Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Besluten som skapat skugg­samhället

22 juni, 2022

Skrivet av

Ledare Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Dagens Arbete har länge granskat och varnat för det framväxande skuggsamhället där arbetslivskriminaliteten breder ut sig. Utnyttjandet av migrantarbetare är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige. Kopplingarna till gängkriminalitet och människohandel är uppenbara.

Nu inrättar regeringen så kallade A-krimcenter runt om i landet. Där ska Arbetsmiljöverket, Polisen och Skattemyndigheten kunna samverka mot den organiserade brottslighet som florerar på arbetsmarknaden. Biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson har ett engagemang i denna fråga.

Det är utmärkt, för politiken spelar roll. Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av politiska beslut tagna av tidigare regeringar.

När alliansregeringen tillträder 2006 vill den göra upp med den S-märkta arbetsmarknadspolitiken. 2007 läggs Arbetslivsinstitutet ned och man skär ner på anslagen till Arbetsmiljöverket. Antalet inspektörer minskar.

Alliansregeringen luckrar upp reglerna för arbetskraftsinvandringen. Näringsminister Maud Olofsson anser att alla som vill ska kunna ha en F-skattsedel.

Revisionsplikten för mindre aktiebolag tas bort. Fusket ökar explosionsartat.

Den borgerliga regeringen och Miljöpartiet gör sedan om migrationsreglerna. Uppehållstillstånd knyts till arbetstillstånd. Skatteverket utfärdar samordningsnummer till arbetstagare utanför EU utan att kontrollera om de har arbets- eller uppehållstillstånd. Det öppnar upp för ett omfattande fusk där arbetsgivare utnyttjar utländsk arbetskraft som inte har rätt att vistas i landet.

Medan de nordiska grannländerna arbetar aktivt mot social dumpning råder i Sverige en sorts nyliberal idé om att alla som vill komma hit och försörja sig själva kan göra det utan hänsyn till lagar och regler.

Skuggsamhället växer fram.

Regeringen Löfven tillträder och höjer anslagen till arbetsmiljöverket, men det är otillräckligt. Under flyktingkrisen 2015 ökar handeln med arbetstillstånd och människosmugglare utnyttjar läget. Terrordådet på Drottninggatan utfört av asbestsaneraren Akilov från Uzbekistan blir en ögonöppnare för politikerna.

Den rödgröna regeringen stramar upp reglerna för arbetskraftsinvandring och ställer krav på myndigheterna att samverka mot den organiserade brottsligheten. 2018 klubbar riksdagen en ny lag mot människoexploatering. Polisen får större befogenheter att kontrollera arbetsgivare. Böterna höjs.

Statsminister Magdalena Andersson har nu satt kampen mot gängbrottsligheten högst på dagordningen. Bekämpandet av arbetslivskriminaliteten ingår i detta. Äntligen tas problemet med skuggsamhället på allvar.

Politiken spelar roll.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Dubbla myndigheternas resurser”

”Dubbla myndigheternas resurser”

Det krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, och Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

Högerns lösning på arbetslivskriminaliteten är framför allt att straffa de människor som utnyttjas medan de som tjänar pengar på den går fria, skriver Vänsterpartiets Ciczie Weidby.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet