Industriarbetarnas tidning

Splittring kring samarbetet med S

16 juni, 2011

Skrivet av

IF METALLS KONGRESS

IF Metall vill stärka samarbetet med S. Samtidigt som allt fler medlemmar röstar på M.
– Många här kan inte identifiera sig med socialdemokratin längre, säger Milan Bogicevic, klubbordförande på AstraZeneca.

IF Metalls förbundsledning vill utveckla sin facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna, S, de kommande åren. Vägen dit ska ske genom att fler medlemmar tar plats i politiken och väljs till förtroendeuppdrag i partiet.

– Arbetet måste bli mer kontinuerligt och inte bara pågå under valår. Det ska ske löpande och vara en levande del inom organisationen, säger Anders Ferbe, IF Metalls vice ordförande.

I flera motioner till kongressen får förbundsledningen stöd utifrån landet. Men de får även mothugg. Medlemmen Richard Hallifax vill att IF Metall ska vara politiskt obundet och fackklubben på AstraZeneca Snäckviken i Södertälje föreslår att partistödet till S slopas helt, om inte politiken blir bättre. IF Metalls förbundsstyrelse vill att kongressen avslår motionerna.

– Det var förväntat, säger Milan Bogicevic, klubbordförande på AstraZeneca.

På sin arbetsplats möter han industriarbetare som inte vill gå med i IF Metall, drygt 60 procent är anslutna. Ett av deras argument är att de stöder fackets visioner men inte gillar att en del av avgiften går till S.

IF Metalls partistöd till S är, likt övriga LO-förbund, sex kronor per år och medlem vilket blir drygt två miljoner kronor.

– Det verkar handla om en principsak för en del, säger Anki Rahmqvist, huvudskyddsombud på AstraZeneca.

Både Milan Bogicevic och Anki Rahmqvist tror att de skulle kunna locka fler till facket om partistödet slopades.

– Folk röstar mer flexibelt i dag, säger Anki Rahmqvist.

Hennes analys stämmer med IF Metalls egna val-undersökningar. De två senaste valen, 2006 och 2010, har 10–14 procent av industriarbetarna lagt sin röst på Moderaterna.

– Vi ser tendenser att influenser från borgerligheten ökar. Det är inte dramatiskt men det finns, säger Anders Ferbe.

IF Metall har undersökt hur folk resonerar om att inte gå med i facket. Facklig-politisk samverkan kommer långt ner på listan. Före kommer bland annat argument om för hög avgift och att de aldrig fått frågan.

IF Metall försvarar sitt stöd till S med att sex av tio medlemmar röstar på partiet och att stödet bland förtroendevalda ligger på 70–75 procent. På kongressen ska ombuden ta ställning till samarbetet.

–Debatten är inte ny. Frågan brukar komma upp och prövas på kongressen. Det är bra, säger Anders Ferbe.

Kritiker menar att det är förtroendevalda som är ombud på kongressen, att deras partitillhörlighet inte speglar medlemskårens?

– Det är medlemmar ute i landet som väljer kongressombuden. Då skulle argumentet vara att de inte företräder medlemmarna som de fått förtroende av. Det köper inte jag, säger Anders Ferbe.

Fakta: Samarbete sedan 1898

Facklig-politisk samverkan mellan LO och Socialdemokraterna går tillbaks till år 1898 då LO bildades. Kritik har lyfts fram emot samarbetet då allt färre LO-medlemmar röstar på S. Ett argument för att skrota samarbetet är att LO skulle kunna locka fler medlemmar om facket är politiskt obundet.

I Trondheim har Norges motsvarighet till LO inlett ett samarbete med Vänsterpartiet efter att facket frågat med-lemmarna vilka politiska krav som skulle drivas. Modellen har spridit sig och i Sverige har Kommunal inspirerats och ser över samarbetetmed S.

Fakta: Motioner Facklig-politisk samverkan

Klubben vid AstraZeneca Snäckviken avdelning 21 Södertälje vill:

Ställa tydliga öppna krav på samarbetet med S för att politiken bättre ska representera löntagarna i Sverige.

Att om inte politiken blir bättre ska IF Metall se över storleken på partistödet eller besluta om att slopa det helt.

Att om det inte går att slopa partistödet till S ska medlemmen själv få välja om just hans eller hennes del av partistödet ska gå till S.

Avdelning 7 Hälsingsland vill:

Att fram till 2014 satsa på facklig-politisk utbildning för IF Metalls medlemmar som kan tänka sig ta på sig politiska uppdrag. Avdelning 4 Södra Västerbotten vill:

Att tillsammans med Socialdemokraterna tillsätta en utredning om hur den facklig-politiska samverkan kan stärkas på arbetsplatserna.

Att regeringsskifte 2014 blir förbundets viktigaste politiska mål.

Camilla Andersson Hult avdelning 50 Mellersta Skåne vill:

Undersöka och utreda möjligheterna för att öppna upp facklig-politisk samverkan till att omfatta fler än Socialdemokraterna.

Du kanske också vill läsa…

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Er tystnad slår oss med häpnad”

Det hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

Trots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

Ingen ska behöva dö av jobbet

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Sverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.