Industriarbetarnas tidning

Protester mot Nordkalks nya kalkbrott

9 juli, 2012

Skrivet av

I torsdags firade man med tårta på Nordkalk på Gotland. En dom gav företaget rätt att öppna ett nytt kalkbrott och minst 100 jobb kan vara räddade. Men domen är överklagad och miljörörelsen laddar för protester.

I Ojnareskogen vid Bunge på norra Gotland befann sig under måndagen ett 25-tal personer från Fältbiologerna för att protestera.

Anledningen är den dom från Mark- och miljööverdomstolen som ger företaget Nordkalk rätt att öppna ett 170 hektar stort kalkbrott här. Enligt Naturvårdsverket och flera miljöorganisationer hotar det viktiga naturvärden, bland annat så kallade Natura 2000-områden. Här finns hotade arter och en vattentäckt som har betydelse för norra delen av ön.

– Visserligen ställs det villkor i domen för att skydda vattentäckten, men vi tycker ändå inte att det är helt säkert med vattenförsörjningen på ön, säger Linn Andersson på Fältbiologerna, som är en av dem som kommit till Ojnareskogen för att protestera.

För dem som jobbar på Nordkalk var domen förra veckan däremot glädjande.

– Det har varit en process på sex sju åtta år med olika överklaganden och så äntligen fick vi tillstånd, säger IF Metalls klubbordförande Stig Hofvander.

Nordkalk hade sagt att man planerade att lämna Gotland helt och hållet om man inte fick tillstånd att bryta kalk.

– Det har varit akut, vi har inte så mycket sten kvar i det gamla brottet. Vi hade sten ungefär ett år framåt, och det tar ett år att bygga det nya, säger Stig Hofvander.

Nordkalk har cirka 100 anställda på ön, och flera underentreprenörer.

– Jag vågar inte säga att det kommer att fortsätta vara 100 arbetstillfällen, men nivån på brytningen kommer att fortsätta som idag, säger Håkan Pihl på Nordkalk till helagotland.se.

I torsdags bjöds personalen på anläggningen i Storugns på tårta för att fira beskedet.

Men redan på fredagen överklagade Naturvårdsverket domen till Högsta domstolen. Verket begärde också inhibition, det vill säga att Nordkalk inte får börja arbetet förrän man fått slutgiltigt besked.

Företagets plan har dock varit att sätta igång direkt. Och Fältbiologerna tänker fortsätta sina protester.

Vad säger ni till dem som är oroliga för sina jobb?

– Nordkalk har fått tillstånd för brytning i 25 år, det är ganska kortsiktigt. Naturvårdsverket har planer att göra området till en nationalpark. Om det blir så skulle det ge många fler jobb inom turistnäringen, under längre tid än 25 år. Det tycker vi är mer långsiktigt, säger Linn Andersson på Fältbiologerna.

Ökad turism är inget som klubbordförande Stig Hofvander tror på. Och han menar att ett kalkbrott i sig inte behöver vara dåligt för miljön. Enligt honom har Nordkalk lagt ner mycket resurser på att ta reda på hur man kan förena brytningen med att skydda naturen.

– Vi vill ju bevara miljön, vi vill se till att vattnet inte försvinner. Det tror jag domstolen har sett, och dömt till vår fördel.

Han är inte direkt orolig för Naturvårdsverkets överklagan.

– Vi tror inte Högsta domstolen tar upp det, men man ska aldrig säga aldrig.

Du kanske också vill läsa…

Här finns den giftiga marken

Här finns den giftiga marken

En lång industrihistoria har lämnat avtryck runt om i landet. I den interaktiva kartan ser du var industrierna som lämnat efter sig de allvarligaste föroreningarna finns. De flesta har ännu inte sanerats.

Regeringen skyddar Ojnareskogen

Regeringen skyddar det omdiskuterade naturområdet Ojnareskogen på norra Gotland, där Nordkalk vill öppna ett nytt kalkbrott. Samtidigt lanserar man ett jobbpaket för Gotland på 100 miljoner. ”Upprörande” säger IF Metalls Anders Ferbe

HD stoppar kalkbrottet på Gotland

Nordkalk måste stoppa alla förberedelser för det nya kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland. Det har Högsta domstolen beslutat.

Klä dig för ett friskare jordklot

Klä dig för ett friskare jordklot

Våra svällande garderober är en värre klimatbov än flyget. Aldrig förr har vi köpt så mycket – och slängt så mycket – kläder. Men du kan kombinera mode och klimat.

Vad gör jag med korken till mjölken?

Vad gör jag med korken till mjölken?

Hur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Arbete pågår – då stoppas saneringen

Arbete pågår – då stoppas saneringen

De anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

Alla slåss om skogen

Alla slåss om skogen

Skogen är vårt gröna guld. Den ska ge oss jobb, klimatsmarta produkter och öka våra exportintäkter. Men den ska också vara natur, ett skydd för hotade arter och känsliga ekosystem. I en gransumpskog utanför Bräcke blir konflikten tydlig. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Första malmtåget från Pajalagruvan

Första malmtåget från Pajalagruvan

Northlands gamla gruva i Pajala är i gång sedan i somras – och nu rullar första malmtåget till Narvik sedan 2014. Gruvan drivs nu av Kaunis Iron och har gett cirka 200 personer jobb, den siffran kan stiga till 300 när produktionen är i full gång.

Gotland kan inte bara leva på turism

Gotland kan inte bara leva på turism

Det länsstyrelsen inte brytt sig om att göra måste nu regeringen Löfven göra: Värna industrialiseringen på Gotland. Om inte kalkindustrin ska finnas kvar vad tänker sig regeringen då för industri?

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.