Industriarbetarnas tidning

GS vann Strålforstvist mot Seko

28 november, 2012

Skrivet av

GS avtal ska gälla för de 500 anställda på Strålfors. Det har LO:s styrelse beslutat. En fler år lång tvist är därmed löst.

– En oerhörd lättnad för oss och våra medlemmar att avtals- och organisationsrätten tillfaller GS, säger Tommy Andersson, GS avtalssekreterare.

Tvisten har handlat om de 500 anställda på Strålfors ska lyda under SEKO:s eller GS avtalsområde. De två fackförbunden lyckades inte komma överens och därför har LO:s styrelse beslutat i frågan och kommit fram till att GS civilavtal ska gälla på Strålfors i Ljungby, Stockholm och Tandsbyn.

– Eftersom det är ett renodlat grafiskt företag ser vi det som självklart, säger Tommy Andersson.

Tvisten inleddes 2006 när Strålfors köptes upp av Posten och blev ett helägt dotterbolag. GS har hela tiden hävdat att det är renodlat grafiskt företag. Seko, som organiserar postanställda, har ansett de också ska organisera Strålforspersonalen.

– Vi har skött det professionellt. Det har handlat om en gränsdragningsfråga som LO:s styrelse till slut fick besluta om, säger Tommy Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.