har varit.

Klartecken för alla tryckerier

Klartecken för alla tryckerier

V-Tabs tryckerier i Södertälje, Västerås, Landvetter, Vimmerby och Norrahammar har fått ackordet godkänt. Nu väntar de anställda på besked om investerarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.