”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Splittring kring samarbetet med S

IF METALLS KONGRESS

IF Metall vill stärka samarbetet med S. Samtidigt som allt fler medlemmar röstar på M.
– Många här kan inte identifiera sig med socialdemokratin längre, säger Milan Bogicevic, klubbordförande på AstraZeneca.

IF Metalls förbundsledning vill utveckla sin facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna, S, de kommande åren. Vägen dit ska ske genom att fler medlemmar tar plats i politiken och väljs till förtroendeuppdrag i partiet.

– Arbetet måste bli mer kontinuerligt och inte bara pågå under valår. Det ska ske löpande och vara en levande del inom organisationen, säger Anders Ferbe, IF Metalls vice ordförande.

I flera motioner till kongressen får förbundsledningen stöd utifrån landet. Men de får även mothugg. Medlemmen Richard Hallifax vill att IF Metall ska vara politiskt obundet och fackklubben på AstraZeneca Snäckviken i Södertälje föreslår att partistödet till S slopas helt, om inte politiken blir bättre. IF Metalls förbundsstyrelse vill att kongressen avslår motionerna.

– Det var förväntat, säger Milan Bogicevic, klubbordförande på AstraZeneca.

På sin arbetsplats möter han industriarbetare som inte vill gå med i IF Metall, drygt 60 procent är anslutna. Ett av deras argument är att de stöder fackets visioner men inte gillar att en del av avgiften går till S.

IF Metalls partistöd till S är, likt övriga LO-förbund, sex kronor per år och medlem vilket blir drygt två miljoner kronor.

– Det verkar handla om en principsak för en del, säger Anki Rahmqvist, huvudskyddsombud på AstraZeneca.

Både Milan Bogicevic och Anki Rahmqvist tror att de skulle kunna locka fler till facket om partistödet slopades.

– Folk röstar mer flexibelt i dag, säger Anki Rahmqvist.

Hennes analys stämmer med IF Metalls egna val-undersökningar. De två senaste valen, 2006 och 2010, har 10–14 procent av industriarbetarna lagt sin röst på Moderaterna.

– Vi ser tendenser att influenser från borgerligheten ökar. Det är inte dramatiskt men det finns, säger Anders Ferbe.

IF Metall har undersökt hur folk resonerar om att inte gå med i facket. Facklig-politisk samverkan kommer långt ner på listan. Före kommer bland annat argument om för hög avgift och att de aldrig fått frågan.

IF Metall försvarar sitt stöd till S med att sex av tio medlemmar röstar på partiet och att stödet bland förtroendevalda ligger på 70–75 procent. På kongressen ska ombuden ta ställning till samarbetet.

–Debatten är inte ny. Frågan brukar komma upp och prövas på kongressen. Det är bra, säger Anders Ferbe.

Kritiker menar att det är förtroendevalda som är ombud på kongressen, att deras partitillhörlighet inte speglar medlemskårens?

– Det är medlemmar ute i landet som väljer kongressombuden. Då skulle argumentet vara att de inte företräder medlemmarna som de fått förtroende av. Det köper inte jag, säger Anders Ferbe.

Fakta: Samarbete sedan 1898

Facklig-politisk samverkan mellan LO och Socialdemokraterna går tillbaks till år 1898 då LO bildades. Kritik har lyfts fram emot samarbetet då allt färre LO-medlemmar röstar på S. Ett argument för att skrota samarbetet är att LO skulle kunna locka fler medlemmar om facket är politiskt obundet.

I Trondheim har Norges motsvarighet till LO inlett ett samarbete med Vänsterpartiet efter att facket frågat med-lemmarna vilka politiska krav som skulle drivas. Modellen har spridit sig och i Sverige har Kommunal inspirerats och ser över samarbetetmed S.

Fakta: Motioner Facklig-politisk samverkan

Klubben vid AstraZeneca Snäckviken avdelning 21 Södertälje vill:

Ställa tydliga öppna krav på samarbetet med S för att politiken bättre ska representera löntagarna i Sverige.

Att om inte politiken blir bättre ska IF Metall se över storleken på partistödet eller besluta om att slopa det helt.

Att om det inte går att slopa partistödet till S ska medlemmen själv få välja om just hans eller hennes del av partistödet ska gå till S.

Avdelning 7 Hälsingsland vill:

Att fram till 2014 satsa på facklig-politisk utbildning för IF Metalls medlemmar som kan tänka sig ta på sig politiska uppdrag. Avdelning 4 Södra Västerbotten vill:

Att tillsammans med Socialdemokraterna tillsätta en utredning om hur den facklig-politiska samverkan kan stärkas på arbetsplatserna.

Att regeringsskifte 2014 blir förbundets viktigaste politiska mål.

Camilla Andersson Hult avdelning 50 Mellersta Skåne vill:

Undersöka och utreda möjligheterna för att öppna upp facklig-politisk samverkan till att omfatta fler än Socialdemokraterna.


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Avtal 2020

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

1
Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Det är vi som får Sverige att funka

KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

IF Metall: Kommunal hade kunnat använda låglönesatsningen

LO-samordningenNär andra begär extra, begär Kommunal extra extra, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Därför kunde de inte ställa upp på kraven på extra satsningar till exempelvis barnskötare och undersköterskor.

1

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Debatt arbetsmiljö

Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

ArbetsmiljöUnga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

1

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.