Industriarbetarnas tidning

”Teknikföretagen ger vårdslösa råd”

8 november, 2012

Skrivet av

Teknikföretagen säger att krisavtal är tillåtna. – Det är vårdslös rådgivning som kan sluta med att företagen får betala tillbaka. Även skadestånd till oss, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

2009 gick IF Metall med på en historisk tidsbegränsad uppgörelse med arbetsgivarna. Enligt krisavtalet kunde fack och företag lokalt minska lönen med högst 20 procent medan arbetstiden skulle reduceras med minst 20 procent.

I takt med ökade varsel under hösten har arbetsgivarna återigen aktualiserat frågan. Men facket manar till lugn och menar att höstens varsel är långt ifrån nivåerna under finanskrisen 2008-2009.

Teknikföretagen skriver på sin hemsida att krisavtalet inte strider mot teknikavtalet, att det centrala avtalet gör det möjligt för lokala parter att teckna överenskommelser.

– De ger vårdslös och oansvarig rådgivning till sina medlemsföretag som riskerar att få betala tillbaks allt. Inklusive skadestånd till oss. Vi kommer att driva frågan till Arbetsdomstolen. Det dröjer ungefär ett år. Sedan får vi se vem som får rätt. Jag är trygg med att det blir vi, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Han tillägger att om teknikarbetsgivarna är så säkra på sin sak så är det underligt att de gick till facket för att teckna krisavtalet 2009.

– De hade kunnat genomföra det redan då i så fall.

I nuläget undersöker IF Metall en arbetsplats där man misstänker att en uppgörelse träffats som strider mot centrala avtalet.

– Jag vill inte berätta vilken arbetsplats det är. Men det kommer nog att komma fram så småningom.

Enligt Veli-Pekka Säikkälä ägnar sig arbetsgivarna åt utpressning mot medlemmarna och de fackliga företrädarna. På arbetsplatser som står inför uppsägningarna kan det vara lockande för personalen att gå med på krisavtal för att rädda jobben.

– Jag är den förste att förstå att det är tufft för medlemmarna. Men det är inte rätt väg att gå. Det måste till andra åtgärder som att höja nivåerna i a-kassan och jobba effektivare för att sänka arbetslösheten, säger han.

– Arbetsgivarna vet att det är här är besvärligt för oss. Men vi kommer inte att vika ned oss. Springer vi på den här typen av avtal blir det centrala förhandlingar och i slutänden går vi till Arbetsdomstolen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.