Industriarbetarnas tidning

Tyst minut över hela Sverige

8 juni, 2011

På arbetsplatser runt om i Sverige hölls idag en tyst minut för dem som dött på jobbet.
– Tyvärr har arbetsmiljöfrågorna varit en blind fläck för den borgerliga regeringen, sade Håkan Juholt, socialdemokraternas partiordförande.

Han talade vid det möte som IF Metalls avdelning Klarälven höll i Karlstad på onsdagen där man hedrade dem som dött på sina arbetsplatser med en tyst minut.

Juholt tycker idén om en tyst minut var alldeles utmärkt:

– Det talas alldeles för lite idag om tiden på jobbet, om arbetets värde och om de risker som finns på arbetsplatserna. Idag är tempot så uppskruvat och löntagarna slits så hårt att allt färre känner att de orkar arbeta fullt ut till pensionsåldern. Därför måste arbetsmiljöarbetet återupprättas, konstaterade Juholt, som kritiserade regeringen:

– Man har väldigt medvetet skurit ned på arbetsmiljöarbetet.

Men regeringen talar ju väldigt ofta om sin ”arbetslinje” och ”jobbpolitik”?
– Ja, man brukar säga att regeringen för en politik för de som går till jobbet. Men vi socialdemokrater har högre ambitioner: Vi för en politik för dem som är på jobbet. Tiden på jobbet ska vara utvecklande, stimulerande och innebära social gemenskap. Man ska inte skadas där.

– Därför beslutade partistyrelsen för två veckor sedan att en grupp med Ylva Johansson som ordförande ska ta fram ett program för att återupprätta arbetsmiljöarbetet.

Just som mötet hölls i Karlstad fick man besked om att en dödsolycka inträffat på morgonen i Norrköping.

– Precis när vi höll en tyst minut, en mycket tragisk tyst minut.

Den tysta minuten manifesterades på olika sätt. Initiativet kommer från Byggnads, där Tor Enqvist fått rapporter från hela landet:

– Det har varit ett väldigt stort deltagande. Jag var själv på ett bygge på Frösunda här i Stockholm där vi hade ett möte (se bilden).

IF Metalls ordförande Stefan Löfven och Byggnads Hans Tilly frågar i en debattartikel i Dagens Nyheter ”Vilka arbetare står på tur att dö under juni månad?” De kritiserar nedskärningar på Arbetsmiljöverket, avskaffandet av Arbetslivsinstitutet med mera under regeringen Reinfeldt, och föreslår en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, och att regeringen upprättar en nolltolerans mot dödolyckor på arbetsplatser inom byggen och industrin.

På flera av IF Metalls arbetsplatser hölls en tyst minut. En av dem var Kubal i Sundsvall, där en dödolycka inträffade 2004.

– Det dör ju en arbetare i veckan, ibland mer, konstaterar IF Metallklubbens vice ordförande Lars Sundin.

Tycker du de frågorna uppmärksamams tillräckligt, exempelvis i medierna?
– Nej, det gör de ju inte.

Vad tror du det beror på?
– Det kan man ju fråga. Det är väl inte intressant att skriva om vanligt folk, jag vet inte. Men förhoppningsvis ökar detta intresset.

Även på TA Hydronix i Annelund utanför Herrljunga hölls en tyst minut.

– Vi har under senaste åren på olika sätt debatterat att folk på olika sätt skadas och ibland omkommer på arbetsplatserna, berättar Mats Palm.

– Denna gång var det Byggnads som tog initiativet. Men bland annat via Facebook-gruppen Support your local skyddsombud har vi ett arbetsmiljösamarbete över de fackliga gränserna och anslöt oss till deras initiativ.

Mats Palm är regionalt skyddsombud och märker ett ökat intresse för arbetsmiljöfrågorna på arbetsplasterna:

– Man kan ju inte var sjuk utan att riskera bli omplacerad. Nedskärningarna på det sociala området tvingar fram ett större intresse.

Du kanske också vill läsa…

Juholt räds inte ett nyval

Juholt räds inte ett nyval

IF METALLS KONGRESS – Vi säger nej till regeringens stora och våghalsiga skattesänkningar. Och vi låter oss inte stressas av hot om regeringskris och nyval. Det sade Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt i sitt tal inför IF Metalls kongress på Älvsjömässan i Stockholm på fredagen. I samband med partiledardebatten i riksdagen i onsdags antydde statsminister Fredrik […]

Juholt lovar krafttag mot lönedumpning

Juholt lovar krafttag mot lönedumpning

ALMEDALEN Det måste bli ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Det krävs krafttag mot lönedumpning och det ska bli dryga böter för företag som utnyttjar arbetskraften på ett otillbörligt sätt. Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt (bilden) begick sin debut i Almedalen med ett tal präglat av frågorna kring arbetet, arbetets värde och arbetets innehåll. – Vi […]

IF Metall och S i kamp för arbetsmiljön

IF Metall och S i kamp för arbetsmiljön

IF METALLS KONGRESS IF Metall och det Socialdemokratiska partiet gör nu gemensam sak i kampen för en bättre arbetsmiljö. I samband med IF Metalls kongress på fredagen presenterades ett samlat program för satsningar på arbetsmiljön. Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven lade på en gemensam pressträff fram ett antal punkter som […]

Juholt lovade ny pensionsreform

Allt för många i Sverige klarar inte av att leva på sin pension. Därför behövs en ny pensionsreform, en uppgörelse över partigränser och med arbetsmarknadens parter. Det var det mest konkreta beskedet i den nyvalde partiledaren Håkan Juholts tal till den socialdemokratiska partikongressen på lördagen. – Vi kan konstatera att det nuvarande pensionssystemet inte ger […]

Nyvald Juholt manade till strid

Nyvald Juholt manade till strid

Håkan Juholt, en 48-årig smålänning från Oskarshamn, valdes vid den extra partikongressen i Stockholm på fredagen som väntat till socialdemokraternas nye partiordförande, den nionde i ordningen. Och Juholt blåste omedelbart till politisk strid: – Vi socialdemokraterna kommer inte att vika ner oss. Nu väntar en hård strid, vi har en lång och mödosam väg tillbaka, […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.