Industriarbetarnas tidning

Vart femte jobb borta

21 maj, 2013

Skrivet av

150 000 jobb har försvunnit från svensk industri sedan år 2000. Effektivare 
produktion och utflyttning av enkla monteringsjobb är viktiga förklaringar. 
IF Metalls främsta motstrategi är att försöka samverka med företagen. – Det kan aldrig vara vår roll att omstrukturera företag, säger Ola Asplund, 
IF Metalls utredningschef.

När företagsledningar beslutat sig för att lägga ner eller göra stora omstruktureringar av sin verksamhet har facken möjlighet att ta in en löntagarkonsult. På senare år har allt färre fackklubbar använt sig av den möjligheten. En förklaring är att det sällan leder till att bolagsledningarna ändrar sina beslut.

– Vår främsta uppgift är att analysera ledningens presenterade kalkyler och ge facket bättre förutsättning i förhandlingarna. Ofta finns förväntningar på att konsulten ska rädda hotade jobb. Det är ofta svårt och jag försöker tona ner förväntningarna, säger Kalle Olsson, löntagarkonsult på Fackrådet.

Ola Asplund på IF Metall håller med om att löntagarkonsulternas rapporter sällan får ledningarna att ändra sina beslut. Även om det finns ett fåtal exempel, bland annat Electrolux i Mariestad där företaget ändrade sitt beslut om att flytta produktion.

– Ur strikt företagsekonomisk synvinkel kan företagens kalkyler vara korrekta. Ofta är det mer lönsamt att flytta produktion till lågkostnadsländer i Östeuropa eller Asien, säger Kalle Olsson.

Ola Asplund tror också att de färre uppdragen för arbetstagarkonsulterna kan hänga ihop med att fackklubbarna vet att det inte räddar arbetstillfällen. Han menar att det viktigaste jobbet kan göras i bolagsstyrelserna där facken finns representerade.

– Förut satsade vi på att utbilda våra medlemmar i frågor om företagsekonomi. Men det är den sociala förmågan och förståelse för den bransch som företaget verkar i som är viktigast för den fackliga representanten i bolagsstyrelsen, säger Ola Asplund.

150 000 industrijobb har försvunnit sedan år 2000. Är det ett fackligt misslyckande?

– Det kanske man kan säga. Men det är inte min bedömning. Det kan aldrig vara vår roll att omstrukturera företagen. Däremot kan vi samverka mer med företagen. Och fackklubbarna ska sätta sig i respekt hos företagen genom att vara på tårna och ha kunskaper, säger Ola Asplund.

Vad är fackets roll?

– När företagen kommer med förslag på förändringar så råder vi klubbarna att vara positiva och främst ställa två krav: Produktiviteten ska bli högre och alla berörda ska få en förbättring på jobbet. Sedan ska vi också vara medvetna om att alla jobb inte kan räddas.

Tillsammans med Teknikföretagen samverkar IF Metall i projektet Produktionslyftet som hjälper företag till produktionsutveckling. Hittills har 150 företag medverkat i projektet sedan 2006 och resultaten har varit positiva.

– Något som ofta glöms bort är relationen mellan facket och företagsledningen. Där det funkar bra kanske vd:n kommer till klubb-ordföranden och diskuterar problem. Då får klubben tidigt vara med och påverka och försöka hitta lösningar. Chefer behöver inte vara onda människor. Men det törs man knappt säga inom fackföreningsrörelsen, säger Ola Asplund.

Fotnot: Rätten för facket att anlita löntagarkonsult regleras i utvecklingsavtalet som tecknades i början på 1980-talet mellan dåvarande SAF, PTK och LO.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.