Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Splittring kring samarbetet med S

IF METALLS KONGRESS

IF Metall vill stärka samarbetet med S. Samtidigt som allt fler medlemmar röstar på M.
– Många här kan inte identifiera sig med socialdemokratin längre, säger Milan Bogicevic, klubbordförande på AstraZeneca.

IF Metalls förbundsledning vill utveckla sin facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna, S, de kommande åren. Vägen dit ska ske genom att fler medlemmar tar plats i politiken och väljs till förtroendeuppdrag i partiet.

– Arbetet måste bli mer kontinuerligt och inte bara pågå under valår. Det ska ske löpande och vara en levande del inom organisationen, säger Anders Ferbe, IF Metalls vice ordförande.

I flera motioner till kongressen får förbundsledningen stöd utifrån landet. Men de får även mothugg. Medlemmen Richard Hallifax vill att IF Metall ska vara politiskt obundet och fackklubben på AstraZeneca Snäckviken i Södertälje föreslår att partistödet till S slopas helt, om inte politiken blir bättre. IF Metalls förbundsstyrelse vill att kongressen avslår motionerna.

– Det var förväntat, säger Milan Bogicevic, klubbordförande på AstraZeneca.

På sin arbetsplats möter han industriarbetare som inte vill gå med i IF Metall, drygt 60 procent är anslutna. Ett av deras argument är att de stöder fackets visioner men inte gillar att en del av avgiften går till S.

IF Metalls partistöd till S är, likt övriga LO-förbund, sex kronor per år och medlem vilket blir drygt två miljoner kronor.

– Det verkar handla om en principsak för en del, säger Anki Rahmqvist, huvudskyddsombud på AstraZeneca.

Både Milan Bogicevic och Anki Rahmqvist tror att de skulle kunna locka fler till facket om partistödet slopades.

– Folk röstar mer flexibelt i dag, säger Anki Rahmqvist.

Hennes analys stämmer med IF Metalls egna val-undersökningar. De två senaste valen, 2006 och 2010, har 10–14 procent av industriarbetarna lagt sin röst på Moderaterna.

– Vi ser tendenser att influenser från borgerligheten ökar. Det är inte dramatiskt men det finns, säger Anders Ferbe.

IF Metall har undersökt hur folk resonerar om att inte gå med i facket. Facklig-politisk samverkan kommer långt ner på listan. Före kommer bland annat argument om för hög avgift och att de aldrig fått frågan.

IF Metall försvarar sitt stöd till S med att sex av tio medlemmar röstar på partiet och att stödet bland förtroendevalda ligger på 70–75 procent. På kongressen ska ombuden ta ställning till samarbetet.

–Debatten är inte ny. Frågan brukar komma upp och prövas på kongressen. Det är bra, säger Anders Ferbe.

Kritiker menar att det är förtroendevalda som är ombud på kongressen, att deras partitillhörlighet inte speglar medlemskårens?

– Det är medlemmar ute i landet som väljer kongressombuden. Då skulle argumentet vara att de inte företräder medlemmarna som de fått förtroende av. Det köper inte jag, säger Anders Ferbe.

Fakta: Samarbete sedan 1898

Facklig-politisk samverkan mellan LO och Socialdemokraterna går tillbaks till år 1898 då LO bildades. Kritik har lyfts fram emot samarbetet då allt färre LO-medlemmar röstar på S. Ett argument för att skrota samarbetet är att LO skulle kunna locka fler medlemmar om facket är politiskt obundet.

I Trondheim har Norges motsvarighet till LO inlett ett samarbete med Vänsterpartiet efter att facket frågat med-lemmarna vilka politiska krav som skulle drivas. Modellen har spridit sig och i Sverige har Kommunal inspirerats och ser över samarbetetmed S.

Fakta: Motioner Facklig-politisk samverkan

Klubben vid AstraZeneca Snäckviken avdelning 21 Södertälje vill:

Ställa tydliga öppna krav på samarbetet med S för att politiken bättre ska representera löntagarna i Sverige.

Att om inte politiken blir bättre ska IF Metall se över storleken på partistödet eller besluta om att slopa det helt.

Att om det inte går att slopa partistödet till S ska medlemmen själv få välja om just hans eller hennes del av partistödet ska gå till S.

Avdelning 7 Hälsingsland vill:

Att fram till 2014 satsa på facklig-politisk utbildning för IF Metalls medlemmar som kan tänka sig ta på sig politiska uppdrag. Avdelning 4 Södra Västerbotten vill:

Att tillsammans med Socialdemokraterna tillsätta en utredning om hur den facklig-politiska samverkan kan stärkas på arbetsplatserna.

Att regeringsskifte 2014 blir förbundets viktigaste politiska mål.

Camilla Andersson Hult avdelning 50 Mellersta Skåne vill:

Undersöka och utreda möjligheterna för att öppna upp facklig-politisk samverkan till att omfatta fler än Socialdemokraterna.

Läs mer:


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökata­strofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Avtal 2020

4

Vem vinner matchen?

Avtal 2020Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

2

Avtalsrörelsen från a till ö

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Splittrad insats mot kriminella företagare

Da reder utKriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

1

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

PerspektivArbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Virtuell värld skyddar montörer

SÄKER TEKNIKVR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

PerspektivKinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

Petter Lindström

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

Striden om arbetsrätten

De startar budkavle för turordningsreglerna i Las

Hallå där, Jan-Olov Carlsson, IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå, som varit med och dragit en igång en budkavle till försvar för turordningsreglerna i Las.

2

IF Metall släpper bok om industrins framtid

De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

SjukförsäkringBegreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

1

Långt från centrum

BildreportageJens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Knarket i industrin

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

EnkätHur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

7

Knarkfynd på toalett på SSAB

Knark har hittats inne i SSAB:s lokaler i Borlänge. Företaget har gjort en polisanmälan och kommer nu att utöka med fler drogtester på arbetsplatsen. 

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

Skyddsom­buden är livsviktiga

KRÖNIKASedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Foto: Adam Daver

En sista vända med svarven

ÖgonblicketKlockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

GasutsläppSkyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv. – Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.