Industriarbetarnas tidning

Tuffare krav för arbete med motorsågar

31 augusti, 2012

Skrivet av

Håkan Altin sågade stormfälld skog när han fick ett träd över sig och dog. Nu skärper Arbetsmiljöverket kraven för arbete med motorsåg. 10 000 kronor i böter om utbildning saknas är ett av kraven.

Skogsarbete är ett av Sveriges farligaste jobb. Bara i år har sex personer dött vid trädfällning. Åren 2007–2011 dog 26 personer under arbete i skogsbruket.

– Branschen är riskfylld. Det är ofta ensamarbete och motorsågar är väldigt farliga. Från första december gäller en ny lagstiftning, säger Patrik Hemmingsson, arbetsmiljöinspektör.

Alla som jobbar med motorsågar kommer att behöva göra ett teoretiskt och praktiskt prov med godkänt resultat. Proven måste dokumenteras.

Enligt Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter ska den som inte uppfyller kraven betala en sanktionsavgift på 10 000 kronor. Om ett företag har flera anställda som saknar utbildning på motorsåg ska böter betalas för varje individ.

– Nu blir det tydligt från lagstiftaren hur vi ser på det. Utbildning kan vara avgörande för liv och död, säger Patrik Hemmingsson.

De nya reglerna kommer inte åt personer som använder motorsågar på sin fritid, där många olyckor sker varje år. Till exempel skogsägare som kapar några träd eller husägare som sågar ved.

– Kraven gäller yrkesverksamma. Men jag hoppas att det här sprider sig, att det blir en grej att ta motorsågskörkort, säger Patrik Hemmingsson.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om bristen på utbildning vid skogsarbete. I ett uppmärksammat reportage berättade vi om Håkan Altin från Gävle som var praktikant på kommunen. Han skickades ut för att såga stormfälld skog. Något gick snett och han fick ett träd över sig och dog.

Den nya lagstiftningen börjar gälla från december. Men det blir en övergångsperiod. Företagen har till december 2014 på sig att genomföra utbildningar. Från 2015 gäller sanktionsavgiften på 10 000 kronor, säger Patrik Hemmingsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.