Industriarbetarnas tidning

Fortsatt oklart om kalkbrytning trots HD-utlåtande

18 september, 2012

Skrivet av Mikael Färnbo

Parterna i konflikten om Nordkalks nya kalkbrott på Gotland hade förväntat sig ett tydligt besked från Högsta domstolen. Men gårdagens utlåtande skapade snarare mer förvirring.

Fakta/Juridisk snurr

Tillåtlighet och tillstånd För att få bedriva en verksamhet måste man ha tillstånd. Men dessförinnan finns det möjlighet för företaget att pröva om verksamheten är tillåtlig eller inte, det vill säga om den får bedrivas eller inte. Det kan domstolen svara på utan att närmare specificera villkoren. Men en tillåtelse innebär ingen rättighet att bryta, för det måste man ha tillstånd.

 

År 2008 nekades Nordkalk tillstånd för det nya kalkbrottet i Miljödomstolen. Nordkalk överklagade till Miljööverdomstolen som gav verksamheten tillåtelse, men skickade ärendet tillbaka till Miljödomstolen för att utverka tillståndet.

 

Miljödomstolen konstaterade återigen att tillstånd inte kunde ges men ställde sig frågande till vilken vikt domstolen borde lägga vid verksamhetens tillåtelse. Ärendet hamnade åter hos Miljööverdomstolen som utverkade tillstånd baserat på verksamhetens tillåtelse.

 

Högsta domstolen valde i går att ge prövningstillstånd i en begränsad del i målet om den omtvistade kalktäkten i Ojnareskogen på Gotland. Bland parterna skapade beslutet mer förvirring än klarhet.

– Det är något otydligt och jag tror att det finns en besvikelse hos båda parter på att vi inte får något avslut på det här. Nu kommer det dröja några veckor till, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.

Företaget menar att HD:s utlåtande inte innebär någonting konkret.

– Vi tolkar det som att läget egentligen är oförändrat. Vi har fortfarande vårt tillstånd och vi kommer att fortsätta med avverkning och övriga anläggningsarbeten, säger Eva Feldt.

Någon avverkning pågår dock inte för tillfället, medger Eva Feldt. Anledningen är att underleverantören Mellanskog dragit sig ur och att Länsstyrelsen på Gotland stoppat verksamheten på grund av oklarheter i hur mycket skog som egentligen får avverkas.

Mellanskog, som drog sig ur med hänvisning till Högsta domstolens prövning, ville i går inte kommentera hur de ska agera härnäst.

– Jag har läst och tagit del av utlåtandet, men inte förstått. Vi har bollat över det på en jurist för att tolka vad som egentligen står. Vi måste analysera det här innan vi säger något, säger Sture Karlsson, vd för Mellanskog.

Olov Söderdahl, som är ordförande för Föreningen Ojnareskogens vänner, är försiktigt positiv till beskedet från HD.

– Det är varken klart eller halvklart. Men det är positivt att de ger prövningsrätt i en begränsad del. Hade de sagt nej hade det ju varit kört, säger han.

Naturskyddsföreningen kallar gårdagens beslut för ”oerhört glädjande” och Greenpeace pratar om en ”delseger”. Fältbiologerna, som fortfarande har ett läger ute i skogen är också glada över beskedet, men kritiska till att HD inte beslutat om så kallad inhibition – att tillfälligt dra tillbaka brytningstillståndet. I ett pressmeddelande skriver de att de kommer att fortsätta att vaka över skogen.

Jörgen Pettersson, som är IF Metalls huvudskyddsombud på Nordkalk och som engagerat sig för det nya kalkbrottet, var i går besviken.

– Vi hade gått och väntat på att de skulle säga att de inte tar upp det. Så lite besviken är jag. Man trodde ju åtminstone att de skulle säga ja eller nej. Men nu är det rena virrvarret, säger han.

För han och de övriga 75 anställda på Nordkalk är framtiden nu fortsatt oviss. Enligt Nordkalk räcker kalkstenen i den nuvarande täkten i Storugns endast ett år till. Att anlägga den nya täkten i Ojnareskogen beräknas också ta runt ett år. Tiden börjar bli knapp.

– Vi får köra på tills stenen är slut. Sen är det bara att gå hem. Får inte Nordkalk någon inkomst från stenen så får vi ingen lön. Då är det bara att packa sin väska och åka, säger Jörgen Pettersson.

Det som Högsta domstolen nu ska pröva är vilken betydelse det har att Mark- och Miljööverdomstolen först kom fram till att Nordkalks verksamhet var tillåtlig, och därefter gav företaget tillstånd.

– Det man ska pröva är vilken betydelse tillåtligheten egentligen har vid tillståndsprövan. Det brukar inte gå till så här i vanliga fall. Det här är en av de få tillfällena då domstolen först tagit ställning till om verksamheten är tillåtlig och sedan gett tillstånd, säger Christina Ericson, justitiesekreterare vid Högsta domstolen.

Christina Ericson bekräftar att Högsta domstolen inte upphävt domen som gav Nordkalk tillstånd. Däremot ska man nu se över en begränsad del och sedan ta ställning till prövningstillstånd i resten av målet. Den aktuella prövningen beräknas ta minst ett halvår. Men redan nästa vecka ska Högsta domstolen ta ställning till om inhibition, det vill säga om Nordkalks tillstånd tillfälligt ska dras tillbaka och det pågående arbetet stoppas.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.