Industriarbetarnas tidning

Salladsbaren blev framgång för facket

11 juli, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

Konflikten kring salladsbaren i Göteborg förde något mycket positivt med sig, menar Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth. Antalet varsel och konflikter har minskat dramatiskt.

Det var 2006 som det stormade kring en salladsbar i Göteborg. Ägaren Sofia Appelgren vägrade teckna kollektivavtal med Hotell- och Restauranganställdas förbund. Förbundet svarade med att sätta salladsbaren i blockad.

Blockaden fick stor uppmärksamhet i medierna. Och facket fick mycket ”stryk” för sitt agerande – stora stöddiga ombudsmän mot ensam söt tjej. Ingen tvekan om var sympatierna hamnade.

– Men så här i efterhand kan man konstatera att konflikten blev en stor framgång för facket. Det har blivit mycket lättare att teckna kollektivavtal utan konflikter. Det har aldrig varit så få varsel och blockader som nu, säger Claes Stråth, generaldirektör för statliga Medlingsinstitutet.

Stråth har lång erfarenhet av arbetsmarknaden och dess konflikter. Han medlade i uppmärksammade tvister som den kring leksaksföretaget Toys R´Us och i Laval-konflikten.

I förra veckan deltog han i flera seminarier i Almedalen och följde andra som åhörare. Han konstaterar att läget på arbetsmarknaden blivit mycket lugnare de senaste åren, åtminstone vad gäller antalet lokala konflikter:

– Blockaden mot salladsbaren fick som följd att facken rannsakade sig själva något och uppträder inte lika burdust längre. Hotell- och Restaurang har till exempel varit väldigt framgångsrika och tecknat tusentals kollektivavtal efter ”sallads-blockaden”.

Medlingsinstitutet har ett antal fasta medlare som handlägger tvister mellan fackförbund och enskilda arbetsgivare om tecknande av kollektivavtal.

De senaste åren har dessa medlare inte haft särskilt mycket att göra. I fjol förekom till exempel bara 17 sådana avtalstvister i hela landet.

– Det är en historiskt låg nivå och långt under genomsnittet för hela 2000-talet, säger Claes Stråth.

Och minskningen beror inte bara på ändrad attityd från fackets sida. Det märks också en stor förändring från arbetsgivarna. De går oftare in som medlemmar i en arbetsgivarorganisation och omfattas därmed av kollektivavtalet.

– Dom vet vad som kan hända och dom vill undvika konflikter. Det är också en viktig anledning till att både varsel och verkställda blockader har minskat kraftigt, säger Stråth.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.