Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Kärlek och motstånd

6 maj, 2013

Skrivet av

Nästan en halv miljon människor är arbetslösa. Massarbetslöshet råder i Sverige och statsminister Reinfeldt och finansminister Borg säger: Tyvärr, vi kan ingenting göra. Så ser uppgivenhetens politik ut och den skrämmer.

Arbetslösheten och utanförskapet ökar. Den så kallade arbetslinjen är nu så trådsmal att den liknar en snara som dras åt om halsen på den som blivit sjuk, på den som blivit utförsäkrad eller står utan a-kassa.

Så byggs det in ett vi mot dem, där den som har ett arbete ställs mot ”bidragstagarna”– de där som inte gör rätt för sig. Som om de sjuka eller arbetslösa är en viss sorts människor som ska straffas. Som om sjukdom eller arbetslöshet inte kan drabba oss alla någon gång.

När arbetarrörelsen historiskt tog makten tog den allmänintresset i anspråk och förvandlade den allra rikaste delen av befolkningen till ett särintresse som skulle hållas på plats i Folkhemmet. Allmänintresset, däremot, bestod av en bred allians mellan arbetare och medelklass, mellan de fattiga och de lite bättre bemedlade.

I de nya Moderaternas Sverige är det precis tvärtom. De fattiga pekas ut som ett särintresse som ska hållas kort. Så skapas ett tvåtredjedelssamhälle. Så ställs ”vi mot de” och just denna motsättning utnyttjar främlingsfientliga krafter.

– Hur ser du på begreppet klass, Jimmie Åkesson, SD, frågade radioprogrammet Konflikt (P1).

– Det är ett begrepp som våra politiska motståndare använder, svarade Sverigedemokraternas partiledare.

Åkesson och hans rasistiska parti tolkar samhällets konflikter utifrån begrepp som nation och kultur.  Klassanalys är inget för fascister. Svensk fackföreningsrörelse har därför det bästa vapnet mot de grumliga idéer om etnicitet som nu sprider sig som en löpeld i Sverige och i Europa.

Det som sker på dagens arbetsmarknad med ökad otrygghet och hårdare villkor är i grunden en fråga om människosyn och samhällsklimat. Kampen mot massarbetslöshet och för en arbetsmarknad med människovärdiga spelregler är också en kamp mot nyfascismens lockelser att trygghet stavas murbyggeri mot ”dem som inte är som vi”.

Arbetarrörelsens svar på det totalitära i början av 1900-talet var: ett jämlikt samhälle där alla får vara med. Det svaret behöver upprepas åter och återigen.

I boken Tvåfrontskrig beskriver journalisten Anna-Lena Lodenius fackets kamp för demokrati mot både höger- och vänsterextremism. Fackföreningsrörelsen var en stark motståndare till nazismen på 1930-talet. Flera förbund, däribland Metall, uteslöt nazister. Det var fackföreningsrörelsen som organiserade den svenska flyktinghjälpen. Fackföreningar gömde också flyktingar i väntan på beslut om asyl. Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren tog tidigt ställning mot nazismen. Till skillnad från arbetsgivarnas tidning Verkstäderna, som i stället för att kritiskt granska den oroväckande utvecklingen under kriget fyllde sin tidning med tyskvänliga annonser.

Metallarbetaren, däremot, skrev reportage och opinionsartiklar som visade på faran med nazismen. Tidningen drev till och med en kampanj för ”Bojkott mot tyska varor”, något som inte LO anammade då den svenska exporten i huvudsak gick till Tyskland och jobben ansågs hotade.

När nu de totalitära idéerna vinner spridning igen runtom i Europa och även i vårt land känns det angeläget att vara på barrikaderna i kampen för fackliga rättigheter, arbete åt alla och människors lika värde.

Dagens Arbete ska vara just ett vittnesbörd från en verklighet som alltför sällan syns i de stora medierna. Den ska granska, avslöja och berätta. Men framförallt förmedla hoppet om att det går att förändra.

Precis som den legendariska journalisten Bang beskrev sitt journalistiska kall som att hon ville ”öka kärlekens makt på jorden” ska Dagens Arbete vara den kärleksfulla kritiker som både fack och arbetarrörelse behöver och den motståndskämpe vår tid kräver.

Kära läsare, det känns fint att nu få vara er chefredaktör. Jag kommer att skriva på ledarplats i varje nummer men däremellan skriver jag kommentarer varje vecka på nätet, på da.se.

Hör av er med både ris och ros och tipsa gärna om frågor som är angelägna att bilda opinion om. Jag nås på hk@da.se och följ mig @HelleKlein och tidningen @DagensArbete på twitter.

Nu är tid för Kärlek och Motstånd.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.