Hållbart mode visar sig ohållbart
Viskosen är livsfarlig. H&M måste stoppa miljökatastrofen i Indien, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
22 juni, 2022
Skrivet av Helle Klein
Ledare Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar.
Dagens Arbete har länge granskat och varnat för det framväxande skuggsamhället där arbetslivskriminaliteten breder ut sig. Utnyttjandet av migrantarbetare är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige. Kopplingarna till gängkriminalitet och människohandel är uppenbara.
Nu inrättar regeringen så kallade A-krimcenter runt om i landet. Där ska Arbetsmiljöverket, Polisen och Skattemyndigheten kunna samverka mot den organiserade brottslighet som florerar på arbetsmarknaden. Biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson har ett engagemang i denna fråga.
Det är utmärkt, för politiken spelar roll. Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av politiska beslut tagna av tidigare regeringar.
När alliansregeringen tillträder 2006 vill den göra upp med den S-märkta arbetsmarknadspolitiken. 2007 läggs Arbetslivsinstitutet ned och man skär ner på anslagen till Arbetsmiljöverket. Antalet inspektörer minskar.
Alliansregeringen luckrar upp reglerna för arbetskraftsinvandringen. Näringsminister Maud Olofsson anser att alla som vill ska kunna ha en F-skattsedel.
Revisionsplikten för mindre aktiebolag tas bort. Fusket ökar explosionsartat.
Den borgerliga regeringen och Miljöpartiet gör sedan om migrationsreglerna. Uppehållstillstånd knyts till arbetstillstånd. Skatteverket utfärdar samordningsnummer till arbetstagare utanför EU utan att kontrollera om de har arbets- eller uppehållstillstånd. Det öppnar upp för ett omfattande fusk där arbetsgivare utnyttjar utländsk arbetskraft som inte har rätt att vistas i landet.
Medan de nordiska grannländerna arbetar aktivt mot social dumpning råder i Sverige en sorts nyliberal idé om att alla som vill komma hit och försörja sig själva kan göra det utan hänsyn till lagar och regler.
Skuggsamhället växer fram.
Regeringen Löfven tillträder och höjer anslagen till arbetsmiljöverket, men det är otillräckligt. Under flyktingkrisen 2015 ökar handeln med arbetstillstånd och människosmugglare utnyttjar läget. Terrordådet på Drottninggatan utfört av asbestsaneraren Akilov från Uzbekistan blir en ögonöppnare för politikerna.
Den rödgröna regeringen stramar upp reglerna för arbetskraftsinvandring och ställer krav på myndigheterna att samverka mot den organiserade brottsligheten. 2018 klubbar riksdagen en ny lag mot människoexploatering. Polisen får större befogenheter att kontrollera arbetsgivare. Böterna höjs.
Statsminister Magdalena Andersson har nu satt kampen mot gängbrottsligheten högst på dagordningen. Bekämpandet av arbetslivskriminaliteten ingår i detta. Äntligen tas problemet med skuggsamhället på allvar.
Politiken spelar roll.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.