Industriarbetarnas tidning

Teknikföretagen: IF Metall struntar i avtalet

31 januari, 2013

Skrivet av

Teknikföretagen vill inte längre inkassera IF Metalls medlemsavgifter. Avtalet sades upp redan förra avtalsrörelsen. Nu anklagar arbetsgivarna IF Metall för att ha struntat i ett ingånget avtal. – Det är första gången IF Metall struntat i vad vi kommit överens om, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef.

Under avtalsförhandlingarna 2012 sade Teknikarbetsgivarna upp det så kallade uppbördsavtalet, företagen vill inte längre inkassera medlemsavgifter för IF Metalls räkning. Under förhandlingarna kom fack och arbetsgivare överens om att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att nå fram till en lösning som främjar båda parters intresse, avtalet förlängdes till sista december 2014. Teknikföretagen menar att de varit tydliga med att syftet var att avveckla systemet där företagen inkasserar fackföreningsavgiften. Nu anklagar Teknikföretagen IF Metall för att ha struntat i att utse ledamöter till arbetsgruppen. 

– Jag har aldrig tidigare varit med om att IF Metall inte fullföljer ett åtagande, säger Anders Weihe.  

Är du förvånad?

– Utgångspunkten för oss parter är att vi inte ingår åtaganden som vi inte har för avsikt att följa. Man kan inte ha någon annan utgångspunkt.

Varför tror du att den här frågan är känslig för IF Metall?

– Jag kan ha olika teorier om varför man uppträder på det här sättet, samtidigt är det ganska meningslöst. Vi har anledning att förvänta oss av varandra att man följer åtagandena. Vi kan inte ha en ordning där vi ingår avtal och skiter i dem. Det är meningslöst att föra ett resonemang om vilket skäl som kan ligga bakom. I vart fall inte i förhållande till media.

Om IF Metall inte fullföljer det här åtagandet, vilka åtgärder vidtar ni då?

– Det är inte heller något som jag har anleding att diskutera annat än med IF Metall.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar att arbetsgivarnas uppsägning av avtalet är en fientlig handling mot facket med ett enda syfte. Att skada fackföreningsrörelsen.

Anders Weihe säger att det är första gången ni inte fullföljt ett ingånget avtal?

– Jag tycker det är bra att arbetsgivarna säger att vi alltid fullföljer ingångna avtal. Vi har 200 centrala förhandlingar varje år där vi däremot tycker att arbetsgivarna inte fullföljer ingångna avtal.

– Vi har behövt ha ett år för att analysera vad det innebär för oss. Eftersom avtalet nu löper från förra året och ytterligare två år har vi tid på oss. Vi har även andra arbetsgrupper med motparten, där vi inte hunnit komma i gång, säger han.

Enligt Veli-Pekka Säikkälä har IF Metall tydligt deklarerat att man vill ha kvar avtalet. Enligt förbundets analys kommer IF Metall att få ökade kostnader med 10–15 miljoner kronor varje år om de själva ska inkassera medlemsavgiften.

– Teknikarbetsgivarna har inga andra argument än att det är otidsenligt. De har inga besvär av det. Enklaste lönesystem fixar det här. Det vi vet är att vi tappar i organisationsgrad och att det ger oss ökade kostnader. Deras enda syfte är att försvaga IF Metall.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.