Industriarbetarnas tidning

Så ska skogen bli mer säker

29 oktober, 2012

Skrivet av

Det sitter många års erfarenhet 
i huvudet på Tommy Wiström och hans anställda. 
Det räcker inte för arbetsmiljöinspektören Pernilla Bergman. En skriftlig riskbedömning måste alla ha. Men nästan inget skogsföretag har gjort en.

Farlig arbetsplats

 • Mellan 2007 och 2011 omkom 26 personer i skogsbruket.
 • 558 arbetsolyckor med sjukfrånvaro och 113 arbetssjukdomar anmäldes, men mörkertalet är stort, tror Arbetsmiljöverket.
 • Hittills i år har 6 personer förolyckats.
 • Prevent finns kostnadsfria checklistor för att upptäcka risker på jobbet vid till exempel avverkning och terrängtransport, motormanuell avverkning samt röjning.

Ensamarbete ställer krav

 • Ska du arbeta ensam i skogen ställs vissa krav.
 • Meddela alltid någon var du befinner dig. Markera både plats och färdväg på karta.
 • Fungerar inte mobilen ska nödradio, kommunikationsradio eller annan kontakt vara möjlig. Ta kontakt med någon minst var tredje timme samt efter avslutat arbete. Hör du inte av dig är det en signal på att något hänt och du ska eftersökas.
 •  Ha alltid transportfordon med dig i skogen. Vänd det så att du lätt kan ta dig fram vid en nödsituation.
 • Använd alltid komplett skyddsutrustning. Kontrollera dagligen motorsågens funktioner och säkerhetsdetaljer.
 •  Ha alltid första förband i fickan. Lär dig första hjälpen.
 •  Ensamarbete i stormfälld skog får aldrig förekomma vid motormanuell upparbetning.
 • Läs mer i Arbetsmiljöverkets skrifter: Minimikrav för ensamarbete i skogen Minimikrav för upparbetning av stormfälld skog

Systematiskt arbetsmiljöarbete

 •  Arbetsgivaren ska undersöka om det finns risker för tillbud och olyckor, skadlig arbetsbelastning eller psykiska påfrestningar.
 • Riskerna ska bedömas och åtgärdas på en gång eller efter en handlingsplan. Arbetsgivaren ska kontrollera att åtgärderna har varit tillräckliga.
 • Om riskerna inte går att få bort ska det finnas noggranna instruktioner för hur arbetet ska utföras.
 • Undersökning ska göras regelbundet samt efter olycksfall och allvarliga tillbud eller vid förändringar på arbetsplatsen.
 •  Läs mer i Arbetsmiljöverkets skrift Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

– Största risken i skogen? Tja, det är väl fötterna, funderar Tommy Wiström, en av fyra delägare i Wiströms Gallringsuppdrag i Katrineholm

– Nej, det är det torra som hänger uppe i toppen, invänder Robert Frölund, anställd sedan flera år och kompis med Tommy sedan de gick skogsbruksskolan ihop 1976.

– Ja, men terrängen. Den är ju som en puckelpist, insisterar Tommy.

– Jo, men det ser man ju. Men rätt vad det är kommer det något torrt nedfarande uppifrån, svarar Robert.

Vad de inte tänker på är att de just har gjort en liten riskinventering. De har hittat två risker med jobbet i skogen. Steg två är att skriva ner dem. Steg tre att bestämma vad de kan göra för att minimera riskerna, och sen jobba utifrån den rutinen.

Pernilla Bergman, inspektör på Arbetsmiljöverket, förklarar varför lagen kräver att alla företag gör en skriftlig riskbedömning.

– Det är för att tydliggöra för sig själv och anställda vilka risker som finns och vad man ska göra för att minska dem.

– Annars kanske man brötar ut och står inför något som man inte vet hur man ska hantera. Är man medveten om riskerna är chansen större att man backar i tid. Eller att man är bättre förberedd och vet hur en situation ska lösas.

Under två år ska Arbetsmiljöverket inspektera 1 500 arbetsplatser i skogen. Det är en olycksdrabbad bransch. Med insatsen hoppas Arbetsmiljöverket att olyckor och tillbud i skogen ska bli färre.

Pernilla bockar av en checklista. Det finns personalbod. Motorsågar och röjsågar har nödvändiga skydd, de anställda har rätt skyddsutrustning, det finns rutiner vid ensamarbete och säkerhetsbrytaren till aggregatet på skogsmaskinen är inte frånkopplad.

Men hon lägger mest fokus på det systematiska arbetsmiljöarbetet. På den punkten får nästan alla små skogsentreprenörer bakläxa.

– De har ofta bra rutiner som de jobbar efter, men det är inte så strukturerat som det borde vara, säger Pernilla.

Tommy tycker att inspektionerna är bra. Nu när han vet vad som förväntas av honom ser han det som en självklarhet att ta fram en skriftlig riskbedömning. Kunskapen och erfarenheten har de redan, menar han.

– Det är bäst om vi sitter allihop i kojan och arbetar fram den tillsammans.

Pernilla är klar med inspektionen och ger företaget en månad på sig att komma in med riskbedömningen på papper.

Utanför kojan nämner Robert att de kallades ”änkemakare” förut, de där torra trädtopparna som han pratade om i början. De som brutits av vinterns snötyngd och sen kunde knäckas och slå livet ur skogshuggaren vid foten av trädet.

Är träden grova och det sitter för mycket sånt skräp i topparna har Robert redan säkerhetsrutinen klar för sig. Där jobbar han inte med motorsågen. Där får skogsmaskinen gå in och göra jobbet. Nu gäller det bara att skriva ner det i ett dokument.    

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.