Industriarbetarnas tidning

Alliansen och kändisar gav skjuts åt tunnorna

3 maj, 2011

Skrivet av

Efter att alliansen bildats hemma hos Maud Olofsson exploderade badtunneförsäljningen. Också tv-kocken Per Morberg, folkkära Magdalena Forsberg och flera TV4-program har hjälpt Mikael Åström att sälja badtunnor.

Mikael Åströms försäljning av badtunnor tog fart på allvar efter alliansens bildande 2004 hemma hos centerledaren Maud Olofsson i Högfors, några mil från Bygdsiljum. Då pratades det om att de borgerliga partiledarna skulle bada badtunna. Något som aldrig blev av. Maud Olofsson ägde ingen tunna då. Men medierna skrev spaltmeter om partiledarnas tänkta bad.

I en debattartikel i Expressen har Mikael Åström hyllat alliansen för den skjuts hans företag fick av uppmärksamheten. Antalet anställda på fabriken fyrdubblades.

Idag vill inte Maud Olofsson kännas vid Mikael Åströms produkter trots att familjen äger en av hans badtunnor. På en direkt fråga nekar först Maud Olofssons man Rolf Olofsson att de har en tunna från Bygdsiljum. Han ändrar sig när Dagens Arbete berättar att det finns bilder på tunnan utanför näringsministerns hus.

– Det måste ha blivit ett missförstånd. Jag menade att vi inte hade en tunna när partiledarna var här. Hur livet har gestaltat sig senare är en privatsak, säger Rolf Olofsson.

– Maud fick den av vänner på sin 50-års dag 2005.

Är du säker på att tunnan kommer från Bygdsiljum?

– Jag kan inte bestrida det. Men den badtunna vi har på gården har vi fått av vänner. Jag vet att han har dåligt rykte. Vi vill inte ha några affärer ihop med honom.

Ni har inte fått tunnan i gåva av Mikael Åström?

– Absolut inte. Vi har ingen som helst relation till honom.


Förra skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg och hennes man Henrik Forsberg fick en tunna av Mikael Åström för flera år sedan.
Bilder på det badande paret ligger kvar på Bastu och Badtunnas hemsida. Makarna Forsberg säger att de har bett Mikael Åström att ta bort bilderna.

Andra kändisar gör också reklam för Mikael Åströms produkter. På företagets hemsida finns bilder från Per Morbergs hem där det finns både en badtunna och bastu från Bygdsiljum. Den tidigare skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg finns också på bild på Bastu och Badtunnas hemsida.

Tunnan har Magdalena Forsberg fått av Mikael Åström.

– Vi skulle köpa en tunna men då erbjöds vi att få den i stället, säger hon.

På företagets hemsida finns flera bilder där Magdalena Forsberg badar i badtunnan.

– Jag hörde att allt inte var okej med företaget. Det vara flera år sedan jag bad honom ta bort bilderna. Jag var övertygad om att de var borta.

– Jag litar på folk och utgick från att han talade sanning. Jag kommer att vara mer försiktig i fortsättningen, säger hon.

Mikael Åström beskrivs som en fenomenal säljare och ett marknadsföringsgeni.

– Han skulle kunna sälja element till Florida, säger en källa.

Också i TV4-produktioner som Bonde söker fru, Bygglov och Vad blir det för mat? har bad- och bastutunnor från Bygdsiljum funnits med.

När TV4 konfronteras med uppgifterna om Bastu och Badtunna blir högste ansvarige chef, vd:n Jan Scherman, upprörd:

– Det här är nya fakta för oss. Självklart ska vi inte samarbeta med ett sådant företag.

Hur ser du på ert ansvar?

– Vi har ett stort ansvar. Vi har egna granskande program som Kalla Fakta och Fuskbyggarna, som avslöjar den här typen av oegentligheter. Program som är viktiga för vårt varumärke. Därför är det viktigt att de företag vi samarbetar med följer lagar och regler.

Du kanske också vill läsa…

Saab-affären i hamn

Riksgälden har överlämnat, med klartecken från regeringen, ett förslag till avtal med Europeiska investeringsbanken (EIB) om en lånegaranti till Saab. Därmed är Saab-affären i praktiken klar.– Det finns risker, men de är acceptabla, säger näringsminister Maud Olofsson. – Riksgälden har återkommit till oss efter att ha granskat affärsplanen och kommit fram till att den är […]

Saab kan bli en rysare för regeringen

DA-ANALYS Äntligen stod ministern på Saab-fabriken! Det här var dagen då Maud Olofsson kom till Trollhättan. Hittills har ministern knappast varit någon draghjälp för bilindustrin. Men nu kallnar fötterna. Ett plundrat Saab och ett Volvo på väg till Kina kan bli en rysare för regeringen. Det kan mycket väl bli så. Att Saab plundras och […]

”Sveaskog driver upp priserna”

Pappers kräver tydligare direktiv för Sveaskog. Sex ordförande i norra Norrland anser att det statliga bolaget driver upp priset på massaved och detta är ett hot mot deras fabriker. Idag publicerades ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson på Dagens Arbetes debattsida på webben. Sex Pappers-avdelningar skriver att Sveaskog drivit upp priset på massaved i […]

”Ansvarslöst att dela ut pengar”

Statliga LKAB delar ut 2,8 miljarder kronor till aktieägarna. Oskäligt, anser gruvfacken i Malmfälten. – Pengarna behövs till investeringar och för att trygga jobben, säger Tomas Nilsson, ordförande i Gruvfyran. – Läget är så allvarligt just nu att det är ansvarslöst att dela ut pengar. Gruvfacken har protesterat mot aktieutdelningarna i ett brev till högste […]

Spyker köper Saab

Nu är det klart. Spyker Cars köper Saab av General Motors. – I dag är en stor dag för Saab och dess anställda, säger John Smith, vice vd i GM i ett pressmeddelande. Spyker betalar motsvarande 2,8 miljarder kronor för Saab. En mindre del, cirka 520 miljoner, betalas i form av kontanter. resten som aktier […]

”Maud Olofsson har förbrukat förtroendet i LKAB”

”Maud Olofsson har förbrukat förtroendet i LKAB”

Gruvtolvan i Kiruna vill att Maud Olofsson lämnar LKAB:s styrelse. – Hon har förbrukat sitt förtroende, säger Jan Thelin, ordförande i klubben.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.